invitatie jubileu      Sanda, care a studiat pianul la Conservatorul din Viena, n-a fost căsătorită și, neavând urmași direcți, mi-a transmis mie un dosar voluminos care conținea și acest text. Dosarul are ?patină?, e îngălbenit și poartă câteva urme rotunde de cană care a fost așezată cândva, umedă sau fierbinte, pe el. Cu un creion albastru cu vârful bont, poartă titlul lucid și autoironic Ghiveci călugăresc, după care, cu o grafie elegantă, energică, oarecum orgolioasă, cu totul deosebită de cea a manuscrisului din interior, memorialistul a făcut câteva precizări:

?Dr. V. Ciobanu.

A.   Foi rupte din Ghiveci: trebuie aranjate și unele aruncate în foc.

B.   Jurnal.

C.   Biografie și cronică familială.?

Înainte de manuscrisul propriu-zis, am dat în interior peste o seamă de ?piese? așezate haotic, dintre care câteva mi-au reținut interesul prin parfumul de epocă imposibil de ignorat. E întâi un carton pe hârtie Bristol cu marginile argintate, o invitație de fapt, la ?Jubileul de 60 de ani al domnului dr. Sterie N. Ciurcu. 14/27 Novembre 1908? (foto 1).

CarlLueger

Iar sus, în format 2/3, chiar fotografia domnului Ciurcu, privire severă, frunte înălțată de o accentuată calviție, mustață și favoriți a la Franz Iosif. În interior e specificat menu-ul: ?Potage cr?me de volaille. Escalopes de zandres a la Valeska. Filet de boeuf garni a la Régence. Salade Victoria. Bombe Romaine. Gauffres. Giardinetto. Restaurant Riedhof, Sala Albă, Viena, VIII, Schlösselgasse 14?. Urmează un plic cu antetul ?Wiener Kunst-Postkarten in Photo und Farbdruck?, care protejează câteva fotografii tip carte poștală înfățișându-l pe Carl [sic] Lueger. Fotografiile nu sunt deloc patinate, păstrându-și intacte luciul și prospețimea: un bărbat ?bine?, chip luminos și jovial, ochi surâzători, mustață și barbă rotundă, albe, și păr închis la culoare, bogat, pieptănat cu cărare la mijloc, papion, redingotă, baston. Într-una din poze își ține Hochzylinder-ul în mână cu eleganța aceea degajată și fermecătoare a perfectului om de lume (foto 2).