Românii de o parte si de alta a Prutului sunt maestri incontestabili ai lui "a te face că..." si în curând vor bate birocratia europeană cu propriile ei arme, în limbajul de lemn al integrării. Această pliere la forme fără pătrunderea fondului (unii o văd ca pe o dovadă de inteligentă!) este tot o "calitate" temeinic educată si exersată în viata duplicitară a comunismului.
Ca să revin la a doua parte a întrebării, măsura în care comunismul a afectat viata pe vechile pământuri românesti este cu neputintă de estimat, dar oricum, mult mai grav si mai profund decât ne putem imagina. Putem medita, de exemplu, la atomizarea socială, la lipsa de solidaritate natională, profesională, etnică, comunală etc.. Dificultătile, ezitările, accidentele, lungimea traseelor prin care majoritatea statelor foste comuniste "se întorc" în civilizatie este un argument concludent. În afară de asta, "bolile" pe care le aduc pot lovi la scară mondială si pot produce "mutatii genetice" necontrolate. Remarc aceste lucruri nu pentru a trezi compasiunea ci pentru a stimula întelegerea. Rolul Fundatiei noastre este tocmai acela de a pune în fata acestei omeniri derutate oglinda trecutului ei recent, care avea oricum mai multă coerentă si stabilitate.

G.G.: Unde credeti că România si Republica Moldova excelează pe plan international si unde credeti că mai au de parcurs un drum anevoios până la rezultate satisfăcătoare?

M.I.: Nu stiu în ce domenii excelează România si Moldova în plan international. Pentru aceasta ar trebui să pot privi lucrurile mult mai de sus si să am un alt nivel de informare. Ceea ce cred este că în ambele tări potentialul uman este excelent si o bună parte se pierde sau esuează în derizoriu prin familie, scoală si sistem social. Este clar că în nici una din aceste tări nu se promovează valoarea socială si oamenii ale căror calităti si educatie (profesionalism) ar putea servi societătii. Semnificativ este faptul că foarte putini dintre cei care au obtinut diplome în străinătate sunt asezati în pozitii de decizie (cum se întâmpla în perioada interbelică), iar altii sunt corupti de sistem. În ambele tări s-a dus o politică consecventă de distrugere a vârfurilor intelectuale reale, oameni care puteau deveni lideri de opinie, si, în primul rând, aveau caracter (modele morale). În locul lor au fost plasati impostorii, lichelele, cozile de topor, prostii vicleni sau, în cel mai fericit caz, naivii fascinati de o ideologie utopică. Politica asta continuă si astăzi, si explicit sau nu, asta îndepărtează multi tineri valorosi de tările lor natale. Sărăcia este în subsidiar. De aceea, pentru refacerea acestei intelectualităti constiente, care ar putea reaseza onorabil România si Basarabia pe un făgas al normalitătii, militează si Fundatia noastră, cu fortele si mijloacele ei modeste.

Câti dintre românii din tară sau stabiliti în lumea largă stiu că la Bălti este greu să găsesti un ziar în grafie latină, că în cea mai importantă librărie a orasului, dacă mai sunt 4-5 cărti românesti prăfuite (date la nivelul lui aprilie-mai 2003) si că un post de radio în limba română cum este "Antena C" nu are propria sa arhivă muzicală românească?! Noi avem din primăvară un program de donatie de carte comunitătilor românesti sau persoanelor particulare din toată lumea, dar în special din regiuni în care limba se pierde sau este asuprită (Lituania, Kazahstan, Transnistria). Cu bucurie am încerca să donăm cărti de literatură clasică sau mai recentă bibliotecilor comunitătilor românesti din Canada, Australia, Noua Zeelandă, Statele Unite? în măsura în care ar exista o cerere în acest sens si am primi asigurări că donatia noastră îsi va găsi cititorii. În concluzie, vreau să spun că lupta în Basarabia este în primul rând culturală (chiar dacă aparentele spun altceva) si în acest context Rusia nu uită ca în paralel cu santajul energetic să trimită vagoane cu publicatii si tipărituri peste Nistru. Noi avem emotii si atunci când este vorba de un pachet de 10 manuale la granita de pe Prut. Rezultate satisfăcătoare vom avea atunci când o intelectualitate constientă, responsabilă si robustă a populatiei majoritare va exista pe ambele maluri ale Prutului.