- Si mama este de aici?

- Mama e de aici, nascuta tot in casa asta.

- E veche. Casa a fost a lui bunicu-meu. A cumparat-o in 1890 si ceva, 1895, cam asa ceva.

- Deci la batranete a cumparat-o?

- Bunicul? Nu, ca bunicul in 1890 a avut vreo douazeci si opt, treizeci de ani.

- Da, da. Si, deci, casa a fost a familiei, toata casa.

- A lu? bunicu? a fost. Dupa moartea lu? bunicu? a mostenit-o bunica si bunica a transcris-o pe numele meu. Asa ca a fost nationalizata de pe numele meu.

- Si cand a fost nationalizata?

- De multe ori. O data a fost nationalizata in timpul legionar Antonescu. Atunci am fost evacuati in douazeci si patru de ore.

- Fara nici un motiv?

- Fara nici un motiv... Ba da, motivul era ca eram evrei. Asta, pe perioada aia scurta, cand domneau legionarii. Si atunci, pe timpul lui Antonescu, am stat acolo unde am primit o locuinta.

- Ati primit o locuinta?

- A, nu, n-am primit-o, am inchiriat o locuinta. O prietena de-a lui mama a avut o casa goala si pe aia ne-a pus-o la dispozitie.

- Aicea, in Lugoj?

- Da, si a fost cea mai frumoasa casa, dupa parerea mea. A avut trei terase mari. Acolo am stat in timpul razboiului. Asta a fost prima nationalizare. Pe urma, prima nationalizare..., am primit-o inapoi, cred ca in 1945, dupa razboi, cand s-au abrogat legile antonesciene legionare. Atunci am primit casa inapoi, dar intr-un hal fara de hal. A mai avut bunicul meu o casuta mai mica, pe care a trebuit sa o vindem, ca sa putem face reparatii in locuinta asta, de sus, adica in fosta locuinta a bunicilor mei. Pentru ca noi, in tineretea mea, am stat jos si bunicii mei au avut etajul. Si atunci am facut reparatii si ne-am mutat aici sus.

- Si stateati in casa cu bunicii atuncea?

- Bunicul era mort, cu bunica. Cu bunica, care a murit cand Dan a avut doi ani. Dan s-a nascut in 1945, deci cam in 1947.

- Si din casa s-a si furat tot nu numai ca au distrus-o?

- Nu, am putut sa ne luam absolut, absolut tot. Ne-am si luat absolut tot. Casa au distrus-o, pentru ca a fost un internat de baieti, care fumau si-si stingeau tigarile. Dupa ei au venit si rusii, care gateau, si-au facut un foc deschis intr-una din camere si acolo isi gateau. A fost intr-un hal fara de hal. A trebuit complect, complect reparata, refacuta.

- A trebuit sa vand casa aia mica, ca sa putem sa facem asta. Atunci am facut doua locuinte. M-am casatorit in 1940.