Încerc să fac câteva completări la Dosarul TONEGARU publicat în România literară acum trei săptămâni. Este cutremurător ce am citit! Detaliile ce le aduc sunt niste ace de gămălie ce tin tiparul până ce firul e tras peste semnele de încheiere.

1 Pe Teohar MihadaS l-am cunoscut, as putea spune, bine din anul scolar 1945-46 pe când eram elev octavan la liceul din Bistrita si el a venit profesor de franceză: adus de Al. Husar din Bucuresti, acesta stabilindu-se la cel din Năsăud. 2 ani a profesat la Bistrita, timp în care s-a căsătorit cu colega mea de clasă Zoita Zinveliu. A trecut pentru un an la Năsăud, iar în 1948 la cursurile de ideologizare a cadrelor didactice s-a ridicat la discutii si a opus doctrinei materialiste (economice) cea idealistă, cu tot patosul lui stiut. De aici a urmat excluderea lui din învătământ. Nu era muritor de foame că părintii sotiei (fost inspector scolar judetean tatăl ei) erau oameni înstăriti. Cu jumătate din vila pe care au vândut-o după închisoarea lui (jumătate revenind celeilalte mostenitoare) fam. Mihadas a cumpărat o vilă în Cluj, cu două apartamente, loc foarte central si linistit; din care după moartea lui Teohar praful s-a ales, cei doi feciori care o locuiau au vândut-o. (El trăise după recăsătorie într-un apartament de bloc. Mizeria si foamea l-au ros în cei 7+1 ani de închisoare. Am fost si la procesul lui, eram student la Cluj).

2 L-am stiut si pe Mihai Patriciu (Weiss), care prin căsătorie cu Zoe Bugnariu a intrat în marea familie năsăudeană si bistriteană, cu veri primari în familiile Daicoviciu - Drăganu - Moisil - Condurache s.a. Asa e, cum scrieti despre el. Eu nu stiu ca Teohar Mihadas să fi fost legionar, nu cred, el fiind doar un exaltat si mare român nationalist ca toti macedoromânii pe care i-am cunoscut.

3 L-am cunoscut personal si pe Flaviu Ursu. Da. Era atunci la arestarea lui Teohar în politie-militie. El provenea din acei oameni care au asigurat ordinea în timpul când rusii au obligat administratia românească să se retragă din Nordul Ardealului eliberat. A fost si alt învătător român, Ion Nicoară, amândoi foarte de omenie si apărători ai românilor cât au putut si au rezistat. Cunosc cazuri de eliberare de către F. Ursu a câtorva tărani din com. Monor. Nevinovati.

4 Cazul lui Ion Leonida Bodiu e mai complicat. L-am cunoscut bine pe fratele lui, Ovidiu Bodiu, doctor, care a trăit la Cluj. Fostul ofiter, Leonida, originar din Poiana Ilvei, jud. Bistrita-Năsăud se pare că a jucat câteva „simultane" la mai multi stăpâni. Am o scrisoare de 24 pagini de la un tăran din Poiana care bine l-a cunoscut, dacă nu si ajutat într-un fel, care e uluitoare în cuprinsul său. Am tinut-o ascunsă până mai ieri. Altfel e exact ce spuneti. Dar se vede că nici dosarele nu contin tot din viata si lupta unor eroi, care au fost. Vreo două loturi de legionari s-au judecat separat, provenind din Tara Năsăudului. Mihadas nu cunosc să fi avut legături cu acestea.

5 Personal l-am cunoscut si pe doctorul Vasile Vianu. Eu l-am cunoscut târziu evenimentului descris. Asa o fi fost. Dar studii avea si încă foarte bune. Liceul la „George Baritiu" în Cluj si aici primii ani de facultate, la medicină, în 1931-1933. A continuat la Modena în Italia de unde s-a întors cu diplomă de medic în medicina generală si chirurgie. Era destept si bine pregătit. A practicat o parte a profesiei în Cluj. Era printre putini ai lui apropiat românilor. Initial s-a numit Weinberger, dar tot Vasile; si a fost căsătorit cu învătătoarea Silvia Cotoc, el crestinându-se. A mai fost un medic la Securitate cu studii, într-adevăr, netermiante. Un român si a fost scos când s-a aflat. Coleg cu Francisc Păcurariu, sub ocupatia ungurească, la Cluj. Dar, vai, acesta e dintre literati si-i în Dictionarul meu.