?Au fost eroi și-or să mai fie!?

Batalionul 5 Vânători de Munte, denumit și Batalionul de moți Avram Iancu din Abrud, a primit ordin de luptă pe 1 septembrie 1944, pentru a începe ofensiva împotriva inamicului, pe valea Arieșului, pe direcția vest, nord-vest. Batalionul s-a regrupat in codrii Bideului, cu  un total de 1200 de soldați, 25 de subofițeri și 27 de ofițeri, având în dotare armament ușor: pistoale mitralieră, aruncătoare de grenade și mitraliere.

Punctul de plecare al campaniei eroice ce a urmat s-a aflat la cota 988 în localitatea Măgura, coborând apoi în marș, spre Lunca Arieșului, prin localitățile Ocoliș și Sălciua .
Luptele care s-au dat au fost crâncene, mărturie fiind monumentul ridicat la Sălciua, jud. Alba.

Tatăl meu, sublocotenentul Popescu Vedea Dragoș, născut in Roșiorii de Vede în 1922 (poza 1), a fost comandant de pluton în cadrul Companiei a 3-a, condusă de  locotenentul Ion Dulămită și ulterior, după rănirea acestuia, a devenit comandantul companiei. Compania și batalionul 5 erau subordonate Diviziei a 3-a de vânători de munte la comanda căreia s-a aflat unul din cei mai de seamă strategi ai armatei romăne, generalul Leonard Mociulschi.

Refăcând drumul parcurs în toamna 1944 - primăvara 1945 de către vânătorii de munte, am remarcat atâttragedia uman cât și eroismul acestor soldați. Fiecare palmă de pământ s-a inroșit de sângele vărsat dar curajul, solidaritatea și credința în adevăr i-a îndrumat către victorie. Cunosc, din povestirile tatălui meu, multe evenimente inedite pe care le-a petrecut împreuna cu camarazii săi. Având ocazia să verific in memoriile de război ale superiorilor lui unele din aceste evenimente, încerc un sentiment de mândrie pe care vi-l împărtașesc și dumneavoastră. Înaintarea pe Arieș a continuat cu eliberarea localităților Câmpeni, Rieni, Beiuș, Răbăgani. Încet, încet, vânători de munte au devin infanteriști, schimbând cărările și pădurile de munte cu lanurile de porumb ale câmpiei.