Am ajuns si la Moscova. Dar, în iarna asta, în ianuarie, o fost în partile alea la est de Moscova, cincizeci si sapte si saizeci de grade minus. Pâna acuma n-o fost asa ceva. Nu s-a înregistrat asa ceva. Spun chiar oamenii lor de acolo. Ei acolo mai rezista, ca acolo s-au nascut, au crescut, dar noi, si la patruzeci si trei de grade sub minus, am stat numai înauntru.

- Cum a fost viata de student?

- A mers, a fost mâncare. La teologie erau si rusi, si sârbi. Parintii lor au venit în Iugoslavia, dupa ce s-a terminat primul razboi mondial, nu o vrut sa ramâna sub comunism, o venit în partile astea. O fost multi care n-o vrut sa ramâna sub comunism. Da, da. Dar acuma, la batrânete, îmi pare rau ca am ajuns timpurile astea. Sa se spuna, din punct de vedere stiintific, ca suntem un fel de animale pe pamânt, ca ne tragem din animale. Suntem vietati, dar înca omul e stapânul pamântului. Asa spun oamenii de stiinta, ca acum cincizeci si patru miliarde de ani s-a facut tot ce vedem din nimica. Weber, un savant german, spune asta. Ascult la radio, Frankfurt am Main. El se bazeaza pe uraniu.

- În ce limba vorbiti în familie?

- În sârbeste. Iar acuma, de când avem ginere românas, Radu, el nu stie sârbeste, mai vorbim si în româneste.

- În ce ani s-au nascut copiii dumneavoastra?

- Draga în ?49 si Iadranca în ?51.

- Cum ati învatat limbile straine?

- Din copilarie am învatat svabeasca, la noi erau svabi în comuna. La teologie am avut profesori are au predat limba germana si ala nu a vorbit cu noi decât în germana. Este diferenta între germana si svabeasca, nu mare, da? este diferenta. La limba rusa am avut un profesor din Rusia, care o vorbit cu noi numai în ruseste la ora de rusa. Asta era la liceu. Si, când venea la internat, întotdeauna o vorbit numai ruseste. Ne spunea ca, atunci când se schimba situatia din Rusia, sa mergem sa fim si acolo preoti. Maghiara am învatat-o aicea. Aici, la biserica, este o calugarita din Ucraina. Eu cu ea numai ruseste vorbesc. Si ea îi atâta de bucuroasa când ma vede. Stie si româneste. Parintii ei sunt din Bucovina. Ea are peste cincizeci de ani.

- Când ati fost pentru ultima oara în Iugoslavia?

- Anul trecut, dupa Kosovo. S-a distrus mult acolo. Acuma numai apasa pe buton si bombele Antrax omoara toate vietatile, fara sa distruga. Asta este.

- Cum e poporul sârb?

- Sârbul are încredere în el. ?Sa te bazezi pe tine însuti, nu pe puterea calului." Asta este o zicala populara si astazi. Asta este o zicala populara. Si astazi tin ei unul cu altul. O reparat ei acolo ce o fost distrus de atacurile astea.

- Este vreo diferenta între calendarul ortodox sârb si cel românesc?

- Da, sunt treisprezece zile diferenta. Noi tinem calendarul vechi, suntem cu treisprezece zile în urma fata de calendarul românesc. Dar tot aceleasi sarbatori sunt. Noi avem o sarbatoare de sfintire a animalelor de Sf. Ilie. Mergeam cu totii lânga sat, este fântâna, si se adunau acolo porcii, oile, vacile, caii, de toate. Atunci se face rugaciune pentru toate animalele si sfintirea.