Duminica 22 septembrie. La ora noucc m-am prezentat la Presedintia Consiliului din Piata Victoriei. Portarul m-a condus mai Intâi In cabinetul lui Ovidiu Vladescu, numit de curând secretar general la Presedintie. Il cunosc de mult, de pe când eram conferentiar la Academia de Comert; era de pe atunci bun prieten cu Mihai Antonescu. N-am asteptat decât trei minute si am fost condus de Vladescu In cabinetul lui Antonescu. Eram foarte curios sa vad cum ma va primi. Noua situatie de conducator de stat nu l-a schimbat deloc. ci place sa vorbeasca mai mult decât sa asculte, ceea ce e un mare defect pentru un om politic. N-apucasem bine sa ma asez pe scaun, când el a Inceput sa vorbeasca, fara sa-l mai pot Intrerupe. In timp ce el pronunta primele cuvinte, eu am deschis servieta sa scot memoriul. Timp de o jumatate de ora l-am tinut Intins pe servieta pâna a terminat el ce avea de spus In legatura cu rtaporturile lui cu Maniu si Dinu Bratianu.

?L-am detronat cu revolverul In mâna, pentru ca... se pregatea sa faca o baie de sânge".

?Stiu, ainceput el, ca domnii Maniu si Bratianu ma critica peste tot si ma acuza ca mi-am calcat cuvântul fata de ei; când voi socoti eu momentul potrivit, ca sa evit pâna atunci complicatii inutile, voi lamuri eu lucrurile in asa fel ca vor vedea si dânsii ca n-am putut face altfel si am acceptat, nu fara multa ezitare, functiunea de conducator cu puteri exceptionale. Când se vor cunoaste toate aceste fapte sunt sigur ca istoria nepartinitoare nu ma va condamna. Eu am constiinta ca acceptând aceasta functiune voi putea servi natiunea mai bine decât o puteau face d-nii Maniu si Bratianu. Singurul lucru care-l pot spune pentru un moment este ca atât dumnealor cât si prietenii lor mai apropiati imi datorati mie libertatea de care va bucurati, poate chiar viata, caci nu stiu precis ce s-ar fi intâmplat daca eu nu puneam piciorul in prag si nu luam taurul de coarne. Cu obligatia de a pastra strict numai pentru d-stra, prietenii mai intimi ai d-lor Maniu si Bratianu, va incredintez azi versiunea exacta a celor intâmplate in noaptea lui 5 spre 6 septembrie referitor la abdicarea lui Carol si la insarcinarea mea cu functiunea de conducator. Daca am pastrat pâna azi secretul cel mai absolut asupra celor intâmplate, am facut-o pentru un singur motiv, acela de a menaja dinastia si in special pe noul rege si pe mama lui, victime nevinovate ale monstrului pe care l-am detronat, da, l-am detronat cu revolverul in mâna, pentru ca bestia se pregatea sa faca o baie de sânge in acea noapte, lichidând pe toti adversarii sai in frunte cu mine. Când d-nii Maniu sli Bratianu si prietenii lor apropiati vor cunoaste exact ce am facut eu, sunt sigur c nu ma vor mai ataca si crtica si vor intelege sa ma lase in pace, sa-mi pot indeplini misiunea mea istorica fata de tara mea".

Dupa aceasta introducere, pe care o reproduc cât mai exact posibil (am reprodus-o in Jurnal in seara acestei zile, din cauza importantei), Antonescu mi-a povestit urmatoarele. in ziua de 5 septembrie, el inlocuise pe generalul Argesanu, comandantul garnizoanei Bucuresti, cu generalul Coroama. Carol n-a cedat decât cu greu sa semneze acest decret. i-a propus, in acelasi timp, inlocuirea generalului Gh. Mihail [Magazin istoric, nr. 8 si 9/1998] de la sefia Statului Major, cu generalul ioanitiu. Carol a refuzat categoric, aratând ca Mihail se bucura de toata increderea lui. Antonescu i-a raspuns ca are cele mai proaste pareri despre militar, care ar fi trebuit reformat din armata inca din 1917 si ca el, ca sef de guvern, nu poate colabora cu el! in fata acestei declaratii, Carol a cerut timp sa se mai gândeasca, o zi, doua. Acest raspuns l-a cam pus pe gânduri pe Antonescu, intrucât vedea de la inceput ca nu se bucura de increderea completa a lui Carol.

Dupa ce l-a instalat spre seara pe Coroama in noul sau post, a continuat, pâna la 12 noaptea, sa vada o serie de persoane, in vederea constituirii guvernului pentru ziua de 6 septembrie, cel mai târziu 7 septembrie. La ora unu noaptea s-a culcat. Nu apucase sa adoarma, când l-a chemat la telefon generalul Sova, comandantul Diviziei de garda, cu sediul la Dadilov. Acesta, stiind ca [Antonescu] este insarcinat de doua zile cu formarea guvrnului, i-a explicat la telefon ca nu poate executa ordinul de a veni cu divizia in Capitala pâna la ora 6 dimineata, intrucât gara nu dispune nici de masini nici de vagoanele necesare. Antonescu l-a intrebat imediat cine i-a dat acest ordin sa vina urgent cu divizia in cursul noptii. Sova i-a raspuns ca ordinul i-a fost transmis de la Statul Major de catre generalul Arhip. Antonescu a inteles imediat ca prietenii lui Carol pregatesc un complot. El i-a spus lui Sova sa stea pe loc si sa astepte ordinul sau in cursul diminetii. S-a imbracat imediat si a chemat la el pe generalii Coroama si ioanitiu.

Sub dicteul lui Antonescu, Carol si-a scris abdicarea.

La ora doua fara un sfert, insotit de acesti doi generali, Antonescu s-a dus la Palat. Ofiterul de garda, stiindu-l prim ministru, iar pe Coroama comandant al garnizoanei, i-a intâmpinat cu onorul obisnuit, lasându-i sa intre in Palat, unde credea ca sunt asteptati de rege. Lucrul acesta era obisnuit, mai ales ca, de mai bine de zece zile, Carol lucra noaptea târziu cu tot felul de persoane, civili sau militari. Când cei trei au intrat in cabinetul lui Carol, acesta se pliba furios si agitat prin biroul sau, fumând tigara dupa tigara. A ramas incremenit, când a dat ochii cu ei. A dat fuga spre birou cu intentia de a lua ceva dintr-un sertar. N-a mai avut timp, caci Antonescu, cu revolverul intins, i-a cerut sa stea jos, apostrofându-l cu urmatoarele cuvinte:

?Esti un ticalos inorigibil, care, dupa ce ai distrus o tara, voiai acum sa faci o baie de sânge cu toti patriotii mai de seama ai natiunii. ia o hârtie si scrie urmatoarele". Sub dicteul lui Antonescu, Carol si-a scris abdicarea si insarcinarwa acestuia cu functiunea de conducator cu puteri discretionare. Tot ce a urmat, este cunoscut din comunicateloe publicate de ziare.

Dupa o scurta conversatie telefonica cu Fabricius, Antonescu l-a lasat pe carol ca arestat, sub supravegherea generalului ioanitiu si a doi ofiteri din garda Palatului, iar el, insotit de Coroama, s-a dus la Statul Major, unde a gasit grupul de conspiratori, are nu stiau nimic despre cele intâmplate la Palat si asteptau ordinele lui Carol, indata ce trebuia sa sioseasca divizia lui Sova. Erau prezenti generalii Mihail, Argesanu, Florea Tenescu, Glantz si Arhip. Au fost arestati pe loc si lasati sub supravegherea lui Coroama si a doi ofiteri din garnizoana Capitalei, sculati din somn si chemati la Statul Major de Coroama. Antonescu s-a reintors la Palat, unde a mai ramas pâna la 5.30, când a plecat cu Coroama, lasându-l pe Carol sa-si pregateasca bagajele, supravegheat de aproape de colonelul Elefterescu si doi plutonieri din garda Palatului. ?Aceasta este versiunea exacta a conditiilor in care s-a produs abdicarea lui Carol si pe care regret ca n-o pot aduce la cunostinta opiniei publice din motivele care le-am spus. Va rog inca o data ca dl. Maniu si prietenii sai apropiati s-o pastreze numai pentru ei. Astazi la 11 va veni la mine si dl. Dinu Bratianu si-l voi informa exact si pe el despre toate aceste lucruri. Sper acum ca dupa ce dl. Maniu va cunoaste toate aceste fapte, va intelege sa ma atace mai putin. in orice caz, el si prietenii sai apropiati imi datoreaza, daca nu viata, cel putin libertatea de care se bucura astazi".

in fine, mi-a venit si mie rândul sa vorbesc. Trecuse mai bine de o jumatate de ora. Trecuse mai bine de o jumatate de ora. ?Daca lucrurile s-au petrecut asa cum spuneti d-stra si personal nu ma indoiesc ca acesta este adevarul, am inceput eu, atunci, desigur, meritul d-stra este si mai mare si aveti dreptul la recunostinta tarii si a noastra, celor care eram vizati direct de complotul bestiei de Carol. De acest lucru nu trebuie sa va indoiti un moment.

Nici unul din partidul nostru sau din cel liberal n-ar fi putut debarasa tara de monstrul de Carol, cum ii spunem noi. Din acest punct de vedere fiti sigur de recunostinta tarii si a noastra. Daca pentru evenimentele de la 6 septembrie suntem cu totul alaturi de d-stra, in schimb, fata de politica inaugurata de d-stra, pe plan intern si extern, noi facem toate rezervele si ne gasim in situatia delicata de a dezaproba si combate. Va rog sa ne intelegeti bine, nu avem nimic contra d-stra personal, ci numai la adresa politicii d-stra. Va rog sa cititi memoriul nostru, semnat de toti membrii biroului partidului, in frunte cu presedintele sau, dl. Maniu. Va stau la dispozitie pentru lamuririle de care ati avea nevoie".

i-am intins memoriul, pe care l-a citit nervos, subliniindu-l din loc in loc cu creionul rosu.

?Va sa zice d-stra nu aprobati, a inceput el, dupa ce a terminat lectura, nici statul legionar si nici politica mea de colaborare cu Germania si italia. Va rog sa spuneti d-lui Maniu ca eu stiu ce fac si ca meseria mea de militar de cariera imi permite sa apreciez mai bine decât el cine va invinge in acest razboi. Aflati de la mine ca armata germana este invincibila si ca, odata cazuta puterea militara franceza, nu mai exista in toata lumea o armata care sa se poata compara cu cea germana, sub raportul instructiei, disciplinei, comandamentului si inzestrarii cu armament modern. Aceasta armata functioneaza ca un ceasornic. Singura armata franceza se putea masura cu dânsa, dar ea n-a luptat fiind roasa de cancerul comunist.

Dl. doctor Lupu cunoaste mai bine ca toti ceilalti din conducerea partidului d-stra parerile mele intime in privinta Frantei si armatei sale. in sufletul meu sunt un mare francofil si ma doare foarte mult prabusirea ei militara si politica. Ea se va reface, desigur, caci este o natiune puternica, bineinteles, renuntând la rolul ei de mare putere, cum a fost, si incadrându-se in noua ordine pe care va face-o Hitler in Europa. Daca Franta ar mai fi in picioare si ar lupta mai departe, hotarât, ca român mi-ar fi imposibil sa lupt in contra ei ca aliat al Germaniei...

Aceasta fiind situatia, eu sunt convins ca tara noastra nu poate supravietui decât mergând alaturi de Hitler si Mussolini, stapâni definitivi ai Europei. Cu ajutorul, lor, eu nadajduiesc sa pot elibera Basarabia si nordul Bucobâvinei si poate, pâna la urma, daca-mi va ajuta Dumnezeu, si Ardealul de Nord... in concluzie, va rog sa nu-mi faceti dificultati in aceasta directie. in ziele care urmeaza, de indata ce voi gasi un moment liber, voi cauta sa stau de vorba cu domnii Lupu si Mihalache pe care sper sa-i pot convinge mai usor decât pe dl. Maniu".

?D-le general, i-am raspuns eu, noi ramânem la argumentele cuprinse in memoriul pe care vi l-am prezentat si mie personal imi pare foarte rau, dar argumentele d-stra nu m-au convins. Vad ca audienta mea a durat prea mult pentru a mai incerca sa va explic in detaliu pentru ce nu sunt deloc convins ca Hitler va câstiga razboiul. Din contra, noi credem ca-l va pierde si ca va fi scrasnirea dintilor atât pentru poporul german, cât si pentru aliatii lui din acest mare razboi. Aceasta convingere adânca si tot atât de sincera ca si a d-stra, ne obliga sa nu acceptam politica d-stra. Va stau la dispozitie oricând sa va explic pe larg pentru ce nu putem fi de acord cu politica schitata de d-stra, politica identica cu cea expusa pe larg de Göbbles in brosura sa pentru tineretul german".

Cum in timpul conversatiei noastre a zbârnâit continuu telefonul de pe biroul sau, iar Ovidiu Vladescu a intrat de vreo patru ori sa-i comunice câte ceva la ureche, Antonescu nu mi-a mai raspuns, grabit sa termine cu mine si mi-a intins mâna, spunându-mi sa transmit complimentele sale d-lor Maniu, Lupu si Nihalache. Audienta a durat o ora si jumatate... La 12 m-am dus la Mihai Popovici, unde ma asteptau colegii din biroul partidului, sa-i pun in curent cu modul cum a decurs audienta. A lipsit numai Mihalache care nu e in Bucuresti.

Le-am povestit in cele mai mici detalii conversatia cu Antonescu. Au ramas profund impresionati de noua versiune data de Antonescu despre evenimentele petrecute in noaptea abdicarii lui Carol. Lupu, Madgearu si Mihai Popovici au declarat ca ei sunt convinsi ca de data aceasta Antonescu a spus adevarul. Maniu e de parere ca ceva trebuie sa fie exact din aceasta noua versiune, insa trebuie verificat, intrucât Antonescu ?are multa imaginatie, ii place sa exagereze si nu se jeneaza chiar sa minta". Madgearu isi ia insarcinarea sa verifice partea corespunzatoare la rolul lui Sova. Eu ma angajez sa-l vad pe generalul Coroama, pe care-l cunosc din 1917, când faceam legatura cu el pe frontul din valea Slanicului...

Seara, la C. Mihaiescu, cu Lupu, intors ieri noapte de la Arsura... Lupu spune ca evreii sunt pur si simplu disperati. Antonescu a dat asigurari lui Filderman ca legionarii nu se vor atinge de ei si ca guvernul este ferm hotarât sa respecte in intregime drepturile tuturor minoritatilor. ?eu nu voi proceda niciodata ca Hitler", i-a declarat Antonescu lui Filderman. Cu toate acestea, in toata tara legionarii isi fac de cap si confisca prin teroare intreprinderile evreiesti...

Vineri 27 septembrie. Telefonez lui Maniu la 8 dimineata. ii explic ca la 9 merg la Coroama...

Aceasta m-a primit foarte bine si si-a adus perfect aminte de mine. Timp de aproape o jumatate de ora am depanat amintiri comune din anii 1917 si 1918... Fara nici o ezitare, mi-a confirmat in intregime cele spuse de Antonescu. ?Din moment ce el v-a spus aceste lucruri, pe care noi eram intelesi sa le pastram secrete, nu vad pentru ce nu le-as confirma si eu, ca unul care l-am asistat in noaptea aceea de pomina, mi-a spus el. A fost si pentru mine, a constinuat el, un moment dramatic pe care nu-l voi uita tot restul zilelor mele, sa vad un general, prim ministru, cu pistolul in mâna, somând un rege, care, in acel moment, mai detinea functiunea de sef al statului si de comandant suprem al ostirii, sa-si scrie abdicarea, sub dictarea lui; la fel nu voi uita niciodata cuvintele ofensatoare si grele pe care dl. general Antonescu i le adresa, in timp ce el, cu capul in jos, scria abdicarea si nu scotea o vorba".

L-am intrebat, inainte de plecare, care este situatia generalilor arestati. Mi-a raspuns ca foarte curând se va lua o masura in privinta lor; care vor fi gasiti nevinovati vor fi pusi in libertate, celorlalti li se vor face procese. Am stat la Coroama o ora si douazeci de minute. M-a rugat sa mai trec pe la dânsul, intrucât ?conversatia avuta cu mine i-a facut multa placere"...

Top