- Aveti sinagoga aicea, in Lugoj?

- Avem o sinagoga splendida, insa darapanata, batrana, cum e tot.

- Mai merge lumea la sinagoga?

- Nu mai are cine.

- Nu mai sunt evrei?

- Mai sunt foarte putini barbati. Nu mai sunt evrei, mai sunt vreo treizeci si cinci, patruzeci de suflete. Si nu prea? Dar se tine slujba. In fiecare vineri, vineri seara parca nu se mai tine, sambata se tine? Toti astia care sunt intre saizeci si moarte. Deci foarte putini tineri sunt si tinerii aproape toti sunt in casnicii mixte... De copilaria mea, efectiv nu am ce sa-ti povestesc. Am facut patru clase de liceu. Dupa aceea m-am imbolnavit, intai cu inima si, pe urma, am avut o pleurezie foarte grava, asa ca n-am mai putut continua. Planul lui mama a fost sa ma trimita pe un an in Germania, pe un an in Franta, pe un an in Anglia, ca sa invat limba perfect si steno-dactilografia.

- Si n-ati mai apucat?

- Nu, c-a venit razboiul. In ?40 a venit razboiul.

- Si liceul a fost tot liceu evreiesc?

- Nu, ala era la Timisoara. Era un liceu evreiesc, dar nu, nu am plecat de acasa. Liceul a fost un liceu romanesc, aicea la Lugoj, ?Iulia Hasdeu".

- Si cum a fost scoala evreiasca, cum se deosebea de celelalte scoli, in afara de faptul ca erau numai evrei? Sau nu erau numai evrei?

- Numai prin faptul asta. Numai evrei. Numai prin faptul asta.

- Si ore de religie, banuiesc.

- Erau. Aia erau pe vremea aia. Cred ca era in fiecare saptamana, una parca. Aia era. Aia imi amintesc. Dar, din pacate, nu mi-a ramas nimic. Nimic. Asta-i nenorocirea.

- Si limba ati facut, nu? Ebraica.

- Literele le-am invatat. Eu nu-mi aduc aminte sa fi facut limba. Cred ca am invatat sa scriem si ceva. Stiu ca se scrie de la dreapta spre stanga. Dar nu mai stiu absolut nimica. N-am mai avut continuitate. De altfel, stiu cinci limbi, pe care incep sa le uit si pe astea. E romana, e maghiara, e germana, e franceza si engleza. Pe vremuri am stiut sa ma descurc perfect in frantuzeste si englezeste, acuma pot citi inca perfect, fara dictionar. Dar de vorbit, imi lipsesc multe cuvinte de acuma,

- Asta era ceva foarte deosebit sa stie cineva atatea limbi.

- Mama a avut o guvernanta cand a fost mica, franceza, din Elvetia, care n-a mai plecat si a ramas aicea, asa ca franceza am vorbit acasa, oarecum, cu ea. Engleza, cam prin ?38, o familie din Lugoj a adus, la cele doua fete, o tanara din Anglia. Atunci am luat ore de engleza de la ea. La un moment dat nu i-au mai trebuit si a venit la noi. N-a trebuit sa-i platim nimic, dar i-am dat mancare si unde sa doarma. Si eram prietene bune de tot, asa ca acolo am invatat engleza. Si, iti spun, vorbeam binisor. Traduceam usor, tot. Azi nu mai fac nimic usor. Azi totul pare greu...