Genomii sunt produși constant de diferite bacterii și înmulțirea poate fi stimulată în prezența unui agent ostil. Ei sunt diseminați în natură prin praf, vânt, apă, animale etc. În acest mod ei pot fi utilizați de alte bacterii; de exemplu, bacteriile din sol pot intra în contact cu bacteriile din intestinul uman sau animal și pot schimba sau transmite factorii genetici de rezistență (la sulfamide și antibiotice etc.).

Teoriile și ideile sale au revoluționat înțelegerea lumii bacteriene cu implicații în evoluția cercetărilor.

Pentru rezultatele sale deosebite în educația academică, în cercetarea teoretică și de laborator din domeniile microbiologiei și imunologiei și pentru teoriile sale avangardiste, dr. Sorin Sonea a ocupat cele mai înalte funcții în ierarhia universitară:

?       Iunie 1974, vice-președinte al comitetului de cercetare al Universității de Montreal,

?       Iunie 1976, director al Departamentului de Microbiologie, al patrulea mandat,

?       Iulie 1993, profesor emerit al Facultății de Medicină a Universității de Montreal,

?       Octombrie 1998, membru de onoare al Facultății de Medicină a Universității de Montreal.

Dr. Sorin Sonea a făcut parte din mai multe comitele ale Societății Canadiene de Microbiologie. Din 1975 este membru al Academiei Canadiene de Științe din cadrul ?Société Royale du Canada?.