III

Ajungând la Montreal, reînoadă vechea prietenie cu părintele Petre Popescu, începută în 1946. La 10 iunie 1951 este prezent la hirotonisirea părintelui Petre Popescu și la înscăunarea sa ca preot paroh al Bisericii ?Buna Vestire? din Montreal. În anii grei ai subversiunii comuniste a fost susținător și unul din consilierii acestei biserici. Trebuie reamintit că în acel timp, ambasadorii, înainte de plecarea în misiune, și demnitarii canadieni, înainte de a avea contacte cu guvernul comunist din România,  se consultau cu reprezentanții Bisericii ?Buna Vestire?.

După ieșirea la pensie, prof. dr. Sorin Sonea și-a dedicat timpul liber diferitelor activități comunitare:

?       Înainte de 1989, numărul refugiaților români fiind în continuă creștere, împreună cu preotul Petre Popescu și alții, inițiază pentru aceștia cursuri gratuite de învățarea limbilor franceză și engleză.

?       În timpul evenimentelor ce au dus la răsturnarea regimului comunist din România, la inițiativa câtorva personalități ale vieții politice din Quebec, participă la înființarea organizației de ajutorare a românilor ?Mouvement de Solidarité Québec ? Roumanie? al cărei președinte a fost din 1990, timp de zece ani. În această calitate obține suportul autorităților canadiene și al câtorva companii de transport, cu sprijinul cărora s-a trimis în România aparatură medicală modernă ce lipsea la acea vreme din spitalele românești. Cu colaborarea câtorva români deosebiți reușește să achiziționeze, să trimită, să asigure punerea în funcțiune a aparaturii medicale și să instruiască personalul românesc în utilizarea ei. Un rol important l-a avut domnul Alexandru Cetățeanu, specialist în acest domeniu.

?       Printr-o campanie susținută și prin intervenții la cel mai înalt nivel la companiile farmaceutice, reușește să trimită în România, pe adresa Ministerului Sănătății, un intreg container cu medicamente pentru spitalele românești în valuare de sute de mii de dolari.