- Dumneavoastra ce varsta ati avut pe atunci?

- Aveam peste cincizeci de ani. Dupa aceea, m-am dus sa lucrez la Valcani, la zootehnie. Se carau paie, lucram in apropiere de frontiera. Am lucrat toata vara, pana-n toamna. Cand a venit toamna, pe atunci fiul meu lucra la Bucova, la I.A.S., dupa aceea m-am mutat, in anul 1980, la Bucova, unde am ramas pana la pensionare, in 1986.

In 1985 m-am pensionat la stat, iar dupa ce am implinit varsta de saizeci si cinci de ani m-am dus sa vad si la C.A.P. M-am dus, nora mea era contabila pe vremea aceea, m-am dus la o colega de a ei care se ocupa cu treburi de pensionare. Mi-a facut doamna aceea acte, dosar, totul, dar eu primeam deja pensie de la stat. Si asa am zis sa depunem dosarul, asta a fost prin vara si cand va fi..., cand va veni decizia de pensionare. Cand a venit toamna ne-am dus la recoltat sfecla. Toti cei care erau la C.A.P., erau unii langa altii cu parcelele... Petronela Chirilovici a fost contabila, Tiliov..., ei erau mai de vaza pe acolo. La un moment dat, imi spune Petronela: "Nenea Gheorghe, este o problema in legatura cu dosarul dumneavoastra, deoarece a venit inapoi." Si am intrebat care-i problema, iar ea mi-a raspuns sa ma duc la C.A.P. si sa clarific. Seara am venit acasa, a doua zi ne-am trezit de dimineata, ei s-au dus la sfecla, iar eu m-am dus la C.A.P. Acolo am gasit-o pe doamna care se ocupa de pensii. Am intrebat: "Ce s-a intamplat? De ce a fost respins dosarul?" Ea mi-a raspuns: "Eu de unde sa stiu, uitati dosarul si mergeti sa rezolvati problema la Timisoara." Mi-am luat dosarul, m-am dus sa-i ajut la sfecla, iar a doua zi, dimineata, m-am trezit devreme si am plecat cu primul tren la Timisoara, acolo unde se dau pensiile de la C.A.P. Portarul mi-a spus sa intru, sa urc la etajul doi, la usa a patra sa intru. Am intrat, erau doua doamne tinere. "Buna dimineata", le-am salutat. "Buna dimineata", mi-au raspuns. "Ce doriti?", m-au intrebat. Eu le-am spus ca am inaintat dosarul pentru pensionare si ca acesta a fost respins si ma intereseaza care este cauza, deoarece eu am lucrat cincisprezece ani la C.A.P. si mi-au fost retinuti bani pentru pensie. Una dintre ele mi-a luat dosarul, s-a uitat si mi-a spus: "Ascultati, sa va spun: da, a fost dosarul dumneavoastra aici, dar dumneavoastra nu puteti beneficia de doua pensii." La care eu am raspuns ca cunosc oameni care primesc si de ce eu nu pot beneficia de doua pensii. Doamna mi-a raspuns ca: "Presedintele n-a vrut sa va semneze, iar noi nu putem sa va dam banii, sa va aprobam sa primiti banii, daca presedintele nu va da." Eu am spus atunci: "Dar mi-ati retinut zece lei pe luna si eu imi pierd acesti bani si atunci de ce mi-ati retinut?" S-a gandit doamna si mi-a spus: "O sa facem cumva ca sa va primiti cei zece lei inapoi." Eu: "Asta nu-i destul, sa-mi dati banii aceia inapoi. Eu am lucrat cincisprezece ani." Atunci mi-a spus sa renunt la pensia de la stat. Eu aveam aproape noua sute de lei pe vremea aceea. "Refuzati pensia de la stat si imediat vom face sa primiti de la C.A.P." "De la C.A.P. cat voi primi?", am intrebat. "Doua sute patruzeci de lei. Veti mai primi teren si grau si nu este mai bine?" Am spus ca eu nu vreau, iar ea mi-a raspuns sa-mi iau dosarul, ca nu-l poate tine acolo si sa fac ce vreau. Mi-am luat dosarul si am venit acasa. Si abia dupa revolutia din 1989 am inceput sa primesc pensie de la C.A.P.

- Ati putut primi si pe perioada '86-'89?

- In 1991 si 1992 aveam sase mii de lei pe luna, mi-au dat si retro si am scos patruzeci si doua de mii. In prezent, am o suta treizeci si doua de mii de la C.A.P. si patru sute saizeci de la stat.

- As dori sa-mi povestiti cum ati cunoscut-o pe sotia dumneavoastra, cum ati cerut-o in casatorie, cu alte cuvinte cum a fost pe vremuri?

- Mergeam la sezatoare, erau multe pe vremea aceea prin sat... Pe sotia mea am cunoscut-o la o sezatoare. In 1940, in toamna, ne-am logodit, iar in 1941, in toamna, am facut nunta. M-am casatorit in noiembrie. Tata a fost la concentrare, pe atunci, in Rusia, incepuse deja razboiul. Si el, cand a revenit in tara, la Bucuresti, am asteptat sa vina acasa, pentru nunta mea.

- Ati fost tanar cand v-ati casatorit. Ce varsta ati avut?

- Eu aveam optsprezece ani, iar sotia mea saptesprezece. Eu m-am dus, dupa aceea, in armata. Numai de necazuri si de munca am avut parte.