Alături de episcopul Ioan Bălan, au mai fost arestaţi episcopii: Valeriu Traian Frenţiu de Oradea, Alexandru Rusu de Baia Mare, Vasile Aftenie, vicar de Bucureşti şi Iuliu  Hossu de Cluj. Episcopul Ioan Bălan a fost dus la Bucureşti, iar de acolo, la vila Patriarhului ortodox, la Dragoslavele, împreună cu ceilalţi episcopi, fiind consideraţi prizonieri ai Patriarhului, până se vor decide să treacă la Biserica Ortodoxă. În vila de la Dragoslavele, episcopii au dus o viaţă foarte grea. Aveau fiecare câte o cameră, cu pază pe coridor şi în exterior. Sufereau de frig şi de foame. Raţia alimentară era socotită la preţ oficial, dar era cumpărată la liber, aşa încât era extrem de puţină mâncare.
         În 15 februarie 1949, a venit la Dragoslavele însuşi Patriarhul Iustinian. S-a pregătit un prânz copios: curcan fript, vin, prăjituri, fructe, etc.. Era un fel de demonstraţie cum ar trăi ei dacă şi-ar face trecerea la Biserica Ortodoxă. Văzând că episcopii nu iau în calcul această alternativă, a luat cuvântul Patriarhul: „Dacă nu veţi trece la Biserica Ortodoxă, eu îmi voi lua braţul ocrotitor de pe dumneavoastră.” Aceasta însemna arestarea.
         Atunci episcopul Ioan Bălan a luat cuvântul:
         „Preafericite, dacă noi, episcopii greco-catolici, am crede că Biserica Ortodoxă este adevărata Biserică a lui Cristos, în acest moment ne-am da semnătura de trecere, căci noi voim să fim cu Cristos! Dar nu aţi venit la noi cu argumente teologice, nici cu virtuţile creştineşti, ci ne-aţi arestat şi ne-aţi întemniţat. Hotărât, acestea nu sunt metodele lui Cristos! Dacă nouă, Episcopilor uniţi, ne-ar fi propus şi promis cineva că ne dă toată Biserica Ortodoxă pe mână, cu condiţia să arestăm şi să întemniţăm pe ierarhii ei, sau numai pe unul dintre ei, noi ne-am fi dat viaţa, dar nu am fi acceptat. Atâta vreme cât suntem în edificiile Bisericii Ortodoxe, suntem prizonierii ei!”
         Patriarhul a ieşit foarte gânditor. Un preot ortodox [...] – declară Episcopul Suciu – l-a întrebat pe Patriarhul ortodox „Ce zic Episcopii uniţi?” (adică sunt gata să treacă la Biserica Ortodoxă?) Patriarhul a stat şi s-a gândit, apoi a răspuns: „E chestiune de convingere!” Făcea, desigur, aluzie la cuvintele Episcopului Ioan Bălan.[Episcopul dr. Ioan Bălan, de drd. Sergiu STOICA, pag. 178-179]