Despre Muzeul Național al Ţăranului Român
Muzeul Național al Ţăranului Român se înscrie în familia europeană a Muzeelor de Arte şi Tradiții Populare. Este un muzeu național, patronat de Ministerul Culturii. Posesorul unor colecții de obiecte deosebit de bogate, adăpostit într-o clădire-monument istoric, în stil neo-romanesc, practică o muzeografie cu totul aparte, care i-a prilejuit în anul 1996 onoarea atribuirii trofeului EMYA – European Museum of the Year Award. Stilul original de expunere se prelungește şi în publicațiile muzeului, în acțiunile de tip Muzeul Misionar, Şcoala Satului sau în evenimente precum vernisaje, concerte, conferinţe, lecturi.

Scurt istoric
1906 – Se fondează Muzeul de Artă Naţională, pornind de la colecţiile existente în Muzeul Național de Antichităţi (înființat în 1864). Primul director, până în 1948, a fost Alexandru Tzigara-Samurcaş, doctor în istoria artei şi filozofie, care a îmbogățit în mod substanţial colecţiile muzeului.

1912 – Se pune piatra de temelie la noua clădire a Muzeului de la Şosea. Al. Tzigara – Samurcaş alege stilul de arhitectură neoromânesc. Construirea clădirii, proiectată, iniţial, de Nicolae Ghica – Budeşti, apoi, de Grigore Ionescu, va dura câteva decenii.

1948 – Muzeul de Artă Naţională se reorganizează în Muzeul Naţional de Artă şi Arheologie şi devine, apoi, Muzeul de Artă Populară al R.P.R.

1953 – Colecţiile sunt mutate în Palatul Ştirbei de pe Calea Victoriei, iar în clădirea vechiului muzeu se instalează Muzeul V.I. Lenin – I.V. Stalin.

1965 – Muzeul devine Muzeul de Artă Populară al Republicii Socialiste România, fiind condus, în continuare, de Tancred Bănăţeanu. În timpul mandatului acestuia, colecţiile Muzeului se triplează.

1978 – Unificat cu Muzeul Satului, Muzeul de Artă Populară este, practic, desfiinţat.

1990 – Se naşte Muzeul Ţăranului Român. Colecţiile Muzeului se întorc în clădirea ce le-a fost destinată. Primul director, până în anul 2000, este pictorul Horia Bernea.

1993 – În a doua zi de Paşti, se deschide Muzeul cu primul segment al expoziţiei permanente: „Crucea”.

1996 – Primeşte premiul „Muzeul European al Anului”.

2007 – Instituţia devine Muzeul Naţional al Ţăranului Român.
 
Citeşte mai mult despre acest moment aniversar aici: http://www.muzeultaranuluiroman.ro/acasa/23-de-ani-de-la-refondarea-muzeului-taranului-ro.html.
Comentarii la articol pot fi scrise și citite direct pe blog-ul http://vasilegogea.wordpress.com