- Ne-am luat din drag, ne-am iubit? Ne-am iubit când am fost tineri. Si-acum ne iubim! Nu ne certam! Eeee?Vorba aia?Se mai supara omul câteodata.

-         Pe dvs. v-a pictat vreodata?

-         M-a pictat, am colea pictura-n casa! Sunt asa, cu Gabi micut, cu niste trandafiri?   M-am gândit sa fac un mormânt comun, si în mijloc sa fac un zid cu o fereastra, ca atunci când unul din noi om fi înauntru, o sa mai vorbesc cu nevasta-mea pe fereastra.

-         Când ati fost cel mai fericit în viata?

-         Când am fost tânar!

-         Dar cel mai nefericit?

-         Când am fost arestat. M-am gândit ca si asta ar avea vreo influenta, ca sunt pictor de biserici. Pe vremea aia, se darâmau bisericile.

-         De ce anume ati fost acuzat?

-         Am favorizat teroristi. Era terorist acela care era contra regimului! -         Si în ce sens ati fi favorizat teroristii? -         Ca le-am dat ceva, mâncare, sau arme, sau? Am facut închisoarea în 1962, la Securitate în Pitesti. Aveam momente când ziceam: ma, sa stiti ca nu mai traim mult, sa stiti ca ne împusca astia pe noi. Auzeam plânsete prin celule?Îi lua, îi ducea la interviuri, unii nu mai veneau deloc? Cele mai grele torturi erau asa: te ducea la un beci si te lega acolo de picioare, cu lantul, si te batea la spate si la talpi. Chinuri, grozave! Pai aia erau contra credintei. Ce, aia de la Securitate, aia credeau în religie si ceva? Sau chiar daca aveau în inima ei ceva, dar nu se manifestau. Eu am zis ca diavolul e tot omul. În inima mea eu zic ca e omul. Omul rau poate sa-ti faca orice. Iadul? Raul! Iad poate sa fie si pe pamântul nostru: când traiesti rau, si te baga la închisoare, e ca iadul.   Niciodata n-am crezut ca comunismul va pieri. N-am crezut! Când eram acolo, noi ziceam: ma, ne pierdem, ne prapadim, noi astia care?Si ne gândeam, zi de zi, ca vin americanii, ca vin americanii?Cum sa vina amercianii la noi dom?le? N-a venit americanii! Asa, de la Dumnezeu, s-a pornit aceasta furie, sa piara comunismul!   Si când eram mai tânar, si acum la batrânete, visez ca zbor. Zbor asa, dau din mâini si ma ridic, asa?Ma urcam pe o biserica, si jos era lume, si  de-acolo îmi dam drumul iara jos...Ca un înger ma dadeam asa?dam din mâini si coboram jos.

?Doamne strigat-am catre Tine Auzi-ma, ia aminte glasul rugaciunii mele!?