Cărți
Memoria.ro NU VINDE cărți. Pentru a le achiziționa, adresați-vă direct editurii!
CATEGORII
CĂUTARE DUPĂ TITLU / AUTOR
INDEX DE AUTORI
DIN SECȚIUNEA "CĂRȚI INTEGRALE"
Lexiconul negru. Unelte ale represiunii comuniste

Autor: Doina JELA
Prefață de: Doina JELA
ISBN: 973–50–0132–2
Editura: Humanitas
Anul publicării: 2001
Localitate: Bucureşti
Index tematic: tortionari, inchisori, detinuti, condamnare
"lucrarea [...] nu voia să se substituie justiţiei: nu pedepsirea vinovaţilor mă interesa – nimeni nu-şi propune, cred, scopuri cu desăvîrşire irealizabile —, nici măcar recunoaşterea vinovăţiei, deşi miracole s-au mai văzut şi eu însămi am consemnat ulterior ceva ce mi se pare a fi un asemenea miracol; ci enunţarea faptelor, adică exact descrierea, sau restituirea acelor vremuri, prin intermediul unei suite de portrete."
[...]
Am în vedere o mai riguroasă aducere la zi a ediției din 2000 a prezentei lucrări într-un viitor deocamdată neprecizat. Până atunci, pun la dispoziția cititorilor site-ului Memoria, cu recunoștință pentru dna Lidia Bradley, această ediție.
Gheorghiu Gheorghiu-Dej
Ideea unui „dicţionar“ al anchetatorilor, temnicerilor şi torţionarilor comunişti a apărut în urmă cu trei ani, [N.B. cu referire la anul 2000] în timpul unei întîlniri cu cititorii români de la Paris, în cea mai mare parte a lor foşti deţinuţi politici.
Am îmbrăţişat-o din prima clipă, deşi am fost perfect conştientă încă din acel moment că, un proces al comunismului românesc dovedindu-se imposibil, oricare ar fi forma pe care i-aş da-o, un asemenea inventar va ilustra prin imperfecţiunile lui această imposibilitate, şi că demersul ca atare pentru realizarea lui va fi un slalom printre obstacole interioare şi exterioare, juridice, psihologice, morale şi materiale.
Mai întîi despre aceste obstacole. Cel mai insidios dintre ele interior şi exterior totodată este „cu ce drept“?
Mulţi oameni în România sînt nu doar indiferenţi, ci ostili ideii oricărei rememorări şi examinări a trecutului. Şi în mod evident nu numai cei pe care acest trecut îi dezavantajează. Nu numai cei care, în numele „Învăţăturii Înaintate“ cum o numea Soljeniţîn, au torturat, au întemniţat, au chinuit şi au ucis oameni, au dat informaţii la Securitate, au depus mărturie falsă, au îngropat pe ascuns un om ucis sub tortură, sau au coordonat de pe poziţii înalte toate acestea. Despre fiecare dintre ei opinia publică din România, cu toată imprecizia acestui termen, pare să fie de acord că şi-a făcut datoria în condiţiile date, „fiindcă aşa au fost vremurile“. Refuzul distanţării de acele vremuri, „aşa cum au fost“, par să nu-l împărtăşească doar aceia pe care interese concrete şi cum nu se poate mai materiale îi ţin ataşaţi de ele, şi pe care confuzia juridică îi pune la adăpost de orice răspundere, ci aproape întreaga societate românească.
Doina Jela
Pentru a citi cartea, apăsați butonul DOWNLOAD de lângă imaginea coperții .
- STUMBLEUPON
Cărți integrale
Țărani, boli și vindecători în perioada comunistă. Marturii orale, volumul I
Constantin Bărbulescu, Mihai Croitor Ciprian Pavel Moldovan, Alexandru Onojescu, Alina Ioana Șuta
Cărți. Ultimele apariții
Colectibile
Multimedia. Galerie foto.
Cusături populare din Bucovina
Învăţătoare în Bucovina şi Botoşani, doamna Olimpia Tincu a colecționat cu pasiune modele de cusături populare bucovinene. După moartea ei, survenită acum câţiva ani, moştenitorii au descoperit albumul ei și au vrut să-l facă cunoscut și altora. Au scanat filele lui și ni le-au oferit spre publicare, păstrând originalele. Albumul conține mici notaţii din care se deduce locul din care a fost "culeasă" cusătura. Prezentăm aici doar o mică selecție, spre exemplificare. Alte cusături din colecția Tincu sunt prezentate pe situl Portretul României interbelice, împărțite pe județele de unde provin: Câmpulung, Rădăuți, Suceava.