- Dar nu mai aveti nepoti de la fratii dumneavoastra?

- Sunt în Israel, n-am pe nimeni si nici n-am nevoie. Mi-a trimis o scrisoare (mi-o arata, n.n.), sunt sanatos, n-am nevoie de nimica. Muncesc. Ati vazut gradina? Nu acuma, primavara?

- Da, e foarte frumoasa!

- Cu ce sa va servesc? N-am stiut ca veniti!

- Eu va multumesc ca m-ati primit chiar si asa, neanuntata, si va promit ca mai trec pe la dumneavoastra!

- Sa mai veniti!

- Va multumesc!

- Si eu va multumesc si va mai poftesc în vizita la mine, în mizeria mea.

- Dar nu e deloc mizerie!

- Sa stiti ca nu sunt singur, sunt cu Dumnezeu, ca fiecare pasare moare pe limba ei, stiti? Si când apare cartea asta? În octombrie? Poate mor pâna atunci!

- Dar poate nu ma credeti ca am aproape optzeci si cinci!? Ati scris acolo (se întoarce si cauta actele, n.n.)? Poftiti: scrie Rebeca si Lazar, ma rog... Nascut la Herta si acuma e Ucraina. Nascut 1914, 12 aprilie.

- Multumesc.

- Ce, credeti ca va mint?! Este o vorba evreiasca: ?Si minciuna e o vorba!". Am facut armata la Timisoara si eram ordonanta la un locotenent, pe timpul ala, stiti: ?Ia, vino încoa? ma!" ?Sa traiti, domnu? locotenent!" ?Cum te cheama?" ?Sunt Glisaru Iacob, asa si asa." ?Ia sa te prezinti la birou, la mine!". M-am prezentat la el la birou, era o sala mare. ?Ma, fumezi?" ?Nu fumez!" ?Esti însurat?" ?Nu-s însurat!", i-am spus, asta ca sa vad ce zice. El vroia sa ma descoase pe mine, eu vroiam sa-l descos pe el. ?De luni ai sa fii ordonanta mea!" ?Sa traiti, am înteles! De luni sunt la dumneavoastra prezent!" ?Bun, ma!". Sâmbata mergeam la sinagoga...

- Si în timpul armatei?

- Da, toti care erau evrei, eram si studenti, sâmbata era liber. Am facut în Lipovei si mergeam aici, la sinagoga. Asta înainte de a veni domnul Rabin asta. Am facut un an si opt luni (se întoarce si cauta actele, n.n.). Da? asta ce e?

- Hagadah (carte de rugaciuni pentru Pesach, n.n.).

- Ati mai vazut-o?

- Da.

- Si Rabinul s-a mirat de unde o am (rasfoieste cartea si comenteaza imaginile care ilustreaza masa de Pesach, n.n.)! Uitati-va aici! Mai departe. Nu, dumneavoastra stati pe loc, cartea o dau mai departe! Uitati aici, cum pleaca evreii. Mose Rabeinu cheama pe toti evreii cu toiagul. Mai departe. Aici: la masa! Pacat ca nu suntem poftiti noi la masa! Mergem mai departe! Ce scrie aici?

- Hagadah.