A aparut recent nr. 1/2004 al revistei trimestriale "Memoria", editata de Fundatia Culturala "Memoria", sub egida Uniunii Scriitorilor din Romania, revista fondata de regretatul scriitor Banu Radulescu si ajunsa, iata, la cel de al 46-lea numar. In peisajul publicisticii culturale si politice romanesti aceasta revista, sub titulatura atat de fericita, "revista gandirii arestate" este un unicat absolut.
Ea a fost si este prima tribuna publica de la care si prin care zeci de oameni, ce au suferit in inchisorile comuniste, au impartasit celor ce-i citesc, generatiei tinere in special, ce a insemnat spatiul concentrational romanesc din timpul dictaturii comuniste, sacrificiul de sange dat de floarea inteligentei romanesti in perioada interbelica, dramele umane colaterale produse in zeci de mii de familii, in urma incarcerarii celor dragi, unda de soc securista lovind fara mila soti si mame, in multi copii, femei nevinovate.
Revista "Memoria" ar trebui sa fie pusa, numar de numar, la loc vizibil pe rafturile fiecarei familii de romani care doreste sa stie ce s-a intamplat, de fapt, in anii negri ai comunismului. Ea este si poate fi un mijloc de educatie a tinerei generatii prin marturiile depuse in coloanele ei de mii de oameni, victime ale opresiunii comuniste in acei ani drastici pentru intreaga tara.
Numarul 1, aparut recent, continua seria marturiilor aduse, prin intermediul acestei reviste de prima linie a luptei anticomuniste, de martori sau oameni care au cunoscut victime ale terorii, revista avand un continut la fel de bogat ca toate cele anterioare. Ea se deschide cu cuvantul M.S. Regelui Mihai in fata personalitatilor societatii civile romanesti, de la inceputul anului, din care retinem doar ca imbold pentru cititori cateva fraze semnificative: "Ceea ce eu, familia mea si tara au pierdut in anii comunismului nu este masurabil. Nu se poate deci, pune problema ca eu sa primesc avantaje materiale de la nimeni. Ceea ce a fost furat este incomensurabil: in termeni materiali, morali si de demnitate nationala (...). Am inteles, de la regele Carol I si de la Regele Ferdinand, ca trebuie sa-mi iubesc romanii in fiecare moment, nu numai atunci cand imi vine mie bine". Un cuvant care iti dezvaluie inca odata un mare Om si un mare patriot si un mare Rege...
Revista continua cu un eseu al Anei Blandiana, expus la Scoala de Vara din 2003, de la Sighet; un eseu intitulat "Bascalia", care, zice distinsa scriitoare, daca inainte de 1989 era un mijloc de defulare, astazi prezinta riscul de a arunca in derizoriu subiecte grave. Un eseu pe care-l citesti pe nerasuflate. Apoi, Gheorghe Gorun ne reda o premiera in publicistica romaneasca de dupa 1989: Revolta minerilor de la Motru din 1981, mult mai putin sau as zice deloc cunoscuta in istoria post-revolutionara. Un text pe care autorul il incheie astfel: "Onoare si recunostinta celor care au fost Çgolani si huligani? in 19-20 octombrie 1981". File de istorie a luptei anticomuniste importante"...
In continuare Eugen Denize reda prima rascoala a conducerii PMR din 19 noiembrie 1959 impotriva propriei securitati care a arestat mii de oameni fara o baza reala si legala, unii dintre cei incarcerati fiind chiar lideri comunisti, monstrul a inceput, astfel, sa-si devoreze proprii sai fii! Arestari, fara sa intrebe pe nimeni.
Stenograma sedintei Biroului Politic a CC al PRM de atunci, ne dezvaluie alte fatete ale represiunii comuniste, fiind arestat, cum a lasat la un moment dat sa-i scape lui Gh. Gheorghiu-Dej, chiar poporul roman.
Desigur, sumarul este mult mai bogat; gasim in continutul revistei interviul clujencei Dana Taranu cu Sanda Cordos ("Al doilea cerc al suferintei"), Anamaria Ciuhandu scrie "Si tatal meu a fost la Canalul Mortii", colegul nostru Al. Mihalache se refera la Caietul albastru (al lui Nicolae Balota - n.r.) versus "teroarea rosie", Cornel Onaca din Oradea despre drama preotului ortodox clujean Liviu Branzas; etc. Dar revista cuprinde si cateva studii interesante: Mihai Lisei se refera la tehnicile de deprogramare a creierului - un interesant studiu de caz.
Paula Beudan scrie despre "Propunere pentru lupta responsabila" (intalnirea studentilor jurnalisti cu Doina Jela pe marginea cartii acesteia atat de incintanta "Lexiconul negru"), iar Lidia Gheorghiu Bradley abordeaza "O istorie a Gulagului"...
Este, cum spuneam, la inceput o revista care merita un tiraj mult mai mare, astfel incat ea sa poata ajunge la cat mai multi cititori. O revista ce este si ce poate constitui artileria grea a luptei anticomuniste prin suferintele ce le etaleaza, un mare semnal de alarma pentru toti cetatenii cinstiti ai tarii. Cititi-o si va veti convinge!

Un articol de Virgil Lazar