Pentru fiecare dintre noi există câte un oraș memorabil, sau chiar mai multe, cum mi se întâmplă mie: îmi iubesc orașul natal, Brașovul, mai mult decât în prima tinerețe, dar rămâne dragoste destulă și pentru Paris, Istanbul, Barcelona, care, odată văzute, devin și ele parte din tine...  Dar în acest context – lansarea celei de-a treia versiuni a sitului Memoria.ro – Brașovul câștigă net, nu numai pentru că mă trag de acolo, dar și pentru că un proiect de anvergură, organizat de Ordinul Arhitecților din Romania – filiala Brașov-Covasna-Harghita, îi este dedicat într-un sens înrudit cu scopurile sitului nostru: recuperarea memoriei locuitorilor despre orașul lor, despre istoria trăită de ei, de părinții și bunicii lor.

De data aceasta nu este vorba despre o istorie-poveste a vieții, despre o istorie în vorbe, cum este ea consemnată în situl nostru, ci despre istoria, devenirea și, de multe ori, dispariția, apoi ridicarea, clădirilor, străzilor, școlilor, parcurilor, cartierelor în care trăiesc locuitorii Brașovului. O istorie în fotografii, în care chipul orașului se schimbă sub ochii noștri.

În cadrul proiectului intitulat Orașul Memorabil (OM), pe care vi-l prezentăm aici, ca primul într-o suită de proiecte independente de Memoria.ro dar înrudite tematic cu el, brașovenii sunt rugați să doneze fotografii semnificative pentru cum și-au trăit și își trăiesc viața în peisajul urban brașovean și în împrejurimile orașului. Fotografiile colectate sunt prezentate publicului larg în expoziții, cărți, albume, în formă de CD și, pentru a fi accesibil tuturor, pe situl Internet al proiectului, la adresa http://orasulmemorabil.ro.

O secțiune distinctă a sitului, http://orasulmemorabil.ro/din-arhiva/ , prezintă fotografii din Arhivele Statului, care arată transformarea orașului – de la litografii din 1860-70, la primele fotografii din 1890 si până în anii 1960, punct de la care preiau ștafeta mărturiile fotografice adunate de la brașoveni. Istoria devenirii orașului în imagini este succint  consemnată într-o linie a timpului pe pagina: http://orasulmemorabil.ro/category/timeline/ .

Demarat în 2010, proiectul este finanțat în principal din timbrul arhitecturii și de Primăria Municipiului Brașov, și susținut de parteneri media și companii private. Expoziții au avut loc în edițiile anterioare la Teatrul Dramatic “Sică Alexandrescu”, la librăria Cărturești, galerii și spații instituționale, dar și în aer liber, pe Strada Postăvarului și în Piața Sfatului.

Pe situl http://orasulmemorabil.ro, coordonatorii proiectului, Ovidiu Talos și Miruna Stroe, anunță că în 2013, pe lângă expoziția devenită tradițională, se pregătește și organizarea unei conferințe.  Brașovenii de toate vârstele sunt încurajați să participe. Proiectul OM se hrănește, ca și situl Memoria.ro, din mărturille dumneavoastră, în imagini sau în cuvinte.

Proiectul a reușit să stârnească interesul brașovenilor dar suntem siguri că există încă multe comori în albumele dumneavoastră de familie care pot bucura și pe alții: răsfoind situl OM, mi s-a întâmplat, nu de puține ori, să cred că îmi descopăr propria-mi familie sau prieteni apropiați în poze ale unor necunoscuți, mai ales în cele din timpul copilăriei: în căruciorul din anii 50 ar fi putut fi fratele meu, pe trotinetă eu, iar la ștrandul de la Noua amândoi, cu prieteni; la picnic în Poiana Mică, iată-ne cu parinții și bunica – doar că nu eram noi, ci alți copii și alte famili, care, descopăr acum, se aseamană aproape până la identificare cu a noastră… Prin astfel de acțiuni comunitare, rememorăm și recreem în același timp un loc și o viață pe care le-am parcurs împreună. Este și acesta un mod de a crea solidaritate, de care o societate are atâta nevoie.

Lidia Gheorghiu Bradley, 7 februarie 2013