Unde?

La liceul Janson de Sailly, arondismentul al XVI-lea, ceea ce l-a înfuriat pe bunicul meu care nu cunoștea decât liceele cele vechi, unde fusese el și cu frate-său, Alexandru Djuvara, adică Henri IV și Louis le Grand, dar Janson de Sailly era un liceu recent, relativ recent, recent pentru bunicul meu născut în 1856?

A devenit practic cam al treilea in Paris, cu o reputată secție științifică?

Da. Astăzi are mare cotă. Dar să vă spun alt amănunt aproape comic. În cartierul unde este Janson de Sailly există și o școală religioasă, mi se pare iezuită, care se cheamă Gerson și mulți copii de la Gerson erau trimiși la cursuri la Janson. Bunicul meu care era anticatolic visceral a confundat Gerson cu Janson și a acuzat-o pe mama că ne trimite la o școală catolică, dar nu era deloc adevărat; Janson de Sailly era și el un liceu de stat și l-am ales fiindcă în momentul acela, ?proviseur?, adică director al liceului, era fostul director de la Nisa și și-a zis mama că acesta mă cunoaște, știa că luasem premiul întâi în primul an când am fost la Nisa; prin urmare, nu avea să ne facă vreo problemă ca să mă admită în liceu acolo. Deci ultimii doi ani i-am făcut la Janson de Sailly și am continuat cu universitatea tot la Paris, Istorie și Dreptul.

Așadar în România nu ați făcut nici liceu, nici studii superioare?

În România nu am făcut decît școala primară și primul an de liceu. Este tot ce am făcut în România.

În ce an v-ați întors în România?

Păi mă întorceam în fiecare an câte patru luni? Pe urmă m-am întors ca să-mi fac serviciul militar, după doctoratul în drept, deci în 1940. Și chiar iarna ��-�� am petrecut-o în țară începuse războiul în Occident și eu eram înscris cu un subiect de teză de doctorat, la Paris, asupra unui subiect de drept românesc, drept internațional privat: Legea Naționalității Române. Mi-am făcut teza de doctorat lucrând-o la București, ajutat de o îndepărtată rudă, profesorul Alfred Juvara de la Universitatea din Iași; ăsta-i din Djuvăreștii din Moldova, care era un mare specialist în drept internațional privat, așa că el m-a călăuzit în redactarea tezei mele de doctorat. M-am întors cu nevasta și cu fetița, care era de doi ani, la Paris, în aprilie ��, ca să-mi dau al doilea an de examene de doctorat în drept și teza ? și asta s-a nimerit bine înțeles odată cu atacul german din mai ��. Eu mi-am prezentat teza la 1 iunie, în momentul în care se prăbușise frontul de la Dunkerque, era o situație absolut dramatică, treceau prin oraș caravane întregi de mașini, lumea se refugia din nord către sud, megafoanele de pe stradă anunțau veștile din cinci în cinci minute... Și totuși a avut loc examenul? cu pr