Vocea Cardinalului Iuliu Hossu, citind, la o distanță calendaristică de peste cincizeci de ani dar istorică de nemăsurat, aproape, de la prima ei rostire viguroasă în fața Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia,  Declarația de Unire a Transilvaniei cu Regatul României, înregistrată clandestin în ultimele zile de viață martirică la mînăstirea Căldărușani, are, deși slăbită și tremurată, forța indestructibilă a marilor ideilor pe care le rostește. O emoție intelectuală greu de descris te cotropește ascultîndu-l.

Am intrat în posesia unei copii a acestei înregistrări grație generozității tînărului meu prietenVasile Tomoiagă, redactor la Radio Cluj. Vasile și Dumnezeu îmi sunt martori că am făcut tot ceea ce știu și pot face eu -- un ignorant, în fond --  în materie de editare electronică pentru a posta aici această înregistrare. Cum n-am reușit, dar nici învins nu vreau să mă recunosc, voi face apel la o procedură oarecum unusual, doar pentru a vă oferi posibilitatea de a trăi pe viu unul dintre cele mai sublime momente ale istoriei noastre. Astfel, odată cu invitația de a vizita această nouă postare, fiecare dintre prietenii acestui blog va primi, în attach, și înregistrarea care lipsește aici. Nu ascund că aș fi recunoscător dacă, după audiție, cineva se va întoarce aici pentru a ne comunica, eventual, niște impresii.

Să petreceți cu bucurie și pace sufletească în Ziua Națională a românilor!

Like