După Primul Război Mondial, Franța, conform unei înțelegeri cu statul român, a trimis profesori care să predea limba franceză în liceele nou înființate și în special în Transilvania, unde mai înainte limbile străine învățate erau maghiara și germana. Pentru a stimula interesul tinerilor români pentru cultura francofonă și pentru a edifica în timp relații de amiciție durabile cu România, absolvenților de liceu străluciți li se acorda o bursă pentru doi ani de studii în Franța. Selecția acestora se făcea înainte de bacalaureat, între elevii profesorilor francezi prin susținerea unui test de limbă după subiecte trimise din Paris, ce se deschideau la o anumită dată și oră în toată țara. Lucrările respective erau apoi trimise pentru corectare în Franța. Participanții ce primeau cele mai înalte note erau anunțați de statul francez de primirea acestei burse.

Elevul Sorin Sonea câștigase o asemenea bursă în 1938, chiar înainte de începerea războiului. Evenimentele internaționale ce s-au precipitat într-un ritm alert după această dată l-au obligat să-și amâne plecarea până după încheierea ostilităților. Între timp, a urmat Facultatea de Medicină; primii doi ani, 1938-1940, la Cluj și apoi, după refugiu, la București.

La terminarea facultății, în 1944, a fost încorporat în armată ca medic. A făcut campania 1944 ? 1945, din apus, până la Brno, în Cehoslovacia, cu Regimentul 10 în cadrul Batalionului 1 infanterie.

La terminarea războiului întregul batalion a trecut printr-un regim de reeducare comunistă. Timp de o lună, ofițeri sovietici moldoveni din Transnistria și unii ofițeri din Regimentul Tudor Vladimirescu, ajunși aici fără să fi intrat în luptă, le țineau lecții de marxism-leninism, acțiune ce urma să fie impusă întregului popor român.