Barabas leaga cunostinta cu o familie Bucureanu care avea un baiat "teapan, cum n-am mai vazut altul", cu un doctor neamt Wennert, de la spitalul Sfântul Pantelimon, si cu foarte interesantul doctor Breton, grec de origine, licentiat la Parus în medicina si casatorit cu o unguroaica din Brasov. Barabas îl aminteste în memoriile sale pe birtasul Andronache, care aranja adeseori prânzul "în mod francez cu chelneri îmbracati în uniforma" si pe foarte "bine educatul" ofiter rus Bialoskurski.

Evita sa manânce în casele boieresti, nefiind desprins cu obiceiurile acestora. "La Bucuresti am fost de mai multe ori invitat de boieri la masa, însa dupa prima masa nu m-am mai dus scuzându-ma de câte ceva, caci se gatea cu usturoi, ceea ce nu puteam suferi. Pe masa nu se afla nici vin, nici apa si nici pahare, însa în coltul sufrageriei statea un arnaut cu o sticla de vin si un pahar în mâini si cine dorea sa bea îi facea semn, dupa care servitorul mergând în fata lui îi dadea paharul umplut.

Daca însa ramânea ceva în pahar, nu se azvârlea nicaieri, ci paharul umplut plin se dadea musafirului care urma, asa ca toti obisnuiau sa bea din acelasi pahar. Tot asa se lua si dulceata, deoarece se întrebuinta numai o singura lingurita curata si un singur pahar, asa ca cine lua întâi primea lingurita curata, cel care însa venea dupa el trebuia sa linga si dulceata ramasa de la musafirul vecin... Acest fel curios de a servi dulceturi îmi era atât de dezgustator, încât nu luam nicaieri dulceata zicând ca nu-mi face bine si sunt oprit de doftori".

Barabas a parasit Bucurestii în iulie 1833. S-a stabilit, din 1840 la Budapesta.

In istoriografia moderna româneasca însemnarile lui Barabas Miklos sunt foarte putin cunoscute în comparatie cu scrierile similare ale altor artisti calatori care au vizitat Principatele Române. Din nefericire, este adesea omis si în lucrarile de specialitate dedicate artei românesti ? cu doua exceptii deja mentionate (Andrei Veress si Gheorghe Oprescu). Ca o curiozitate, într-un ghid bucurestean redactat în anii interbelici de doi ofiteri de politie este amintit si Barabas ca fiind un... "pictor sas".