Importanța temei: Rezistența anticomunistă

După instaurarea regimului comunist în România s-au constituit numeroase grupuri de partizani anticomuniști. Aceste grupuri erau compuse din oameni simpli, care nu erau de acord cu noul regim, la care se adăugau foști ofițeri dați afară din armată și persoane care au activat politic înainte de război. Grupurile s-au retras în zone montane și au rezistat până în 1962 cu speranța că va izbucni un nou război între SUA și URSS. Autoritățile au acționat violent, desfășurând forțe impresionante pentru prinderea partizanilor.

Mulți dintre partizani au murit în confruntările cu autoritățile, dintre cei prinși unii au fost executați fără proces, alții au fost condamnați la moarte și executați și foarte puțini au primit condamnări mai mici și au reușit să supraviețuiască detenției.

Au fost arestați mii de susținători ai grupurilor, care îi ajutau cu alimente, haine și informații, dar și mai mulți au fost arestați doar pentru a se crea o atmosferă de teroare. Au avut loc sute de procese în care s-au pronunțat sentințe începând cu câțiva ani de închisoare până la condamnări la moarte urmate de execuții.

După 1989, din numărul mare de teme ocolite în timpul regimului comunist, fenomenul rezistenței anticomuniste a atras atenția istoricilor și se poate afirma că procesul de reconstituire a acestei perioade importante din istoria României a demarat și se desfășoară pe patru mari direcții:

-         identificarea și publicarea de documente din arhivele fostului aparat represiv.

-         publicarea de lucrări cu caracter memorialistic ale foștilor luptători în rezistență.

-         recuperarea cu ajutorul metodelor specifice istoriei orale a unui număr cât mai mare de mărturii de la foști membrii ai grupurilor de partizani, precum și de la susținători sau martori direcți ai evenimentelor.

-         publicarea de lucrări cu caracter științific care să prezinte fenomenul rezistenței, sau să reconstituie evoluția numeroaselor grupuri de partizani anticomuniști.

De ce un simpozion internațional despre Rezistența anticomunistă între cercetarea științifică și valorificarea muzeală?

Simpozion își propune să urmărească trei direcții mari: 1. cercetarea fenomenului rezistenței anticomuniste; 2. sistemului penitenciar. 2. recuperarea memoriei și valorificarea muzeală

1. Fenomenul rezistenței anticomuniste nu a fost cercetat atât cât ar fi fost necesar în România și nu este cunoscut decât în mică măsură în plan internațional. O serie de astfel de acțiuni ca cea pe care o organizăm la Făgăraș ar putea reprezenta pe de o parte o bună ocazie pentru istoricii și cercetătorii care se ocupă de acest subiect să interacționeze, iar pe de altă parte de a intra în contact cu istorici din străinătate și a găsi subiecte de cercetare comune.

2. În ceea ce privește a doua direcție, cercetarea sistemului penitenciar și a efectelor pe care acesta l-a avut vizează în primul rând închisoarea de la Făgăraș, dar nu exclude și alte locuri de detenție (Sighet, Rm. Sărat, Pitești etc)

3. Valorificare muzeală a rezistenței anticomuniste, până în prezent aceasta s-a făcut foarte puțin, în cadrul Memorialului Victimelor Comunismului și Rezistenței de la Sighetu Marmației. Înființarea unui Memorial al Rezistenței Anticomuniste în Cetatea Făgărașului (fostă închisoare în perioada comunistă) are nevoie de experiența și viziunea unui număr cât mai mare de cercetători, astfel încât proiectul să fie unul viabil și să corespundă unor standarde de calitate la nivelul Uniunii Europene.

Despre Memorialul Rezistenței Anticomuniste din Țara Făgărașului

În 1999 Fundația Culturală ?Negru Vodă? din Făgăraș a inițiat proiectul Memorialului Rezistenței Anticomuniste ce urmează a se realiza în Cetatea Făgărașului, Turnul Temniță și Turnul Pestriț, locație în care între anii 1950-1960 a funcționat o închisoare comunistă.

Colaborarea cu Universitatea Națională de Arte București, Universitatea ?Alexandru Ioan Cuza? din Iași, Universitatea ?Transilvania? Brașov, Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei Cluj Napoca, Muzeul Țării Făgărașului, Asociația Culturală ?Mozaic? Cluj-Napoca, Grupul de presa ?Mix Media Grup? și cu sprijinul Consiliului Județean Brașov și al Consiliului Municipal Făgăraș, sub patronajul Ministerului Culturii și Cultelor, a permis ca în perioada 2003-2005 să se realizeze cercetarea științifică a rezistenței anticomuniste în Țara Făgărașului, urmând ca în anul 2006 să înceapă valorificarea muzeală a rezultatelor.

Participanții

Așa cum am arătat și anterior, rezistența anticomunistă a fost cercetată, în opinia noastră, în mod insuficient, și este cunoscut doar în mică măsură în plan internațional. În aceste condiții Simpozionul internațional de la Făgăraș poate reprezenta o bună ocazie pentru istoricii și cercetătorii români să intre în contact, atât între ei cât și cu istorici din străinătate.

Invitațiile la Simpozion au fost trimise atât nominal, unor istorici și cercetători din România care s-au ocupat de subiectul rezistenței anticomuniste, cât și unor instituții care au preocupări în cercetarea istoriei recente.

În ceea ce privește invitațiile trimise în străinătate, ele au vizat, de asemenea, istorici și cercetători dar și instituții din mai multe țări foste comuniste, dar și din țări în care există interes pentru acest subiect. Astfel, invitațiile au fost trimise în Ungaria, Polonia, Bulgaria, Serbia și Muntenegru, Bosnia-Herțegovina, Macedonia, Albania, Rusia, Ucraina, Germania, Austria, Franța, SUA, Canada, Marea Britanie.

Până în prezent au confirmat participarea un număr de 43 de persoane, dintre care au trimis titlurile și rezumatele 33 de persoane. Numele lor și titlurile lucrărilor pot fi consultate în anexă.

Programul activităților

Programul se dorește a fi unul complex care pe lângă comunicările propriu-zise să conțină și o vizită în Cetatea Făgărașului, în special în Turnul Temniță și Turnul Pestriț, locație în care între anii 1950-1960 a funcționat o închisoare comunistă și unde se va realiza Memorialului Rezistenței Anticomuniste.

De asemenea, în cadrul spațiul mai sus menționat va putea vizita două expoziții despre rezistența anticomunistă din Țara Făgărașului precum și o expoziție de carte tematică referitoare la subiectul rezistenței anticomuniste din România.

Rezultatele proiectului

Primul și cel mai important este acela că va aduna la un loc cercetători și istorici din țară și străinătate preocupați de fenomenul rezistenței anticomuniste.

Al doilea rezultat vizează în mod direct Memorialul Rezistenței Anticomuniste din Țara Făgărașului care poate beneficia în mod direct de experiența celor care vor participa.

În al treilea rând, comunicările prezentate la Simpozion vor fi publicate în varianta lor extinsă într-un volum care va completa bibliografia rezistenței anticomuniste.

Nu în ultimul rând Simpozionul va reprezenta un nou pas dintr-o serie de activități care și-au propus să aducă în față opiniei publice locul și rolul Țării Făgărașului în rezistența anticomunistă. Simpozionul care se va desfășura în luna martie este primul dintr-o serie care se va dori cât mai lungă și care, speră organizatorii, va crește în importanță de la an la an.