Prin această petiție, readucem în atenție solicitarea societății civile de reducere a pensiilor foștilor activiști comuniști de rang înalt și a responsabililor din aparatul represiv al Securității.

Această cerere a fost formulată de mai multe ori până acum, în forme ușor diferite, de către Comisia Prezidențială pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (2006), Grupul pentru Dialog Social (2007) și Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România (2008). Comisia Prezidențială, care a declarat regimul comunist ca ?ilegitim și criminal?, recomanda, în Raportul Final, ca ?foștii activiști comuniști de frunte, foștii conducători ai Securității, ai Miliției și ai Ministerului de Interne, ai ?Justiției? comuniste, foștii torționari să nu poată beneficia de pensii peste nivelul minim al populației?. Grupul pentru Dialog Social a cerut, la rându-i, printr-un comunicat, ?reducerea cuantumului pensiilor foștilor securiști la nivelul unei pensii medii din sistemul public?. În fine, IICCR a inițiat un proiect de lege prin care se stabilea ca pensiile responsabililor regimului comunist implicați în acte de represiune pe motive politice să fie reduse la nivelul salariului de bază minim brut pe țară.

În prezent, pensiile foștilor activiști comuniști și angajați ai Securității sunt de câteva ori mai mari decât pensia medie. Reamintim că angajații Securității au fost pensionați după o lege specială, care i-a favorizat în raport cu restul populației. Activiștii și securiștii au făcut parte dintr-un sistem de privilegii înainte de 1989 și au rămas privilegiați și după revoluție. Considerăm că este profund imoral ca promotorii unui sistem criminal să se bucure de impunitate într-un regim democratic și, în plus, să beneficieze de favoruri. Orice reformă care vizează modernizarea statului nu poate fi compatibilă cu onorarea acelora care au transformat statul în instrument de represiune politică, în perioada 1948-1989.

În contextul dezbaterilor legate de legea unică a pensiilor, solicităm Guvernului României să găsească, împreună cu societatea civilă și instituțiile academice care se ocupă de studiul comunismului, o formulă legală, în acord cu Constituția României, prin care pensiile celor responsabili pentru nelegiuirile regimului comunist să fie reduse. Există precedente și soluții legale practicate în alte țări ieșite de sub dictaturi, înregistrate în literatura de specialitate privind așa-numita ?justiție de tranziție?. Reducerea sau chiar eliminarea pensiilor s-au numărat printre măsurile luate în Europa după 1945 împotriva responsabililor naziști și a colaboratorilor acestora din țările aliate. Câteva din statele est-europene post-comuniste au recurs, de asemenea, la sancționarea celor responsabili de abuzurile comunismului prin reducerea pensiilor. Germania este cel mai cunoscut exemplu, iar Polonia, cel mai recent. De la 1 ianuarie 2010, pensiile a peste 24.000 de oficiali comuniști și ofițeri ai poliției politice din Polonia au fost diminuate cu peste 50%.

În condițiile în care România a condamnat oficial regimul comunist, a venit vremea ca măsurile concrete de decomunizare să fie puse în practică. Este nevoie de acestea ca semn reparatoriu față de victimele comunismului și pentru a arăta că încălcarea drepturilor omului, a legilor și normelor democratice nu rămâne nesancționată.

Petiție inițiată de Societatea de Studii Istorice din România, Iași, 12 ianuarie 2010. Adeziunile pot fi trimise în continuare la adresa asociatiassir@yahoo.com, sub forma: nume, profesie, orașul de rezidență. Lista completă a semnatarilor petiției se găsește pe site-ul: http://ssir.org.ro/

SEMNATARI:

Membrii Societății de Studii Istorice din România: Dorin Dobrincu, Bogdan Maleon, Florea Ioncioaia, Adrian Cioflâncă, Andrei Muraru, Ovidiu Buruiană, Leonidas Rados, Liviu Brătescu, Mihai Chiper, Arcadie Bodale, Cătălin Botoșineanu.

Gabriel Liiceanu (filosof, București), Norman Manea (scriitor, New York), Dumitru Țepeneag (scriitor, Paris), Ana Blandiana (poetă, București), Romulus Rusan (scriitor, București), Dan Petrescu (scriitor, Iași), Dan Lungu (scriitor, Iași), Caius Dobrescu (scriitor, prof. univ., Brașov), Ruxandra Cesereanu (scriitoare, Cluj), Doina Jela (scriitoare, București), Ion Zubașcu (scriitor, București), Chris Tănăsescu (poet, prof. univ., București), Radu Negrescu-Suțu (jurnalist, scriitor, Paris), Liviu Antonesei (scriitor, Iași), Nicolae Manolescu (critic literar, București), Traian Ștef (scriitor, Oradea), Radu Ulmeanu (scriitor, editor, Satu Mare), Vasile Baghiu (scriitor, Piatra Neamț), Șerban Foarță (scriitor, Timișoara), Tania Radu (scriitoare, București), Dan Sociu (scriitor, București), Daniel Vighi (scriitor, Timișoara), Ioan Muslea (scriitor, Cluj), Virgil Diaconu (poet, Pitești)

Nestor Ratesh (jurnalist pensionar, București), Carmen Mușat (publicist, București), Andreea Pora (jurnalist, București), Ioan T. Morar (scriitor, jurnalist, București), Dan Tapalagă (jurnalist, București), Horațiu Pepine (jurnalist, București), Hannelore Baier (jurnalist, Sibiu), Toni Hrițac (jurnalist, Iași), Ovidiu Șimonca (jurnalist, București), Emilia Chiscop (jurnalist, Iași), Alin Fumurescu (publicist, Bloomington, IN, SUA), Grigore L. Culian (editor, New York, SUA), Liviu Tofan (jurnalist, București), Cristi Țepeș (redactor tv, București), Vera J.Luchian Patton (editor media, Los Angeles, CA-USA), Dwight Luchian-Patton (publisher, Los Angeles, CA-USA), Decebal Constantin Nicolae (jurnalist, Pitești), Lucian George Rotaru (director sucursală radio, Constanța)

Michael Shafir (prof. univ., Cluj), Vladimir Tismăneanu (prof. univ., Washington, D.C., SUA), Daniel Barbu (prof. univ., București), Cristian Preda (prof. univ., deputat european, București), Lucian-Dumitru Dîrdală (politolog, Iași), Raluca Grosescu (politolog, București)

Sanda Golopenția (prof. univ., Providence - Rhode Island, SUA), Constantin Eretescu (etnolog, Providence, Rhode Island, SUA), Katherine Verdery (prof. univ., New York, SUA), Gail Kligman (prof. univ., Los Angeles, SUA), Lavinia Stan (prof. univ. asociat, Antigonish ? Nova Scotia, Canada), Smaranda Vultur (conf. univ., Timișoara), Monica Ciobanu (sociolog, Plattsburgh - New York, SUA), Viorel Rogoz (prof. univ., Baia Mare), Cristina-Rodica Poponete (sociolog, Tilburg, Olanda), Adrian Neculau (prof. univ., Iași)

Andrei Pippidi (istoric, București), Mihnea Berindei (istoric, Paris), Leon Volovici (istoric, Ierusalim), Dennis Deletant (istoric, Londra), Andrei Oișteanu (cercetător, București), Marius Oprea (istoric, București), Stejărel Olaru (istoric, București), Cristian Vasile (istoric, București), Antal Lukacs (prof. univ., București), Armand Goșu (istoric, București), Cristian Luca (conf. univ., Galați), Felicia Waldman (istoric, București), Alexandru Barnea (istoric, București), Alexandru-Florin Platon (prof. univ., Iași), Florin Țurcanu (istoric, București), Lucian Nastasă-Kovacs (istoric, Cluj), Stefano Bottoni (istoric, Bologna, Italia), Cristina Petrescu (istoric, București), Dragoș Petrescu (istoric, București), Virgiliu Țârău (istoric, Cluj), Ottmar Trașcă, (cercetător științific, Cluj), Mihail Neamțu (istoric al ideilor, Arad), Alina Pavelescu (istoric, București), Igor Cașu (istoric, Chișinău), Ioana Boca (istoric, București), Șerban Marin (medievist, București), Germina Nagâț (specialist CNSAS, București), Flori Bălănescu (istoric, București), Dinu Zamfirescu (istoric, București), Andi Mihalache (istoric, Iași), Robert Fürtös (muzeograf, Sighet), Novak Zoltan (istoric, Târgu Mureș), Cătălina Mihalache (istoric, Iași), Irina Nastasă (istoric, Cluj/München), Clara Mareș (cercetător, București), Anca Șincan (istoric, Târgu Mureș), Florin Cîntic (prof. univ., Iași), Mircea Munteanu (istoric, Washington, D.C., SUA), Gabriel Catalan (istoric, arhivist, București), Frans Adriaen van Helsdingen (istoric, Leiden, Olanda), Daniel Nazare (istoric, Brașov), Dan-Tudor Ionescu (cercetător, București), Constanța Vintilă-Ghițulescu (cercetător, București), Șerban-Liviu Pavelescu (istoric, București), Gina Pană (istoric, București), Mircea Stănescu (istoric, București), Liviu Pleșa (istoric, București), Elisabeta Neagoe-Pleșa (istoric, București), Iuliu Cracană (cercetător, București), Mihaela Sitariu (doctorand, London-Ontario, Canada)

Adrian Poruciuc (prof. univ., Iași), Dorin Popa (prof. univ., Iași), Petru Ursache (prof. univ., Iași), Edit Szegedi (conf.univ., Cluj), Mircea Păduraru (prep. univ., Iași), Dănuț Jemna (conf. univ., Iași)

Emil Bartoș (conf. univ., Timișoara), Lucian Turcescu (prof. univ. asociat, Montreal, Canada), Corneliu Constantineanu (conf. univ., Timișoara), Dănuț Mănăstireanu (teolog, Iași), Marius David Cruceru (conf. univ., pastor, Oradea), Alexandru Nădăban (teolog, Arad), Emil Meștereagă (lect. univ., București), Emanuel Conțac (asist. univ., București), Vasilică Croitor (pastor, Medgidia), Cojocea Gabriel (licențiat Teologie, Constanța)

Radu Chiriță (lect. univ., Cluj), Dragoș Marcu (avocat, București), Eugenia Crângariu (avocat, București), Ion Beuca (jurist, Poienile de sub Munte, jud. Maramureș)

Alexandru Herlea (fost ministru, prof. univ., Montbéliard, Franța), Ilie Popa (prof. univ., Pitești), Nicolae Constantinescu (prof.dr., București), Constantin Pătrășcoiu (lect. univ., Craiova), Daniela Ștefania Drăgoi (dr. inginer, Brașov), Mihaela Horea (inginer IT, Cluj), George Onofrei (inginer, Galați), Aurel Vlad (inginer, New York), Virgil Ciucă (inginer, New York), Despina Vestea (inginer chimist, București), Ioan Andone (inginer și economist, Bacău), Emanuel Fedur (inginer, Sighetu Marmației), Simion Barbu-Pârvu (inginer, București)

Radu Filipescu (inginer, București), Gabriel Andreescu (conf. univ. SNSPA, București), Vera Cîmpeanu (consultant și trainer ONG, București), Cristian Pîrvulescu (politolog, București), Lidia Gheorghiu Bradley (filolog si publicist, München), Ștefana Bianu (membră a Comitetului de onoare al IICCR, Paris), Smaranda Enache (filolog, Târgu Mureș), Elek Szokoly (publicist, Târgu Mureș), Neculai Popa (CMR, Los Angeles, CA-USA), Constantin Geangu (director, fost deținut politic), Toma Kassovitz (supravețuitor al Holocaustului, Pitești)

Victor Rebengiuc (actor, București), Marin Marian-Balașa (muzicolog, București), Anca Măniuțiu (conf. univ., Cluj), Mihai Măniuțiu (regizor, prof. univ., Cluj), Sorin Ilieșiu (regizor, scenarist, București), Anca Similar (asist. univ., Cluj), Nick Sava (artist, Iași), Ioana Voicu-Arnăuțoiu (conf. univ., București), Cornel Țăranu (compozitor, Cluj), Maria Felicia Becker-Brindea (coregraf, Luxembourg), Alexandru Fronea (designer, București)

Lidia Bodea (filolog, București), Daniel-Sorin Farcaș (editor, Oradea), Mihaela Cartiș (corector, București), Mihai Niță (tehnoredactor, Brăila)

Carmen Gache (biolog, Iași), Dan L. Dușleag (medic, prof. univ., Bloomington, Indiana, SUA), Florentina Bocioc (psihoterapeut, București), Viorel Ion Pîslaru (medic veterinar, București), Lucia Dușleag (medic pensionar, Toronto, Canada), Adriana Panaitescu (medic, Iași), Daniela Nadaban (psiholog clinician, psihoterapeut, Arad)

Maria Mureșan (prof. univ., București), Gheorghe Câmpeanu (consultant financiar, Washington,  D.C., SUA), Cezar Pesclevei (director vânzări, Gura Humorului), Horațiu Călinescu (economist, București), Theodor Nicola Fronea (management turism, București)

Camelia Gavrilă (director liceu, Iași), Emil Moise (profesor, Buzău), Elena Ilie (profesor, Brăila), Valentin Teodorescu (profesor, Frankfurt am Main), Daniela Țăranu (profesor, Cluj), Ghiuner Acmola (profesoară pensionară, Constanța), Florin Chivoci (profesor, Pitești), Ileana-Cătălina David (profesoară, București), Genelica Enache (profesor , Codlea, jud. Brașov), Elena Cărunta (învățătoare, Ocna Mureș, jud. Alba)

George Tudorie (doctorand in filosofie, Budapesta), Luca Vlad (student, Cluj-Napoca), Mihai  Ciucanu (student, București), Alin Cuc (masterand, Cluj-Napoca), Bogdan Emanuel Răduț (student, Craiova), Darius Blaj (student, Sânmihaiu German, jud. Timiș), Nicolae Ciocan (student, Făgăraș și Zurich, Elveția)

Cătălin Vasile (cadru militar, Galați), Daniel Crețu (liber profesionist, Germania), Carmen Alexandrescu (inginer pensionar, București), N. Popa (pensionar, Los Angeles), Constantin Chirilă (pensionar, Iași), Livius Butura (pensionar, New-York), Corneliu Constantinescu (pensionar, Benglen, Elveția)

Stela Iusco (Satu Mare), Gabriela Mitru (Baia Mare), Georgeta Iusco (Dragomirești, jud Maramureș), Gheorghe Neagu (București), Ana Ciucan Țuțuianu (București), Lucian Toderaș, Ion Lazu, Lidia Lazu, Octav Popescu