Vă solicităm să sprijiniți cererile societății civile exprimate înApelul către Parlamentul României și Parlamentul European semnat de peste 750 de intelectuali, de șase ONG-uri civice și de două sindicate reprezentând peste un milion de sindicaliști. Apelul cere punerea în aplicare a recomandărilor raportului de condamnare a crimelor comunismului. Apelul a fost înregistrat acum 60 de zile la Registratura Senatuluicu nr.înr.499/15.03.2007în atenția d-lui Nicolae Văcăroiu - președintele Senatului, șila Registratura Camerei Deputaților cu nr.înr.1240/15.03.2007. Cu toate că legea prevede obligativitatea autorităților din România de a răspunde în maximum 30 de zile, încă nu am primit răspuns.

Menționăm că la data de 18 decembrie 2006 a avut loc, în fața Camerelor reunite ale Parlamentului, condamnarea oficială a regimului comunist din România ca nelegitim și criminal de către șeful statului ? președintele Traian Băsescu. În timpul discursului condamnării, o mare parte a parlamentarilor au încercat să oprească rostirea acestuia prin mijloace incalificabile. Cu scopul împiedicarii consecințelor condamnării crimelor comunismului (dar și cu scopul împiedicarii luptei împotriva corupției), imediat după condamnare, a fost declanșată o criză politică care a dus la desființarea alianței politice care a guvernat România. Ca urmare, s-a format o nouă majoritate parlamentară care a determinat restructurarea esențială a guvernului și suspendarea de către Parlament a Președintelui României ? garantul punerii în aplicare a recomandărilor raportului de condamnare a crimelor regimului comunist. Cu toate că a fost declarat document de stat, raportul a fost dezaprobat de majoritatea parlamentară.

Menționăm că, la cererea noastră, noul ministru al Justiției a declarat recent că sprijină soluționarea cu maximă celeritate a dosarelor referitoare la două dintre marile crime ale comunismului: masacrul din decembrie 1989 și la fratricidul din iunie 1990. Recent, ministrul a cedat în fața unor presiuni politice referitoare la acte grave de corupție, nerespectând principiul separării puterilor într-un stat de drept. Considerăm că în aceste condiții sprijinul promis nu va fi posibil. Ca o confirmare a îngrijorării noastre, ?Coaliția pentru o Guvernare Curată? a cerut demiterea ministrului Justiției, solicitare ignorată de autorități.

Stimați domni Barroso, Poettering și Frattini, având în vedere că Uniunea Europeană are nevoie de o Românie curată, vindecată de urmările crimelor dictaturii comuniste, vă solicităm sprijinul pentru rezolvarea cererilor noastre.Condamarea crimelor comunismului trebuie să devină o realitate vie prin adoptarea de către Parlament a legilor recomandate de raportul de condamnare. Totodată, Justiția trebuie să ducă la bun sfârșit cercetările referitoare la crime care par astăzi de necrezut, crime care au zguduit Europa sfârșitului de secol XX  - cel mai sângeros din istorie. ?Ce este scrierea istoriei dacă nu exorcizarea demonilor trecutului pentru a-i împiedica să pătrundă în viitor?? ? spunea în 1993 celebra poetă Ana Blandiana care a fondat Memorialul de la Sighet al victimelor comunismului, considerat de Consiliul Europei printre primele trei locuri ale memoriei europene, alături de Memorialul de la Auschwitz și Memorialul Păcii din Franța.

Stimați domni Barroso, Poettering și Frattini, ajutați-ne, spre binele României și al Uniunii Europene, să exorcizăm demonii trecutului pentru a-i împiedica să pătrundă în viitor!

Anexăm următoarele documente pe care vă rugăm să le citiți cu maximă atenție:

?        Scrisoare deshisă către D-l Tudor Chiuariu - Ministrul Justiției, și către D-l Franco Frattini ? Vicepreședintele Comisiei Europene, comisar pentru Justiție din partea Comisiei Europene (28 aprilie 2007)?        Apel către președintele interimar al României și către autorități ale Uniunii Europene (22 aprilie 2007)

?        Apelul pentru România (14 iunie 2005),

?        Scrisoarea deschisă către D-l Tudor Chiuariu - Ministrul Justiției(6 aprilie 2007)

?        Apelul către Parlamentul României și Parlamentul European (11 Martie 2007).

Cu încredere, în numele semnatarilor apelurilor menționate,

Sorin Ilieșiu? vicepreședintele Alianței Civice, inițiator al apelului pentru condamnarea crimelor regimului comunist.

București, 14 Mai 2007