În 1960 Franța și întreaga lume literară europeană au fost  zguduite  de  ceea  ce  s-a  numit  ?scandalul Goncourt?. Prestigiosul premiu i-a fost acordat lui Vintilă Horia  pentru romanul ?Dumnezeu s-a născut în exil?. Nici un alt scriitor român n-a mai fost distins (până în zilele noastre) cu acest premiu și nici cu unul similar ca importanță literară mondială. Atunci România era într-un regim comunist care nu putea să accepte faptul că înalta distincție literară încununa creația unui exilat român. Securitatea și întregul aparat de propagandă comunistă au fabricat o acuzație extrem de gravă, menită să ducă la compromiterea scriitorului, la retragerea premiului și la denigrarea lui de către presa franceză. În parte, au reușit. Acuzația de legionar și de fascist  a fost preluată mai întâi de către publicațiile franceze de stânga, apoi și de către cele de dreapta. Probele aduse atunci de Vintilă Horia și de alți intelectuali români din exil n-au contat. Vintilă Horia a anunțat, în toiul scandalului, că renunță la premiu, ?din dragoste pentru Franța și din respect pentru Academia Goncourt.? Dar, prin statutul Academiei Goncourt, un premiu odată acordat nu mai poate fi retras. Totuși, imensitatea scandalului a făcut ca festivitatea de decernare a premiului să nu mai aibă loc. (În Dicționarul Enciclopedic Francez scrie: Vintilă Horia : Premiul Goncourt 1960, acordat, nedecernat). Dezamăgit, rănit, Vintilă Horia s-a retras în Spania unde a trăit până în 1992, sfâșiat de dorul de Țară și de nedreptatea a cărei victimă a fost.