În contextul dezbaterilor legate de legea unică a pensiilor, SSIR și semnatarii petiției solicită Guvernului României să găsească o formulă legală și constituțională prin care pensiile celor responsabili pentru nelegiuirile regimului comunist să fie reduse. În plan european, Polonia reprezintă exemplul cel mai recent. De la 1 ianuarie 2010, pensiile a peste 24.000 de oficiali comuniști și ofițeri ai poliției politice din Polonia au fost diminuate cu peste 50%.

Măsura ar constitui un gest reparatoriu față de victimele comunismului și un semn că încălcarea drepturilor omului, a legilor și normelor democratice nu rămâne nesancționată. Solicitarea a fost formulată de mai multe ori până acum, în forme ușor diferite, de către Comisia Prezidențială pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (2006), Grupul pentru Dialog Social (2007) și Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România (2008).

În prezent, pensiile foștilor activiști comuniști și angajați ai Securității sunt de câteva ori mai mari decât pensia medie. Reamintim că angajații Securității au fost pensionați după o lege specială, care i-a favorizat în raport cu restul populației. Activiștii și securiștii au făcut parte dintr-un sistem de privilegii înainte de 1989 și au rămas privilegiați și după revoluție.

Printre semnatarii petiției se regăsesc nume sonore ale societății civile precum: Gabriel Liiceanu, Norman Manea, Dumitru Țepeneag, Ana Blandiana, Dan Petrescu, Dan Lungu, Caius Dobrescu, Liviu Antonesei, Nicolae Manolescu, Nestor Ratesh, Carmen Mușat, Liviu Tofan, Michael Shafir, Vladimir Tismăneanu, Daniel Barbu, Cristian Preda, Andrei Pippidi, Mihnea Berindei, Leon Volovici, Dennis Deletant, Andrei Oișteanu, Marius Oprea, Dragoș Petrescu, Dinu Zamfirescu, Radu Filipescu, Gabriel Andreescu, Cristian Pîrvulescu, Smaranda Enache, Victor Rebengiuc, Mihai Măniuțiu ș.a.

Lista de semnatari rămâne deschisă, iar adeziunile pot fi trimise în continuare la adresa asociatiassir@yahoo.com, sub forma: nume, profesie, orașul de rezidență. Lista completă a semnatarilor petiției se găsește pe site-ul http://ssir.org.ro/