9.30. ? Deschiderea lucrărilor, Prof. Dr. Radu Ciuceanu

Moderatori: Radu Ciuceanu, Florin Abraham

9.45.-10.00 - Alexandru MIRONOV, (INST), Presa sovietică și cititorii ei din România anilor '30

10.00-10.15 ? Dana HONCIUC, (INST), Componenta legionară în mișcarea de rezistență anticomunistă

10.15-10.30 - Adrian PETCU, (CNSAS), Biserica Ortodoxă Română și cercetarea
perioadei comuniste

10.30-10.45 - Florin STAN, (Muzeul Marinei Române Constanța), Teze și antiteze: evreii și comunismul

10.45 - 11.15 - Discuții

11.15 ? 11.30 - Pauză de cafea

11.30 - 11.45 - Cristina DIAC, (INST), Instituția cenzurii în România ?obsedantului deceniu? 1949-1958

11.45 - 12.00 - Dan CĂTĂNUȘ, (INST), <Puncte obscure> în apariția și dezvoltarea ?devierii de dreapta?

12.00 - 12.15 ? Adriana SPĂTAN, (Academia Română), Sever Bocu: bănățeanul martir la Marea Neagră

12.15 -12.30 - Ioan SPĂTAN, (Academia Română), Un posibil acuzat în procesul comunismului: Silviu Brucan

12.30- 13.00 ? Discuții

13.00-14.00 - Pauză de prânz (pe cont propriu)

Moderatori: Octavian Roske, Dan Cătănuș

14.00 ? 14.15 - Ion CONSTANTIN, (INST), Începutul sfârșitului comunismului în Polonia: primele 16 luni ale Solidarității (august 1980-decembrie 1981

14.15-14.30 - Petre OPRIȘ, (SPP), Criza poloneză și problemele militare ale Organizației Tratatului de la Varșovia în toamna anului 1981

14.30-14.45 - Mihaela TOADER, (INMER), Exilul postbelic românesc - argument în procesul comunismului

14.45-15.00 - Sorin IONIȚĂ, (INMER), Argumente pentru un proces al comunismului: exilul românesc și problematica drepturilor omului

15.00- 15.30 ? Discuții

15.30-16.00 - Pauză de cafea

16.00 ? 16.15 - Ana Maria CĂTĂNUȘ, (INST), Despre disidenți și disidență în România comunistă. Un studiu de caz: Mihai Botez

16.15 ? 16.30 - Dragoș MARCU, (Institutul Diplomatic Român), Represiunea psihiatrică din motive politice în dosarele fostei Securități din anii '80

16.30 ? 16.45 ? Octavian ROSKE, (INST), Enciclopedia regimului comunist în România: clarificări conceptuale și direcții metodologice

16.45 - 17.00 ? Florin ABRAHAM, (INST), Direcții ale cercetării represiunii comuniste în România după 1989

17.00- 17.30 ? Discuții

17.30? 17.45 ? Florian BANU, (CNSAS), Arhivele Securității și studierea comunismului românesc. Câteva considerații

17.45 -18.00 - Nicolae VIDENIE, (IRIR), Producțiile istoriografice românești dupa '89 ca dovezi în procesul comunismului

18.00- 18.15 ? Alina ILINCA, Liviu BEJENARU, (CNSAS), Memoria ca formă de justiție în confruntarea cu trecutul comunist

18.15-19.00 ? Discuții. Concluzii