Ernest Neumann

O personalitate reprezentativa a municipiului de pe Bega si a intregii zone de vest a tarii, Doctor Ernest Neumann intrupeaza, intr-o mare masura, spiritul european, aspiratia spre unitate in diversitate, armonie, spiritualitate elevata, umanism, incredere in perfectibilitatea fiintei umane si a societatii in ansamblul ei.

Inaltul respect si afectiunea calda de care se bucura nu numai in cadrul comunitatii pe care o conduce de atatea decenii, ci si in acela al municipalitatii si al tarii au fost dovedite de sarbatorirea celor optzeci de ani de viata, precum si de acordarea titlului de cetatean de onoare al Timisoarei.

Domnul Doctor, cum este numit de atatea decenii, reuseste sa armonizeze, intr-un mod fericit, fidelitatea fata de traditia iudaica multimilenara cu receptivitatea fata de tot ceea ce a adus bun evolutia culturii si a civilizatiei intregii omeniri. A. S.

?La treizeci de zile dupa rebeliune, am asistat, in Templul Coral din Bucuresti, la un eveniment care mi-a influentat viata"

- Sa desfasor, desigur, scurt, in fata ta, Andrei Schwartz, un curriculum vitae al meu, trecand, fugitiv, peste inceputuri, oprindu-ma, poate, mai larg, mai de lunga durata, la studii si oprindu-ma, mai cu seama, asupra celor peste cincizeci si noua de ani de cand ma aflu in acest oras al Timisorii, activand in cadrul comunitatii, incepand din ?41, aprilie, pana in ?49, ca Rabin si, mai tarziu, ca Prim-Rabin. Deci, m-am nascut in comuna Ceica, judetul Bihor si am absolvit scoala elementara acolo, avand prieteni copii de tarani si dascali, care, cu multa constiinciozitate si-au facut datoria... Stiti, desigur, ca prietenia intre noi, colegi de clasa, era o prietenie ideala. Nici o frana, nici un prejucidiu nu si-a aruncat umbra asupra relatiilor existente, la vremea aceea, intre noi, colegi, chiar daca era un singur evreu in clasa si ceilalti erau, mai cu seama, romani si, o mica parte, unguri.

Din moment ce doream sa-mi continui studiile si in comuna Ceica nu exista o scoala medie si avand un unchi, o matusa la Oradea si acolo existand scoli evreiesti, pe de-o parte Gimnaziul Izraelit Ortodox, pe de alta parte Liceul Evreiesc, eu am urmat Gimnaziul Izraelit Ortodox, unde dimineata ne consacram insusirii materiilor prescrise pentru acele clase de gimnaziu, iar dupa masa aveam totdeauna ore de iudaistica si anume Talmud. Nu de Humas, nu de Tanah, nu de Biblie, ci de Talmud. Pentru ca se considera ca un copil de zece, unsprezece ani deja este..., destul timp au sa-si insuseasca cunostintele elementare referitoare la Tanah. Si daca s-a avut acest lucru in vedere, in ce ma priveste, intr-adevar, de la patru ani, asa era obiceiul la vremea aceea, am inceput prin a studia, desigur, intai prin..., cu citirea, cu ivritul si asa mai departe, pe urma Tora lui Mose si cu comentarii, chiar si cu comentarii: Rasi si altii...

- Asta se intampla dupa Ceica... Cati evrei erau in Ceica?

- Era o comunitate mica, erau vreo saptezeci de familii acolo..., dar avea rabin, haham (macelar ritual, n.n.), melamed (profesor, n.n.). Melamed care locuia cum locuia, de servit masa de pranz cand servea la unul, cand servea la altul. Si cand unii parinti s-au plictisit si n-au mai vrut sa contribuie, atuncea parintii mei s-au asociat cu o familie, Kallos si cele doua familii au sustinut un melamed, da, copiii sa invete.

Din moment ce, din Ceica, parintii mei s-au mutat la Beius, unde exista un liceu, si anume Liceul Roman Unit ?Samuil Vulcan", infiintat in anul 1828, n-am mai mers la Oradea. Si mi-am continuat studiile la Beius. Acolo unde am absolvit liceul prin depunerea examenului de bacalaureat la Oradea.

Si stateam, de fapt, in fata unei dileme dupa absolvirea liceului: ce drum sa apuc? Sa ma indrept inspre Cluj, pentru a studia Dreptul sau inspre Budapesta, unde, incepand din 1877, functiona un seminar rabinic cu grad universitar. Cel ce studia la seminar, in acelasi timp, trebuia sa fie student al Universitatii, la vremea aceea, ?Pazmany Péter", fie filosofie, fie filologie si sa obtina, in urma unui examen si a unei dizertatii, diploma de doctor. Asa ca am mers la Budapesta, unde am stat cinci ani de zile, absolvind, pe de-o parte Seminarul Rabinic si obtinand diploma de doctor, pe baza unei dizertatii care avea ca tema: ?Istoricul crearii lumii, asa cum apare in Hagada". Hagada este o parte intercalata, cumva, intre disputele cu caracter legislativ in cadrul Talmudului. Asta era in 1940...