Luni 2 septembrie. La ora opt m-am dus la Maniu si l-am pus în curent cu ceea ce aflasem de la Marinescu... Când am trecut la chestiunea Antonescu, el a surâs. Maniu dispune de multe cai de informare pe care le stie numai dânsul. Convingerea lui este ca Antonescu este înteles cu Fabricius, ceva mai de mult " poate chiar înainte de a fi internat la Bistrita si ca întrevederile lui cu Carol sunt o urmare a acestor legaturi. Maniu ma previne ca azi la ora 3 p.m. el are o întâlnire secreta cu Antonescu, la Ploiesti, la care ma roaga sa merg si eu. Pentru aceasta, ne întelegem sa angajez o masina si sa-l astept în satul Snagov în apropiere de gara, unde el va veni cu masina lui Leucutia pe la ora doua si un sfert.
M-am înteles cu Costica Mihaiescu sa iau masina întreprinderii, soferul Dumbrava fiind un om de toata încrederea. Am plecat pe la ora unu si am asteptat vreo 20 de minute în parcul de nuci de lânga gara. La 2.20 a sosit Maniu cu Leucutia si Ilie Lazar. In timp ce el s-a urcat în masina mea, însotitorii lui si-au continuat drumul la vila lui Manuila, cumnatul lui Leucutia. La ora trei fara 10 am ajuns în Ploiesti, la restaurantul Berbecul, unde avea loc întâlnirea... Antonescu ne astepta de câteva minute în dormitorul lui Poienaru, proprietarul restaurantului. Am înteles ca acesta era o veche cunostinta a generalului. Ne-a servit înghetata cu cafele.
Conversatia a durat o ora si jumatate. Initiativa acestei întrevederi fiind luata de Antonescu, el i-a expus lui Maniu motivele pentru care a tinut sa-l vada. Reproduc cât mai exact posibil aceasta conversatie. El a vazut de când a iesit de la Bistrita în doua rânduri pe Urdareanu, iar ieri dimineata a avut o lunga conversatie si cu Carol "de aproape doua ore". Dupa impresia lui, se urmareste formarea unui guvern de militari, care sa execute evacuarea Ardealului conform cu arbitrajul de la Viena, guvern în care ar trebui sa faca si el parte... Antonescu a înteles ca Palatul are mare teama de actiunea lui Maniu si a Partidului National- Taranesc în aceasta privinta. Carol i-a lasat a întelege ca noul guvern "de mâna tare" ar putea sa ajunga si la masuri mai grave fata de acei care se opun evacuarii zonei cedate Ungariei. In concluzie, el [Antonescu] vrea sa stie care este parerea lui Maniu în problema arbitrajului, înainte de a continua discutiile cu Carol care "probabil vor fi reluate mâine dimineata".
Maniu i-a explicat pentru ce el se opune arbitrajului de la Viena, repetându-i argumentele folosite de el la ultima sedinta a Consiliului de Coroana. Pentru documentarea lui mai precisa Maniu i-a dat si comunicatul nostru privitor la aceasta problema; el a insistat în special asupra solutiei propuse de el: abdicarea lui Carol în favoarea lui Mihai si un guvern national, care sa refuze aplicarea arbitrajului si sa propuna noi discutii cu ungurii si cu protectorii lor, Hitler si Mussolini. Antonescu n-a facut nici o obiectiune, din contra a gasit "logica" solutia lui Maniu "si obligatorie pentru orice patriot luminat". Cât despre abdicarea lui Carol, el o gaseste drept "o necesitate nationala, indispensabila, pentru a pleca la drum nou si a debarasa conducerea statului de toti ticalosii si potlogarii de cari s-a înconjurat".
Dupa ce l-a felicitat pe Maniu "pentru atitudinea lui patriotica si curajoasa", Antonescu l-a întrebat cum vede el problema viitorului guvern. "El trebuie format din elementele cele mai reprezentative ale tarii, a raspuns el, si care nu sunt compromise sub nici o forma în regimul de dictatura al nelegiuitului de Carol; din el va trebui neaparat sa faca pare reprezentantii partidului nostru si ai celui liberal, cu d-stra la Ministerul armatei, bine înteles, care ati fost o victima a regimului de trista amintire". Antonescu s-a declarat perfect de acord, angajându-se sa-i ceara lui Carol abdicarea "la prima ocazie". "Ar fi de dorit ca acest lucru sa se produca, i-a replicat Maniu, cât mai repede, pentru a nu da timp Germaniei sa ia masuri contra noastra si pentru a nu mai tulbura populatia noastra din Ardeal cu tot felul de proteste si de adunari".
El i-a mai spus, în continuare, ca mâine are intentia sa plece în Ardeal pentru a pune la punct ultimele masuri de rezistenta. In timpul acesta, în Capitala noi vom continua manifestatiile de strada pâna la abdicarea lui Carol...
Ne-am întors la Snagov pe acelasi drum. Dupa ce l-am lasat pe Maniu la vila lui Manuila, unde-l asteptau Lazar si Leucutia, eu m-am întors singur la Bucuresti, iar dupa mine si Maniu împreuna cu ei.
Pe drumul pâna la Snagov, Maniu mi-a spus ca lui nu-i inspira generalul "nici o încredere". "Este un om prea ambitios si nestatornic în idei, a zis Maniu, pentru a pune baza pe cuvântul lui; de un singur lucru sunt sigur de el, de ura lui fata de Carol, care l-a umilit si l-a atins în mândria lui; trebuie sa ne folosim însa de oricine ca sa scapam tara de nelegiuitul de Carol".
Marti 3 septembrie. Spectacolele continua sa fie suspendate. Scolile se vor deschide de-abia la 1 octombrie...
Vestea cea mai importanta externa pe ziua de azi este încheierea acordului anglo-american prin care Statele Unite livreaza Angliei 50 de distrugatoare de tip vechi. Bazele navale din Atlantic engleze trec acum sub paza Statelor Unite; în felul acesta, Anglia îsi poate concentra toate fortele ei pentru a face fata si mai usor atacurilor germane. Iata deci ca nu m-am înselat când am afirmat mereu ca Statele Unite nu vor lasa niciodata Anglia sa cada sub dominatia Germaniei. Acordul acesta naval îmi da, de azi înainte, un nou si puternic argument în favoarea tezei mele...
Când am ajuns la Maniu pe la 10.30, am aflat ca m-a cautat la telefon Milica. Punându-ma în legatura cu ea, am aflat ca în lipsa mea a telefonat Mihai Antonescu, care a rugat-o sa-mi comunice ca generalul Antonescu este chemat în audienta la rege la ora 12. La Maniu am gasit pe Ghita Pop si pe Ionel Pop. L-am pus în curent cu tot ce am aflat de la David Popescu [pe care îl vizitase la ora 8.45] si cu vestea ca Antonescu va fi primit în audienta azi la amiaza. Informatiile mele coincid perfect cu tot ce stie si Maniu de pe alte cai. El e convins ca Antonescu are mari sanse sa se înteleaga cu Carol, pentru ca este sustinut de Fabricius si de legionari. Ionel Pop este informat ca, în mai multe rânduri, Prezan a fost solicitat de Urdareanu pentru a prezida un guvern de militari care sa pregateasca terenul pentru o alianta cu Germania nazista; acesta a refuzat mereu, recomandând pe generalul Antonescu în care el are mare încredere...
Am analizat apoi situatia interna si masurile care trebuiesc luate pentru a continua campania de protestari în contra arbitrajului. Ionel Pop ne povesteste cum decurg manifestatiile noastre din Ardeal si cât este de mare ura populatiei fata de Carol, de camarila si de toti ticalosii care-i ajuta... Ghita Pop spune ca nici sasii si nici svabii nu sunt multumiti de arbitrajul de la Viena, ei preferând cu mult pe români, ungurilor. Maniu si Ionel Pop spun acelasi lucru. "Niciodata sasii si svabii n-ar voi sa schimbe dominatia româneasca în Transilvania celei unguresti", a precizat Maniu...
Ne-am despartit plecând fiecare la treburile noastre si întelesi sa ne vedem la ora unu la restaurantul Cina, în gradina. E o zi de vara superba...
La restaurantul Cina. Am gasit acolo pe Maniu, înconjurat de Ionel Pop, Ghita Pop, Ilie Lazar, Aurel Dobrescu si Fanel Mihaiescu. Dupa câteva minute, au sosit si Costache Lupu, cu Hoisescu si generalul Negrei. La mesele alaturate se afla multi gazetari, care fac tot felul de comentarii în legatura cu audienta lui Antonescu, care are loc în acest moment la Palat. El a sosit la 11.30. Când am ajuns noi la Cina, pe la unu si ceva, audienta înca nu se terminase...
S-au discutat apoi tot felul de chestiuni interne si externe. Maniu a tacut aproape tot timpul. Pe la doua si un sfert aflam ca Antonescu a iesit de la Palat si ca a declarat câtorva gazetari care-l asteptau la iesire ca a fost însarcinat cu formarea guvernului. Pentru noi aceasta veste a fost o bomba! "O fi facut o gluma, zice Lupu, caci nu-l vad pe Carol cedând în fata dusmanului sau de moarte". "Cine stie ce este în capul lui daca faptul se confirma", zice Mihaiescu. Maniu s-a ferit sa faca vreun comentar... Ne-am despartit aproape de ora trei, întelegându-ne sa ne vedem pe la sapte seara, la locuinta lui Maniu...
La 6.30 ajung la Lupu si împreuna cu el ne ducem la Maniu. Aici gasim pe toti cei de la dejunul de la Cina, plus câtiva gazetari, printre care si Teodorescu-Braniste, Soreanu si Bercovici (ziarist liber de la ziarul L'Independance Roumaine). Aflu de la ei ca Antonescu este însarcinat cu formarea unui guvern, care sa execute arbitrajul de la Viena si ca înainte de a face orice vizite oamenilor politici, el va vedea pe ministrii Germaniei si Italiei. Soreanu este informat ca, de la Palat, Antonescu s-a dus la Statul Major, unde a lucrat o ora si mai bine, iar de acolo la Ministerul de externe, unde a mai stat înca o ora. Daca toate aceste informatii sunt exacte, atunci înseamna ca Antonescu nu respecta angajamentul precis luat fata de Maniu si Dinu Bratianu, de a nu primi nici o însarcinare fara abdicarea lui Carol. Se încinge o discutie aprinsa în jurul chestiunii daca Antonescu e sincer sau nu. Toti " afara de Maniu " sunt convinsi ca Antonescu, fiind omul lui Fabricius, care l-a scos din lagarul de la Bistrita, va forma un guvern asa cum îi place si convine lui Carol. "Eu nu ma pot pronunta pâna nu vorbesc cu el", a declarat Maniu. La ora opt si jumatate, când noi ne pregateam de plecare, Antonescu i-a telefonat lui Maniu ca mâine dimineata, la ora noua, va trece pe la el. Am respirat usurat. Deci Antonescu nu e înca tradator. Sa vedem cu ce propuneri va veni el la Maniu. Ne vom vedea cu toti mâine dimineata în jur de ora 11, la Lupu, unde va veni si Maniu, dupa ce va termina discutia cu Antonescu...
Miercuri, 4 septembrie . Intr-o editie speciala, publicata în cursul diminetii de ziarul Universul , se publica un articol omagial la adresa lui Antonescu... Când am ajuns la Lupu, pe la 10.30, toti comentau acest articol...
Ghita Pop si Ionel Pop ne pun în curent cu o serie de lucruri întâmplate ieri noapte... Grupuri de legionari au atacat postul de radio de la Baneasa si Societatea de telefoane; nu se stie înca precis în ce scop. Tot ieri noapte a avut loc o manifestatie legionara în fata Palatului regal; s-a strigat "Jos Carol" si s-au tras câteva focuri de arma asupra ferestrelor. Ghita Pop crede ca aceste manifestatii ar putea fi puse la cale de Legatia germana, poate chiar în întelegere cu Antonescu. In oras, spune Ionel Pop, circula stiri despre alte manifestari legionare, care ar fi avut loc si în alte localitati din tara, ca Brasov, Sibiu, Craiova, Ploiesti, Constanta etc. "Daca toate aceste stiri sunt exacte, atunci situatia e foarte grava, zice Lupu, si nu se poate sa nu fie o legatura între ele si însarcinarea lui Antonescu de a forma guvernul".
Pe la 11 soseste Maniu, însotit de Ilie Lazar si Leucutia. Toti eram curiosi sa aflam ce a vorbit cu Antonescu si daca s-au înteles. Profitând de prezenta celor trei gazetari, Teodorescu-Braniste, Soreanu si Bercovici, el a facut urmatoarea declaratie: "Dl. general Antonescu m-a informat ca a fost însarcinat cu formarea unui nou guvern si m-a întrebat daca Partidul National- aranesc ar accepta sa-i dea concursul; i-am raspuns ca partidul nostru nu accepta sa colaboreze cu nici un guvern, atâta timp cât regele Carol nu abdica în favoarea voievodului Mihai; dupa acest raspuns, am avut un schimb de pareri referitoare la situatia interna si externa; de la mine, dl. general Antonescu s-a dus la dl. Dinu Bratianu, care cred ca i-a dat acelasi raspuns, întrucât noi suntem întelesi mai demult asupra acestei chestiuni"...
Dupa plecarea gazetarilor, noi am mai stat de vorba vreo jumatate de ora si apoi ne-am dus cu totii la Cina, unde am luat dejunul. Impresia lui Maniu este ca Antonescu "joaca un rol las în toata aceasta comedie ai carei autori principali sunt Fabricius si nenorocitul de Carol; pe cine este hotarât el sa serveasca, înca nu putem sti; într-o zi, doua, vom fi lamuriti". In privinta manifestatiilor legionare de ieri noapte nu avem înca informatii suficiente pentru a întelege rostul lor. Ele ar putea tot atât de bine sa fie puse la cale de Fabricius si Antonescu pentru a sili pe Carol sa abdice, cât si pornite din initiativa lor pentru a zadarnici o eventuala întelegere între Fabricius, Antonescu si Carol. Ambele explicatii sunt posibile; totusi cei mai multi dintre noi înclinam spre prima ipoteza...
Joi, 5 septembrie... Ghita Pop îmi telefoneaza de la Maniu, pe la noua dimineata, ca azi la cinci dupa masa vom avea o sedinta de birou la Mihai Popovici, la care va participa si Mihalache...
Stau toata dimineata acasa si lucrez la Jurnal , citesc presa si ajut fetelor la lectiile lor de franceza si germana...
La ora cinci sedinta la Mihai Popovici. Sunt prezenti toti membrii [biroului]. Trecem în revista mai întâi chestiunile interne, lasând la urma cele externe. Madgearu prezinta, în câteva cuvinte, starea de spirit din partid în legatura cu ultimele evenimente. Tot partidul e solidar cu atitudinea lui Maniu fata de problema abdicarii. Pâna si Mihalache gaseste ca partidul trebuie sa refuze orice participare la guvern cât timp Carol nu lasa tronul lui Mihai. El ne informeaza ca "a fost sondat de Antonescu", daca ar fi dispus sa intre în guvernul sau, eventual la Ministerul de interne; el i-a raspuns ca nu poate da nici un raspuns câta vreme mai este pe tron "Carol cel tacanit"...
Ieri seara, el [Maniu] a vazut pe Dinu Bratianu si pe Gheorghe Bratianu. Si acestia i-au comunicat lui Antonescu ca nu stau de vorba, în orice chestiune de guvern, daca mai ramâne pe tron Carol. In cursul diminetii de azi, Mihai Antonescu a avut o discutie de o ora si ceva cu Gh. Bratianu, caruia i-a transmis dorinta generalului de a accepta Ministerul de externe. Acesta a conditionat orice discutie de abdicarea lui Carol. Gh. Bratianu a fost pe la 11 dimineata la Maniu si l-a pus în curent cu aceste discutii. El a aflat de la Mihai Antonescu ca de doua zile Carol face eforturi disperate pentru a se întelege cu fruntasii legionari, declarându-le ca el nu are nici o vina în cele întâmplate cu Codreanu si colaboratorii sai apropiati si ca e dispus sa aprobe orice sanctiuni celor gasiti vinovati de aceste crime; drept prima dovada, el i-a cerut demisia lui Urdareanu, sub motiv ca "a fost prost informat de el". "Daca legionarii s-ar preta la acest joc, i-a spus Gh. Bratianu, atunci Carol ar fi gata sa le sacrifice pe toti colaboratorii sai raspunzatori de aceste crime, în cap cu Tatarescu, Iamandi, Urdareanu, Gavrila Marinescu, generalul Argesanu si toti ceilalti ofiteri din Inspectoratul Jandarmeriei". Dupa Mihai Antonescu, legionarii apropiati de Sima erau dispusi sa accepte târgul propus de Carol, însa generalul Antonescu s-a opus categoric acestei întelegeri, folosind pentru aceasta pe batrânul Zelea Codreanu, care nu viseaza decât sa poata razbuna moartea fiului sau. inând seama de toate aceste informatii, Maniu crede ca pâna la urma "nemernicul va abdica". "Din nenorocire, ticalosul se cramponeaza de tron, zice Maniu, si azi a început predarea primei zone din Ardeal, conform arbitrajului de la Viena". "Ma întreb, intervine Lupu, daca Antonescu nu e totusi înteles cu Carol sa amâne mereu formarea unui nou guvern, pentru a câstiga timp si a ne pune pe noi în fata unui fapt împlinit ca sa nu mai avem ce face si sa ne resemnam". Toti suntem dispusi sa aprobam ipoteza lui Lupu, date fiind conditiunile în care evolueaza criza politica. Dupa acest schimb de informatii, doua lucruri par sigure: Carol nu vrea sa abdice, iar Antonescu nu ne inspira încredere...
Inainte de a ne desparti, gazetarul Soreanu a telefonat lui Popovici ca Antonescu a înlocuit pe generalul Argesanu, comandantul garizoanei Bucuresti, cu generalul Ioanitiu. Tot el a comunicat ca presedintele Curtii de Casatie, Andrei Radulescu, a fost si el înlocuit cu fostul presedinte Gh. Lupu, cunoscut pentru sentimentele lui ostile fata de Carol si de camarila. Aceste stiri ne pun pe gânduri. Maniu subliniaza foarte bine sentimentul nostru general, spunând: "Daca ticalosul de Carol este dispus sa-si sacrifice acesti colaboratori atât de slugarnici, înseamna ca ori abdica imediat ori pregateste o noua lovitura". In concluzie, Maniu e de parere ca în noaptea aceasta poate n-ar fi rau ca noi membrii biroului sa nu dormim acasa. Lupu si Mihalache gasesc propunerea foarte realista. Ne despartim pe la opt si jumatate, întelesi sa ne vedem mâine la 11, la locuinta lui Maniu. Pe la zece seara, eu m-am dus la familia Ispasiu, unde am ramas peste noapte...
Vineri, 6 septembrie. Ziua cea Mare! Am dormit prost de tot, doar vreo doua ore dinspre ziua. Când m-am trezit pe la sapte, Ispasiu mi-a adus vestea cea mare pe care o astept de zece ani, abdicarea... Radio a comunicat ca... a abdicat în favoarea fiului sau Mihai si ca Antonescu este însarcinat cu functiunea de Conducator al statului. M-am îmbracat în fuga si am telefonat acasa ca sunt bine si ca ma întorc într-o jumatate de ora. Când am ajuns acasa toate aparatele de radio de pe strada mea transmiteau vestea abdicarii si apelul catre tara al generalului Antonescu...
Evenimentul este atât de uluitor ca nu-mi vine sa-l cred real. Prea mult l-am asteptat si deseori fara sperante prea mari. Inca nu ma pot bucura cât ar fi trebuit! Incerc sa vorbesc la telefon cu prietenii mei, dar trebuie sa astept mult pâna se face legatura. Dupa ora 9.30 renunt, caci nu mai este ton deloc pe linii telefonice; vorbeste prea multa lume pe fir, comentând evenimentul zilei, pentru a mai avea ton.
Pe la zece vine Costica Mihaiescu si Lupu cu prajituri si o sticla de sampanie pentru "a sarbatori abdicarea bestiei", zice Lupu...
Ne întrerupem discutia pentru a asculta la radio noile informatii. La ora opt regele Mihai a depus juramântul în fata patriarhului Nicodim si a noului presedinte al Curtii de Casatie, Gh. Lupu. Antonescu a primit puteri depline, cu titlul de conducator de stat. Constitutia din 1938 a fost suspendata. Ministrii din fostul guvern ramân în posturile lor pâna la numirea noilor titulari. Corpurile legiuitoare sunt dizolvate. Un decret fixeaza atributiile Regelui... general[ul] Dombrovski este destituit din functiunea de primar general al Capitalei. Colonelul Camenita Ion este numit director general al Sigurantei Statului si prefect de politie al Capitalei. In apelul catre tara, Antonescu declara ca de azi înainte în tara nu mai este "un guvern nou, ci un regim nou". Iata o formula care ne surprinde si ne face sa ne întrebam ce o fi vrând el sa înteleaga prin "regim nou". Tot de la radio, aflam ca regina Elena, mama lui Mihai, a fost chemata în tara de la Dresda, unde se afla în prezent. La 11 fara un sfert am plecat la Maniu, Mihailescu ne-a dus cu masina lui.
Sunt prezenti toti membrii biroului, plus Ionel Pop. Fanel Mihaiescu si Aurel Dobrescu, care asista si ei la discutiile noastre. I-am gasit discutând articolul lui Stelian Popescu privitor la abdicarea lui Carol, publicat într-o editie speciala a ziarului Universul, aparuta cu o ora mai înainte. Ghita Pop tine sa ni-l citeasca pentru a da peste nas lui Madgearu, Mihalache si Popovici, care, în diferite rânduri, se aratau dispusi sa colaboreze cu Carol, ba chiar sa se înscrie si-n Partidul Natiunii...
Dupa lectura articolului, a urmat o scurta discutie referitoare la el. Mihalache si Madgearu au gasit ca articolul "e prea tare" si ca, în orice caz nu Stelian Popescu avea autoritatea morala sa le spuna aceste lucruri. "El a asternut pe hârtie exact ceea ce gândeste toata suflarea româneasca, le-a raspuns Lupu; cât despre forma, ea este scuzabila, daca avem în vedere cât era de urâta Bestia; bine ca am scapat de ea; eu propun sa-l felicitam pe Antonescu pentru a fi reusit sa scape tara de asa ticalos"...
A vorbit la urma Maniu. El a început prin a spune ca, în adevar, Antonescu a facut "o treaba foarte buna pentru care trebuie sa-i fim recunoscatori", însa declara ca "rezervele d-lor Lupu si Hudita sunt cu atât mai întemeiate cu cât avem toate motivele sa credem ca tot ce a realizat a fost cu concursul Germaniei, ceea ce implica mari dificultati de viitor". "Cineva care e foarte bine plasat sa cunoasca ceea ce s-a petrecut la Palat, în cursul noptii, a continuat Maniu, mi-a comunicat, pe la ora zece, ca lucrurile în legatura cu abdicarea lui Carol si numirea lui Antonescu în rolul de Conducator al statului s-au prezentat cu totul altfel de cum spun comunicatele si ca n-a fost deloc vorba de o abdicare, ci de o pura detronare; când vom cunoaste tot adevarul referitor la acest eveniment, numai atunci vom fi în masura sa ne pronuntam definitiv si sa ne dam seama în ce directie mergem. In orice caz, un singur lucru e sigur: Antonescu nu si-a respectat angajamentul, luat fata de mine si de Bratianu, de a refuza orice solutie, care n-ar avea la baza abdicarea lui Carol si formarea unui guvern national sub presedintia mea, cu Dinu Bratianu la externe. Faptul ca el a acceptat sa devina Conducator de stat, nemaipastrând nici o legatura cu mine si cu dl. Bratianu " este o indicatie ca s-a folosit de autoritatea noastra politica si morala, într-un scop personal. Este cazul, deci, sa ne întrebam pe cine se bazeaza el în acest joc îndraznet. Intr-o zi-doua, vom fi probabil lamuriti. Pâna atunci, eu va rog sa fiti prudenti si rezervati în relatiile cu el, pâna vom cunoaste exact ce scopuri urmareste si cu cine intentioneaza sa colaboreze".
Pe la ora unu ne-am despartit, mai putin entuziasti decât la sosire! Cuvintele lui Maniu ne-au redus la jumatate bucuria provocata de abdicare... Voi cauta sa vad pe David Popescu, daca va fi posibil.
Cum am ajuns acasa, am telefonat lui Cires [seful de cabinet al ministrului de interne]. Mi-a raspuns sa trec pe la el, pe la ora 6.30. Cum am ajuns, m-a si introdus în cabinetul lui David Popescu, cu care am discutat situatia timp de o ora. Am aflat lucruri interesante si cred si exacte, pentru ca acest om sunt convins ca e cinstit si bun român. Dupa el, e clar "ca lumina zilei" ca Antonescu "l-a fortat pe Carol sa abdice, deoarece acesta luase în ultimul moment masuri sa reziste cu orice pret. Totul s-a petrecut în cursul noptii, între ora doua si patru; nu cunosc amanunte în legatura cu discutiile dintre Antonescu si Carol, a continuat David Popescu, un singur lucru stiu precis, ca la ora 12.30 noaptea lui 5 spre 6 septembrie, Carol era hotarât ferm sa nu abdice". In continuare, el mi-a spus ca între orele opt seara si pâna la 12.30 noaptea, Carol a avut lungi conciliabule cu mai multi prieteni devotati în legatura cu abdicarea...
"Eu am fost consultat ultimul, la 12.30 noaptea; n-am stat decât zece minute. La întrebarea lui, daca s-ar putea conta pe politia Capitalei si pe trupele garnizoanei, în caz ca s-ar vedea silit sa ia anumite masuri, eu i-am raspuns ca personal n-as putea sa-mi iau o astfel de raspundere, întrucât sunt convins ca s-ar ajunge la un razboi civil. Carol mi-a spus ca Antonescu, de acord cu Maniu si cu Dinu Bratianu, îi cer sa abdice în favoarea lui Mihai si ca vrea sa cunoasca parerea mea. I-am raspuns cinstit ca abdicarea e singurul mijloc prin care se poate evita o mare varsare de sânge". "Ma surprinde opinia d-tale, mi-a spus Carol, deoarece colegii d-tale Mihail, Argesanu, Teodorescu si enescu sunt cu totul de alta parere". "Ei nu cunosc bine situatia din Capitala si din restul tarii, unde spiritele sunt atât de iritate din cauza prabusirii frontierelor, încât un singur chibrit poate provoca un incendiu catastrofal. Aveam de gând sa-i mai spun ca opinia publica îl face pe el raspunzator de aceasta catastrofa, dar n-am mai avut timp, caci m-a concediat, furios, fara sa-mi întinda mâna... Ce s-a mai întâmplat dupa plecarea mea de la Palat, aproape de ora unu noaptea, nu mai stiu; dimineata la sase am aflat si eu ca totul s-a sfârsit cu bine". Am reprodus cât am putut mai exact explicatiile generalului David Popescu...
De data aceasta, am putut telefona lui Maniu si lui Lupu chiar din biroul lui Cires; i-am invitat seara aceasta la noi pentru a le comunica stiri importante. Lupu a venit pe la noua cu masina lui Costache, fratele lui, iar Maniu a venit cu Ionel Pop si cu Ghita Pop. In timpul mesei, le-am povestit conversatia mea cu David Popescu. Aproape toate informatiile aduse de mine erau necunoscute de prietenii mei. Maniu stia doar atât, de la Dinu Bratianu, ca în noaptea abdicarii, printre diferitele persoane consultate de Carol, fusese si Gh. Bratianu. Toate celelalte informatii erau cu totul noi si pentru dânsul. Am ramas cu totii impresionati de faptul ca n-a fost abdicare, ci mai curând o detronare!... "Daca este adevarata informatia lui David Popescu, zice Maniu, ca Manoilescu si Valer Pop l-au sfatuit si ei sa abdice, atunci nu mai încape nici o îndoiala ca Antonescu n-a fost decât un agent de executie al nemtilor si al legionarilor. Manifestatia acestora de ieri seara este o dovada categorica în acest sens. Acest lucru e foarte grav, caci el dovedeste ca Antonescu este înteles definitiv cu nemtii sa joace cartea lor". "Pacat, zice Lupu, ca Antonescu n-a profitat de aceasta împrejurare pentru a scapa si de Mihai si sa fi proclamat republica; am fi scapat odata pentru totdeauna... Maniu nu s-a putut stapâni sa nu râda facând mult haz; noi ceilalti ne-am distrat mult, declarându-ne de acord cu Lupu. Maniu a repetat teza lui cunoscuta ca "totusi monarhia constitutionala e mai buna pentru tara noastra, decât republica"...
In continuare, Maniu a rugat pe Lupu sa caute sa ia contact cu Antonescu începând de mâine dupa masa si sa-i explice punctul nostru de vedere, conjurându-l sa-l accepte. Mâine la prânz Maniu va pleca în Ardeal pentru a vedea ce se poate face pentru salvarea lui.
Eu m-am pronuntat întru totul de acord cu cele spuse de Maniu. Musafirii au plecat pe la 11.30. n

(Va urma)