Acum 60 de ani, în luna octombrie 1946, un avion francez, fost bombardier, ce venise să alimenteze Ambasada Franței de la București, părăsea România cu 12 persoane la bord. Între acestea se aflau și doctorul Sorin Sonea cu soția, Rodica Vlad. Era un zbor care, într-o vreme normală, n-ar fi trebuit să aibă nici o semnificație. În 1946, însă, când comuniștii sprijiniți de tancurile sovietice acaparau puterea în România, un drum spre lumea liberă avea importanța unui destin. Și intradevăr, tânărul doctor, părăsind țara, se îndrepta către un viitor, atunci, nebănuit.

Sorin Sonea s-a născut la Cluj, în 14 martie 1920. Este descendent dintr-o familie de grăniceri, țărani liberi, din zona Bistrița ? Năsăud. Bunicul său făcuse liceul și teologia la Blaj și a fost protopop în comuna Răteag, de lângă orașul Dej. Iar tatăl, absolvent al Academiei Comerciale, făcând carieră în comerț, a fost obligat să domicilieze în mai multe localități din țară. Tatăl doamnei Rodica Vlad este originar din Poiana Sibiului, iar mama, din Vârșeț, Banatul sârbesc.

Destinul doctorului Sorin Sonea, ce făcea parte dintre cele 12 persoane selectate de Ambasada Franței, spre a fi scoase din țară, se țesuse încă din perioada interbelică, când era elev la liceul din Cluj.