Unde te simţi acasă?

Ai trăit în foarte multe locuri, în Israel locuieşti de 53 de ani, dar ai trăit şi în Mexic, şi în Africa de Sud... Unde te simţi cel mai acasă?
(Răspunde prompt) La Timişoara. La Timişoara, pentru că totuşi acolo sunt rădăcinile şi acuma nu mai pot să spun că sunt prieteni, că nu mai sunt, dar sunt amintirile şi totuşi te leagă şi o clădire. Natural, al doilea „acasă” este în Israel. Nu se poate şterge din amintire locul unde ai petrecut anii tinereţii... unde ai început şi cariera... Şi am multe, multe amintiri pozitive şi frumoase.
Mă simt bine acolo... Sunt legat de Timişoara, asta nu se poate şterge, pentru că au fost poate anii cei mai frumoşi aici. În perioada cât a trăit răposatul tău tată, eu mergeam de fiecare dată să-l văd. El ţinea ca să vin la el în vizită... Ţi-am dat şi fotografia aia cu directorul Murgu... este după un spectacol de Traviata, în holul operei.

Eram prieteni. Noi am fost cu Susi la părinţii tăi, când stăteau acolo, în spatele Poştei Mari, spre Carmen Silva...
Da, pe strada Traian Grozăvescu. Voi unde aţi locuit în anii ’50? Locuiaţi undeva pe Corso, nu-i aşa?
Am stat în Casa Färber, lângă Lloyd, după ce m-am căsătorit. Înainte am stat pe Piaţa Sfântu Gheorghe, în Szana ház[19], ştii, unde jos a fost Banca Szana. Îmi aduc aminte că tatăl meu juca în fiecare săptămână cărţi cu tatăl tău... (Râsete.)
Asta nu publicăm!
Luciana[20]: Şi cu bunicul meu!
Păi asta nu e o ruşine! (Râsete.) Nu-i o ruşine!
Este una dintre bucuriile vieţii să joci!
Sigur că da! Odată am fost aici şi Ernö a fost deja informat, nu ştiu de la cine, şi a spus „Te aşteptam! După o săptămână vii să mă vezi?!” (Râsete.) Şi a venit şi la operă, că a fost foarte amator. Era foarte apreciat aici. Odată am fost la sinagoga din Iosefin şi au fost toţi reprezentanţii cultelor, de la români, reformaţi şi unguri, nu ştiu cu ce ocazie a fost... Cred că a fost o zi de naştere, până şi Holender a fost aici atunci.
Cred că era aniversarea lui de 80 de ani... Ai salutări de la Holender!
De ce n-a venit?
A vrut să vină, dar avea deja biletul de avion cumpărat să se întoarcă la Viena, cu două zile înainte de întâlnirea noastră.
M-am mirat că nu a fost, avea cu Ernö o legătură foarte bună, a fost elevul lui. Ai cunoscut muzicieni timişoreni[21]? Hermann Gyuri? Alexander Tibi?
Nu îi ştiu.
Engel Tomi? Engel Tomi, violonist, a venit în Israel şi eu i-am aranjat un contract şi de vreo 40 de ani este în Durban, în Africa de Sud. Restul, Hermann a murit, Alexander a murit.
Pe Gabriel Banat l-ai cunoscut?
Da, sigur că da! L-am şi întâlnit odată, nu ştiu în ce an a fost, încă la Filarmonica din New York. El a cântat acolo. Cine a mai fost aici mai cunoscut? A fost doamna de la filarmonică, prim-violonista, Ibi Marcovits. Noi o numeam ápolt lábú[22] Ibi. (Râsete.) Că era o femeie foarte frumoasă... Nu ştiu cine i-a dat numele ăsta ... Şi mulţi, mulţi au decedat. Păi da, e timpul...
Da, da, Gross Ivan este în America. El are o verişoară, nu ştiu dacă ai cunoscut-o, Ingrid Donáth. Îţi spune ceva?
Cum să nu, era cu 2-3 ani mai mică decât mine. Era foarte bună prietenă cu prietena mea, Evi Lieberman, născută Hammer[23].
O fată foarte frumoasă, înaltă aşa... A cântat pe aici, pe acolo. Şi eu am colaborat cu ea în diferite orchestre în Israel şi după aia s-a dus în Statele Unite şi, la o vârstă destul de înaintată, a făcut universitate, stomatologie. Spune-mi, ai cunoscut familia Roth Otto, doctor Roth Otto[24], nevastă Rozalia, şi el a fost avocat şi... I-am văzut mormântul chiar în faţă, în cimitir.

Nu i-am cunoscut. Ce spui de proiectul de a restaura Sinagoga?
Cu restaurarea ei, clar, sunt de acord, dar eu nu prea am fost încântat ca filarmonica să se mute aici, dar se pare că a căzut planul. Cu asta nu prea aş fi fost fericit, pentru că mă leagă de acel loc emoţii puternice, nu ştiu dacă mă înţelegi. Mă înţelegi, aşa-i? Vegyes érzelmeim vannak[25].
Te înţeleg.
După părerea mea, trebuie să fie monument istoric şi ţinut aşa, dar nu cu o funcţionalitate. Până ce tatăl tău a fost în viaţă, eu mergeam în fiecare sâmbătă, în perioada cât am stat aici, la templu, la imaház, la casa de rugăciune în Fabrik, că şi Sinagoga din Fabrik este închisă. Oficia tatăl tău şi câteodată venea şi Politzer Gyuri din Germania şi stăteam împreună.
Fiica lui a fost la întâlnire.
Am vorbit cu ea... L-am cunoscut şi pe băiat, ce băiat drăguţ şi ce înalt şi frumos e...
Când eşti în Israel, ţi-e dor de Timişoara, de Europa?
Eu vin destul de des, pentru că mai lucrez în România. Merg în fiecare an de două ori, dar acum am scurtat, de când Susi e într-o situaţie atât de grea. Nu vreau să lipsesc mult, dar, în urmă cu 3-4 ani, aveam vreo şapte, opt, chiar zece concerte şi stăteam două luni primăvara şi două luni în toamnă. Acuma nu stau decât trei săptamâni şi atunci, în trei săptămâni, încerc să fac tot ce am, natural că am şi mai puţin, că mi-e greu deja să călătoresc la distanţe mari.

Ce impresie ţi-a făcut întâlnirea noastră?
Excepţională! Excepţională, a fost o atmosferă într-adevăr cu totul specială şi regret foarte mult că n-am ştiut de ce a fost anterior, în Haifa. Eu nu am ştiut, nu am fost pur şi simplu informat... Cum a spus nu ştiu cine din vorbitori, ne-am simţit ca o familie şi, pentru câteva zile, a revenit parcă societatea aia formidabilă evreiască, ce a existat odată în Timişoara, din care, din păcate, astăzi, nici urmă nu a rămas.

Interviu realizat de Getta Neumann,Timişoara, iunie 2013, publicat în volumul "Destine evreieşti la Timişoara. Portretul unei comunități din perioada interbelică pâna azi", Editura Hasefer, 2014.

Concert de cântece idiş, ebraică, ladino şi maghiară la Sinagoga din Cetate, Timişoara, 1 iunie 2014. Film realizat de Sorin Birstein.
Concertul a avut loc în cadrul evenimentului comemorativ "Dr. Ernest Neumann (1917 - 2004), timp de 63 de ani rabin la Timişoara". Maestrul dirijor Ladislau Rooth: aranjament şi acompaniament pian. Soprane: Diana Chirilă şi Nicoleta Colceiar.
Program: Goldfaden, Rozinkes mit Manderln; Naomi Shemer, Zemer; Avre tu la puerta; Avre este abajur; Reb Dovidl; Adio querida ; Avinu Malkenu; Szól a kakas már; Oifn dem pripitschek; Margaritkes Ciribim; Ierushalaim; Ose shalom; Hevenu shalom alehem.

Momente de la concertul cu maestrul Ladislau Rooth (pian şi aranjament), sopranele Diana Chirilă şi Nicoleta Colceiar, cu baritonul Claudiu Șora. Comunitatea Evreilor din Timişoara, 30 octombrie 2016
Film realizat de Sorin Birstein.