În mai 2005, ambasadorul României a invitat în Kazahstan o echipă a Televiziunii Române care a realizat un documentar despre comunitatea românească din această țară, difuzat în câteva episoade pe TVR și TVRI. Radio România Actualități și Radio România Cultural au realizat la rândul lor, în anii 2004-2006, emisiuni despre această comunitate.

În decembrie 2005, Ambasada României în Kazahstan a organizat pentru comunitățile românești din Karaganda și Alma-Ata concerte de muzică populară romanească cu ocazia Zilei Naționale a României, cu participarea unor artiști de la Ansamblul ?Ciocarlia? din Bucuresti.

În iulie 2006, urmare demersurilor ambasadorului României, în regiunea Pavlodar din nordul Kazahstanului a fost înregistrată  o a treia societate culturală a românilor din Kazahstan-Societatea Culturală Română BUCOVINA.

NOTĂ: În perioada 22-23 iunie 2006, în calitate de ambasador al României în Kazahstan, pe baza datelor din acest studiu documentar, am organizat la Karaganda o conferință științifico-practică pe tema prezenței românilor în Kazahstan, la care au participat istorici,arhiviști și jurnaliști din Kazahstan, Federația Rusă, Kârgâzstan, și Uzbekistan, precum și reprezentanți ai Societății Culturale Române DACIA din localitate. Prezentarea, pentru prima oară în această țară, la nivel academic, a unor date documentare privind destinul românilor din Kazahstan a fost urmărită cu mare interes de către participanții la conferință și considerăm că a făcut oarecum lumină în ?ceața? care se așternuse peste această istorie recentă, de mulți necunoscută.