Mutul Neculcea e creditat a fi devotat Rusiei. Avea 54 de ani si fusese vornic în domnia lui Scarlat Callimaki; se bucura de reputatia unui om onest. Proprietatile le avea în Basarabia si Bucovina.

Ii persecuta pe rusi

O figura neinteresanta pentru rusi se dovedeste a fi Constantinica Paladi-Bogdan, de 35 de ani, hatman, ginerele fostului domnitor Scarlat Callimaki. "Onest, dar superficial", îl defineste Liprandi.

Costache Pascanu, fostul vistier al lui Scarlat Callimaki, de 50 de ani, e stigmatizat ca "om de nimic, grobian, ticalos, mincinosul Moldovei". In plus, era si fidel Austriei, iar mosiile le avea în Bucovina.

Despre Raducanu Rosetti, numai vorbe bune: fost logofat în vremea maresalului Prozorovski, de 60 de ani, "simplu dar cinstit, iubit de toti. Nu s-a implicat în ticalosii". Credincios Rusiei.

Daca a existat în Moldova o oaie neagra pentru rusi, atunci, desigur, aceea a fost familia Roznovanu. Gheorghe si fiii sai sunt pictati în culori vitriolate. Tatal, de 70 de ani, fusese de câteva ori vistier sub ocupatia ruseasca. Avea o avere imensa, izvorâta si din banii dati de rusi pentru Moldova (lansase zvonul ca nu i-a primit si nimeni n-a mai verificat, scrie dusmanos Liprandi). "Viguros fizic, ignorant, siret, viclean, ticalos când e vorba de interesul lui", continua rusul. Cumpara oamenii ce-i pot fi de folos. "Jura, plânge, e fals... n-are nimic sfânt, e urât în tara de toti din cauza hotiilor nesfârsite. Fanfaron, l-a convins pe Ionita Sturdza ca are suficiente relatii în Rusia ca sa-l sustina în cazul unei ocupatii militare. Pretul acestui serviciu era o proptea echivalenta a lui voda la Poarta. Ca sa-si consolideze pozitia la turci, cum se visa si viitor domn al Moldovei, le vânduse acestora diferite informatii din tabara ruseasca si facuse daruri de pret pasalelor din cazale". Aplecarea lui Roznovanu pentru turci, apreciaza Liprandi, venea din frica. Mai aminteste ca e singurul boier moldovean decorat de turci (cu cifrul sultanului în aur). In acelasi timp, Roznovanu nu neglija relatiile cu Austria, asteptându-se la "rasturnari politice". Credea ca prin Viena poate obtine bune recomandari pentru Tarigrad. Atasamentul pentru Rusia era conditionat de asigurarea ocuparii tronului Moldovei sau de un loc proeminent în viitoarea administratie rusa a tarii. In epoca regulamentara duplicitatea marelui boier e confirmata de consulul austriac Kuch; acesta spune ca Roznovanu fusese general în armata rusa, nu se întelesese cu Jeltuhin si fusese surghiunit în Basarabia. De aici, dragostea pentru rusi s-a transformat în ura. In 1845 ajunsese proaustriac, însa "inutil, fiind doar binevoitor, dar fara independenta si cu o capacitate mediocra si putina învatatura".

Fiul lui, Nicolae, de 35 de ani, e înfatisat în aceleasi tuse groase. Fost vistier al lui M. Sutu, conduce treburile tarii sub Ionita Sturdza, fara a avea un post anume. "Usuratic, intrigant, lacom, destrabalat, umblat în capitalele europene", îl stigmatizeaza colonelul rus. In acelasi timp, surprinzator, îi recunoaste credinta pentru tara. Ca si tatal lui, era perceput ca un om foarte bogat, cu mosii în Moldova si Basarabia. In fine, Aleco, alt fiu al lui Gheorghe, de 30 de ani, hatman, "destrabalat si ticalos". Aici spionul rus noteaza bizar ca a fost "numit prin intrigi", ca si cum faptul era o exceptie, si ca beneficia de scutiri de impozite - alta ciudatenie, caci toate persoanele de conditia lui beneficiau de asemenea regim. O precizare nemaiîntâlnita pâna acum: Alecu Roznovanu îi persecuta pe rusi si era republican.