Bunicul este fericit ca ?macar nepoata are sansa sa traiasca in Patrie? si si-a dorit toata viata ?sa apuce ziua cand Romania se va intoarce in Comunitatea Europeana, de unde a fost smulsa in ?45?. In ziua de 1 ianurie 2007, romanul din Kargazstan, Gheorghe Tudose, a sunat la Ambasada Romaniei la Alma-Ata pentru a transmite ?felicitari Romaniei cu ocazia intrarii in Uniunea Europeana?. Visul lui se implinise si era extrem de bucuros. Acum el spera la ziua cand va redobandi cetatenia romana pe care a pierdut-o fara voie in urma cu zeci de ani. De mentionat ca Gheorghe Tudose pastreaza o simpatie aparte pentru Regele Mihai, caruia ii transmite salutari si multi ani  de viata.  In prezent, el isi petrece timpul citind carti si reviste de istorie a romanilor, stiri din Romania, transmise periodic de ambasadorul Romaniei de la Alma-Ata.

Marturisesc ca acesti romani din Kargazstan m-au impresionat prin darzenia si taria de care dau dovada astazi, dupa atatia ani de pribegie. Desi traiesc modest si au greutati materiale-salarii si pensii extrem de mici (20-30 dolari pe luna), ei nu dispera. Se straduiesc prin orice mijloace sa supravietuiasca: isi lucreaza micile loturi de pamant din jurul caselor, se ocupa cu albinaritul, cresc animale, cultiva legume si fructe, fac comert in piete cu diverse produse. Sunt extrem de ospitalieri, intampinandu-si oaspetii cum se cuvine, in ?casa mare?, frumos aranjata si curata. Sunt respectati de kargazi si de alte nationalitati din aceasta tara.

De cand i-am cunoscut, m-am hotarat sa fac ceva pentru ei, care sa-i bucure. In decembrie 2005, de Ziua Nationala a Romaniei, am reusit sa le ofer romanilor din Kargazstan un mic dar: un concert de muzica populara romaneasca la Bishkek, sustinut de un grup de artisti de la Ansamblul ?Ciocarlia? din Bucuresti, printre care Dumitru Zamfira (instrumente de suflat), Mihai Calusaru (cobza), Cristina Gheorghiu (solist vocal) s.a.Pentru cei mai in varsta,  muzica populara romaneasca a fost un dar unic, care le-a starnit lacrimi de  bucurie. S-au incins spontan la hora in sala de concert. A urmat o seara romaneasca de neuitat, cu cantece si joc. Acesti romani s-au simtit ca Acasa in patria lor adoptiva, Kargazstan.I-am invitat si la alte manifestari organizate la Bishkek de Ambasada Romaniei in Kazahstan, acreditata si in Kargazstan: la receptiile ocazionate de Ziua Nationala, la Zilele Filmului European, unde in ultimii 2 ani au avut ocazia sa vizioneze filme romanesti, la vernisarea unei expozitii de fotografie despre Romania.

Ultimul moment de sarbatoare pentru mica comunitate romaneasca din Kargazstan a fost deschiderea Consulatului Onorific al Romaniei la Bishkek, la 25 mai 2006. Prezent la acest eveniment, Alexandru Tiper, de profesie avocat, roman ai caror bunici originari din Basarabia au ajuns in Kargazstan in perioada Revolutiei de la 1917 din Imperiul Tarist, a fost profund emotionat de eveniment si a aratat ca ?in sfarsit, Tara Mama este prezenta de acum inainte in Kargazstan?. El a anuntat ca va incerca sa-i uneasca pe toti conationalii nostri in jurul Societatii de Prietenie Kargasztan ? Romania si, impreuna cu Consulatul Onorific, va organiza cursuri de limba romana si de cunoastere a istoriei si civilizatiei materne. Petre Gorciuc a multumit, cu lacrimi in ochi, pentru faptul ca ?Romania nu i-a uitat? si pentru ?atentia care se acorda romanilor basarabeni si bucovineni pierduti in tot spatiul Asiei Centrale?, lucru care nu s-a petrecut pana acum.

Ii vizitez de fiecare data cand ma deplasez in Kargazstan pe acesti romanii sortiti sa traiasca atat de departe de Tara. Intalnirile cu ei au fost de fiecare data impresionante, personal afland multe date despre perioada deportarilor din Basarabia din anii ?40-?50. Am retinut cu satisfactie cum acesti conationali de-ai nostri inca constientizeaza apartenenta lor la etnia romana.

In demersurile mele de identificare si a altor comunitati izolate de etnici romani in aceasta tara sunt sustinut de Societatea de Prietenie Kargazstan-Romania pe care am creat-o in anul 2003 impreuna cu un fost deputat al Parlamentului kargaz, Ishenbai Moldatashev, actualmente consul onorific al Romaniei la Bishkek.

.Vasile SOARE

Ambasadorul Romaniei in Kazahstan,