virgil cioban 20 de aniDe aici încolo, câteva fotografii care interesează direct istoria clanului. Toate îl înfățișează pe Virgil Cioban la diferite vârste și în diverse ipostaze. Prima datează din 1896, de când avea deci 20 de ani. Nu purta pe atunci nici mustață, nici barbă. Nasul drept, sprâncenele bine marcate, buze senzuale, privire mândră, ușor distantă, vag melancolică, păr des, întunecat, pieptănat pe spate. Bust fiind, se poate deduce că era îmbrăcat în frac, după papion, plastron și reverele lucioase ale vestei. Se pare că figura i-a fost decupată profesional de un fotograf, la comanda sa, dintr-o fotografie în care apăreau și alți membri ai familiei. E și aceasta o carte poștală (foto 5).

I-a adresat-o din Viena fratelui său Aurel, avocat în Lipova - Lippa Temesmegye ? căruia îi scria într-un stil ce începea de pe atunci să-și dobândească accentele sale personale, ce vor deveni cu timpul inconfundabile:

?Sărbători fericite!

Am trimis un pachet cu fructe sudice. Te rog frumos trimite-mi un butoiaș mic cu câteva litri de vin să dau dentistului căci nu vrea să ieie bani. Cred că acest ananas să fie mai bun decât cel de rândul trecut cu care m-am înșelat. Bananele se curăță de pielea cea galbănă și apoi dacă vrei pui și zahăr pe ele. Dacă se negresc tot sunt bune. Sunt moi dar nu stricate. Se înțelege, mai bine ar fi să nu le lăsați să se înmoaie. Am făcut o fotografie mărită după chipul din Abrud unde suntem cu toții.                             ,                                                                       Servus,

Virgil?