Răposatul George Moroianu, pe care ardelenii îl porecliseră Vasudvar (= cur-te de fier), cred că s-ar supăra pe mine foc dacă nu l-aș băga și pe el în acest ghiveci de amintiri și pe lumea ailaltă nici n-ar mai sta cu mine de vorbă, iar asta n-o vreau o dată cu capul! Era născut în Săcele, a făcut școala comercială în Brașov, a studiat și prin Paris. A fost atașat comercial. Era mai bătrân cu mult decât mine. Avea frumoase amintiri din Paris și din Belgia. Prin 1907-1914 era tot un fel de ajutor de băgător de samă pe la Legația Română din Viena. Eu îi cinstesc memoria și numele pentru sufletul lui cald românesc de care a dat dovadă atunci când s-a răspândit Replica lui Aurel C. Popovici în toată lumea. Dacă lumea europeană a ajuns să cunoască chestiunea românilor din Ungaria, are și George Moroianu mari merite cari cred că se va afla cineva să le facă cunoscute. A scris și o carte despre oierii din Săcele, premiată de Academie. Porecla de C... de Fier i se trage de la bunicul său care avea în Regat herghelii de cai și călărea zile întregi, se zice că și mânca de-a călare, iar ardelenii, decenți cum sunt (!?), i-au zis eufemistic Vasudvar care pe românește înseamnă ?curte de fier?. Să mai spun și că Ghiță Moroianu era dintre aceia care contribuiau lunar la întreținerea Capelei. Am observat astfel un lucru foarte interesant: Românii din Ardeal și Bucovina dădeau din banul lor cât puteau; cei din Vechiul Regat, boieri bogați, cu moșii, nu dădeau nimic din buzunarul propriu, ci promiteau ajutor de la stat. Oare pentru ce banii pe care îi dădeau pentru bisericile și mănăstirile din Orient erau mai bine primiți de Dumnezeu decât cei pe care i-ar fi dat pentru propășirea neamului lor în apus? Moroianu era săcelean, funcționar, nu-i vorbă, bine plătit, dar, pe lângă boierii din legațiune, era un om sărac, el jertfea. Ceilalți nu. Excepție au făcut Lahovary și o dată Negroponte, când a câștigat cu caii lui la curse.
Mărturii
În dreapta puteți selecta categoria care vă intersează. Când căutați un nume specific, folosiți funcția de căutare.
DIN SECȚIUNEA "ÎNAINTE DE 1914"
Wiener Gemütlichkeit
Fragmente din aceste memorii au mai apărut în ?Steaua?, nr.11-12/1992, ?Rostirea Românească?, nr. 3-4/1996, iar o scurtă secvență din textul publicat acum, în ?Orizont?, nr.1/2002. Fotografiile sunt din arhiva familiei Radu Ciobanu.
Citește mai multWiener Gemütlichkeit
- STUMBLEUPON
Despre acest articol
Autor: Radu Ciobanu
Editura: www.memoria.ro
Anul publicării: 2005
Sursa: Timis prin email
Index tematic: memorii
Categorii: Înainte de 1914, Perioada primului Război Mondial, Transilvania, Memorialistică
Cărți. Ultimele apariții
Blog-uri: articolul săptămânii
Orlando Figes: „REVOLUŢIA RUSĂ 1891-1924. TRAGEDIA UNUI POPOR”
Constantin Vasilescu
constantinvasilescu.wordpress.com
Colectibile
Împărtășește-ți experiența
Cei care doresc să își publice memoriile sau să își împărtașească experiența o pot face trimțându-ne memoriile în formă electronică la editor@memoria.ro sau folosind mesajele, cu condiția de a respecta regulile adoptate de editorii sit-ului.
De asemenea, puteți folosi adresele de mai sus pentru a ne semnala articole/site-uri web din domeniul istoriei orale pe care ați dori să le includem in site-ul memoria.ro, evident odată obținut acordul autorilor/publiciștilor originali.