Potrivit relatarilor supravietuitorilor acelor deportari, in Siberia (regiunile Tomsk, Kurgan, Irkutsk s.a.) au trait pana in 1963-1965, desi oficial fusesera ?eliberati? dupa moartea lui Stalin in anii 1956-1958. La ?eliberare?, majoritatii basarabenilor si bucovinenilor li s-a interzis sa se intoarca in locurile natale, au fost fortati sa semneze declaratii ca nu au pretentii si revendicari de la statul sovietic pentru ceea ce li s-a confiscat in momentul deportarii. In schimb, li s-a oferit ?libertatea? de a se stabili oriunde in spatiul sovietic. Cei care au ales Kargazstanul sa se stabileasca au avut in vedere climatul bland, asemanator cu cel din Moldova sau Bucovina, pamantul roditor din nordul acestei tarii.

In anii ?90, dupa destramarea URSS, multi romani basarabeni si bucovineni s-au intors in locurile natale, insa peste 1000 de persoane au ramas sa traiasca in continuare in Kargazstan, pentru ca in Moldova sau Bucovina ?nu-I mai astepta nimeni?, nu mai aveau proprietati, sau mijloace suficiente pentru a se muta. Asa se explica faptul ca astazi, in cateva localitati din nordul acestei tari (Bishkek, Belovodskoe, Kant, Sukuluk, Gheorghievka/fosta Moldovanovka, Lebedinovka s.a.) traiesc mai multe familii de etnici romani-basarabeni si bucovineni.

La 14 august 2005, subsemnatul a facut o deplasare in localitatea Belevodskoe, situata la cca. 40 km de capitala Kargazstanului, Bishkek, in cautarea acestor familii de romani basarabeni. Am fost placut surprins sa gasesc pe o strada cinci familii Gorciuc ? tata (94 ani) si patru frati (intre 55-70 ani). Locuiesc in case mari, impunatoare care se deosebesc de cele ale kargazilor, au vita-de-vie si nuci la poarta, pomi fructiferi pe langa case, gradini ingrijit lucrate, stupi de albine (semne dupa care am si descoperit ca sunt  romani).

Am constatat ca toti acesti basarabeni vorbesc inca o frumoasa limba romana in grai moldovenesc, dupa aproape 60 ani de trai departe de locurile natale. Este impresionant daca se are in vedere ca majoritatea celor de varsta medie (50 ani) s-au nascut in Siberia, in timpul deportarii si au invatat limba romana in familie, desi au urmat scoli rusesti. Mi s-a spus ca secretul pastrarii limbii romane consta in faptul ca atat familia Gorciuc, cat si celelalte familiii de basarabeni din localitatea Belovodskoe au fost si sunt membri ai comunitatii religioase ?Martorii lui Iehova?. De fapt, potrivit relatarilor celor in cauza, apartenenta lor la aceasta secta a fost si motivul pentru care au fost deportati din Basarabia in anul 1949.