Domnitele erau încaltate cu papuci de catifea cusuti cu fir si perle si înzorzonati cu pampoane de matase. Daca cine stie ce vizita urgenta le obliga sa paraseasca iatacul si sa treaca ulita, peste papucii acestia erau trasi altii, cu talpa de lemn, înalta, care le ferea de noroiul din ograda si dintre bârnele podului Mogosoaiei sau al altei artere pe care se afla casa. Acesti papuci de lemn, numiti nalân, semanând mult cu cei japonezi, erau sculptati cu sidef si aveau barete de catifea ornamentate cu broderii de fir. Bogate bijuterii le înconjurau gâtul, mâinile si bratele. Centuri cu paftale de diverse marimi si din cele mai variate materiale le împodobeau mijlocul. Din aur si argint, filigranate, gravate si batute, cu placi de sidef sculptate în relief plat cu motive zoomorfe sau fitomorfe, aceste paftale erau obiecte de valoare ce se transmiteau din generatie în generatie, la fel ca si cerceii, colierele, bratarile si inelele.

Neglijate de sotii si tatii lor - ce se îndeletniceau numai cu discutii politice ticluind intrigi care sa le aduca înaltarea în rang sau conspirând împotriva domnitorului si a Sublimei Porti, jupânesele si jupânitele duceau o viata plicticoasa, închise în iatacurile lor si, visatoare si melancolice, tânjeau dupa pasiuni puternice, mistuitoare. Se îndeletniceau cu brodatul, crosetatul, cu preparatul dulcetii si al conservelor de legume pentru iarna. Când se întâlneau mai multe, fumau si beau cafele la fel ca barbatii si se laudau cu ultimele achizitii în materie de îmbracaminte. Dintotdeauna, acest subiect a fost si va ramâne cel mai important în conversatia feminina. Existenta era mult mai simpla si mai tihnita atunci, astfel ca aveau nu numai un timp apreciabil în selectare, dar si sume substantiale pentru procurarea celor mai bune materiale care sa fie adaptate pozitiei si averii purtatoarei.

Mai mult decât astazi atunci vesmântul nu era doar un acoperamânt necesar al corpului, ci un element cu valoare eminamente estetica si de mesaj ce nu putea fi ignorat de nimeni si era înteles de toti, indiferent de cultura si de statut social.