Mult stimate Domnule Vladimir Putin,

Președinte al Federației Ruse

Noi cetățeni ai Republicii Moldova, represați de Puterea Sovietică în anii 1940-1988, ne adresăm D-voastră cu rugămintea de a soluționa una din cele mai importante și vitale probleme pentru noi.

Conform protocolului adițional Ribbentrop-Molotov din 23 august 1939, Basarabia a fost ocupată de Armata Sovietică la data de 28 iunie 1940. Din primele zile de ocupație au început represaliile, arestări, procese și trimiteri în lagăre și închisori. Mulți dintre cei represați au murit, ceilalți s-au aflat ani grei în lagăre și închisori din Nord. Chiar și după aceea, când Puterea Sovietică a condamnat acest genocid și am fost eliberați, nouă nu ni s-a restituit nimic din averea noastră sau a părinților, nici casa, nici pământul, nici alte lucruri.

În prezent, ca și în trecut, Germania democrată, o țară nu dintre cele mai bogate, de mulți ani a recunoscut crimele săvârșite de regimul totalitar hitlerist și a cerut iertare în fața popoarelor asuprite, iar acum plătește  recompense mari în valori de miliarde pentru cei exterminați și acelor nenorociți rămași în viață care s-au aflat în lagărele germane sau au muncit în fabricile, uzinele și pe moșiile ei. În Republica Moldova mai sunt încă câteva de zeci din aceștia.

Ne adresăm și noi către D-voastră pentru a soluționa creștinește această mare nedreptate istorică și a ne plăti compensații pentru tot ce ni s-a luat cu forța și pentru munca noastră în deportare și în lagăre timp de ani de zile plini de chinuri și suferință.

Cu stimă,                                       Vadim PIROGAN

Președintele Asociației Jertfelor Regimului Totalitar Comunist din Republica Moldova.

Chișinău, 4 mai 2002

Vadim PIROGAN

Moldova, Chișinău 2051

Str Ion Pelivan 32/2, apart 18

Tel  751476

Rrăspunsul lui Putin:

Moscova 18.11.2002                                                   no A19-3-482

Stimate Domnule Pirogan,

Scrisoarea D-voastră adresată președintelui Putin pentru a vă plăti compensații a ajuns la Comisia de pe lângă președinte care se ocupă cu reabilitarea jertfelor politice represate. Noi înțelegem că D-voastră, ca și alți cetățeni, ați suferit strașnic pe timpul terorii lui Stalin și vă compătimim, însă vă explicăm că în legătură cu legea Rusiei din 1944 noi plătim numai acelora care au fost judecați în Rusia și au stat în lagăre tot în Rusia. Legea Rusiei nu poate aplicată în acele republici care astăzi sunt independente.

Așadar, cum D-voastră nu ați fost arestați pe teritoriul Republicii Rusem ci pe pământul Moldovei, noi nu vă putem plăti compensații.

Secretar Comisie

Naumov

Comentariul membrilor asociației la scrisoarea de răspuns:

Noi toți am fost judecați, condamnați, deportați de Uniunea Sovietică.

Ordinele de represalii au venit de la Moscova. De ce vă bateți joc de noi și ne trimiteți la președintele Moldovei, Voronin, care nu are nimic cu afacerile D-voastră de atunci. Am fost represați de URSS nu numai în timpul lui Stalin ci și pe vremea lui Hrușciov și Brejnev.

Azi doriți să vă eschivați de la datoria sfântă de a întoarce măcar ceva din cele furate de la acești nenorociți. Ne-ați ucis părinții, frații, surorile, copii, toți au rămas în pământurile Siberiei și acum spuneți că nu aveți nici o vină. Unde e cinstea poporului rus ? Vorbiți în toată lumea de pace, omenie, dreptate, onoare, dar unde sunt ele la D-voastră ?!

Germania, pe care o viață întreagă ați numit-o fascistă, capitalistă și-a făcut datoriam dar D-voastră vă ascundeți după niște legi care nu vă fac cinste.

Rusia și-a luat datoria să respecte tot ce a fost în URSS ca succesoare, toate obligațiile, dar acum dă înapoi și își bate joc de milioane de oameni.

Ne adresăm tuturor poparelor lumii să intervină ca Rusia să-și facă datoria și să plătească compensații celor care au trecut prin genocidul roșu sovietic comunist.

Semnează : I. Stratu, A Corj, I. Gudima, Dudnicov, V. Pirogan, L. Scorțescu, I. Gudima, T. Cozmin, G. Cucereavâi.