Ideea unirii Republicii Moldova cu România este o prezenţă constantă, deşi discretă, în mentalul colectiv românesc – cel puţin datorită faptului că Basarabia a fost parte a României Mari pentru o perioadă. Este adevărat, pentru o perioadă scurtă – puţin peste 20 de ani. Dar comunitatea de limbă şi cultură se adaugă ca factori ai imaginării acestei posibilităţi. Desigur, dacă vom compara douăzeci şi ceva de ani cu perioada în care locuitorii dintre Prut şi Nistru au fost dominaţi de Rusia /URSS (un secol şi jumătate în total, cu aproximaţie), vom avea cel puţin un reper de înţelegere a unora dintre atitudinile moldovenilor faţă de problema unirii. Dar sondajul de faţă s-a concentrat exclusiv asupra cetăţenilor români, asupra informării şi cunoaşterii de către ei a problematicii moldoveneşti, asupra atitudinilor şi valorilor lor legat de Republica Moldova şi de moldoveni.
Sondajul conţine câteva întrebări referitoare la atitudinea românilor faţă de unire. De aceea, răspunsurile la aceste întrebări vor întregi tabloul nostru privind cunoaşterea de către români a Republicii Moldova şi mai ales a cetăţenilor moldoveni.
Favorabili în general ideii de unire a celor două ţări vecine, respondenţii consideră că unirea ar fi mai benefică pentru Republica Moldova decât pentru România. Astfel, dacă pentru o majoritate de 64% unirea ar fi benefică pentru Republica Moldova, doar pentru o minoritate de 47% unirea ar fi benefică pentru România. Diferenţa de aproape 20 de procente este semnificativă. Pe de altă parte, trebuie să remarcăm că, deşi sub pragul de 50%, ideea că unirea ar fi benefică pentru România a întrunit un procent considerabil – mai ales că la această întrebare 18% dintre respondenţi s-au abţinut de la răspuns. Aceste cifre pot fi interpretate şi în felul următor :  « noi am vrea să ne unim cu voi, dar voi aveţi un interes mai mare decât noi şi atunci vouă v-ar reveni responsabilitatea cea mai mare pentru un eventual efort al unirii ».
În acest context, românii au percepţia că moldovenii au o pronunţată dorinţă de unire a ţării lor cu România. Afirmaţia « Locuitorii Republicii Moldova nu vor să se unească cu România » a primit foarte puţine răspunsuri « de acord în foarte mare măsură » şi « mare măsură » (5+13% =18%).  Implicit, românii consideră că moldovenii vor să se unească cu România. 22% dintre respondenţi sunt de acord în mică măsură şi 29% sunt de acord în foarte mică măsură sau deloc, totalizând o majoritate de 51%. Deci un total de 51% dintre români au percepţia că moldovenii vor să se unească cu România, comparativ cu 18% care consideră că moldovenii nu vor unirea.
Dacă privim dincolo de Prut, vom constata că situaţia este foarte diferită. Sondaje de opinie din 1990 indicau faptul că doar 3,9% dintre moldoveni erau în favoarea unirii (Solonari şi Blutner 1994 : 80, apud King 2002 :151). Un sondaj mai recent (realizat de compania CBS AXA la sfârşitul lui 2010, citat de Deutsche Welle şi comentat în România Liberă) indică o cifră foarte apropiată : 3% pentru moldovenii care ar dori unirea cu România. Majoritatea moldovenilor doresc independenţa Republicii Moldova, inclusiv cea mai mare parte a minorităţilor din Republica Moldova (ruşi, ucraineni ş.a.). Numărul celor care doresc unirea cu România este, conform acestui sondaj, sub jumătate din electoratul care aproape 20 de ani a fost fidel partidului moldovean celui mai pro-românesc (în declaraţii şi program, cel puţin) până nu demult, PPCD. În plus, singurul partid din Republica Moldova care a susţinut deschis, programatic, unirea cu România la ultimele alegeri, PNL, nu a intrat în Parlament. Politicienii de la Chişinău văzuţi ca fiind pro-români nu propun nici ei unirea, ci doar o legătură privilegiată dintre cele două ţări. Un sondaj al IMAS din Republica Moldova (Ominimas aprilie 2010, www.imas-inc-md), ne indică o cifră ceva mai mare a celor care ar dori unirea. La întrebarea  « În ultima perioadă se tot discută despre relaţiile Republicii Moldova cu România. Care dintre următoarele variante ar fi cea mai bună pentru ţara noastră ? Doar 10% dintre respondenţii moldoveni au considerat  că unirea cu România este cea mai bună soluţie. O majoritate de 34% au răspuns că relaţii mai strânse între cele două state » ar fi cea mai bună soluţie. [pag. 88-90]