I

Dragă domnule Ciobanu,

Nu știu în care din volumele Aurului cenușiu, Mircea Malița spune că trebuie să răspunzi unei scrisori în maximum 24 ore de la primire. Firește, sfatul e pentru alții pentru că el de obicei nu răspunde, din câte știu, necum să se încadreze în timpul pe care l-a fixat. În ce mă privește, sunt obișnuit să răspund imediat, chiar dacă nu mă încadrez în aceste limite prea strâmte. Din păcate boala care m-a chinuit mai mult fizic ? deși n-a fost lipsită de dureri și febră ridicată ? m-a împiedecat să vă răspund. Vă cer iertare că o fac atât de târziu, dar după părăsirea spitalului o stare subfebrilă nu m-a părăsit săptămâni la rând și apoi imposibilitatea medicilor de a depista cauza sau când s-a emis o ipoteză de a o localiza nu-i de natură să creeze bolnavului o stare sufletească adecvată. Toate acestea n-au însă acum nici o importanță: materia noastră perisabilă își urmează drumul ei ireversibil. Speranța rămâne la inefabilul și nepieritorul din noi. La acel suflet din care izvorăsc valorile pe care profesorul nostru de filozofie D. D. Roșca le numea, întotdeauna, veșnice. Indiferent de natura valorilor deși personal fac trimitere în întâiul rând la cele morale. Nu vă speriați: nu vreau să încep o prelegere de etică. Dar mă văd obligat să subliniez atenția acordată prin rândurile ce mi le-ați trimis în timp ce mă aflam la spital. Aceasta cu atât mai mult cu cât de aici, din Timișoara, nici măcar administrația Asociației nu s-a interesat de situația în care mă aflam deși am fost internat în trei rânduri, mai bine de două luni, de fiecare dată eliberându-mi o adeverință (ei se sesizează doar în caz de deces!) Nu spun aceasta ca un reproș adresat celor de aici: de mult nu mai aștept nimic de la oameni, ci pentru a vă da seama de mirarea pe care rândurile dvstră mi-au pricinuit-o. Nu mă așteptam la asemenea bune gânduri și sentimente. Dacă m-ați fi înjurat ar fi fost mai simplu: nu vă răspundeam. Așa, mă puneți, după vedeți, în încurcătură, obligându-mă să strămut problema pe plan metafizic unde asemenea gesturi își primesc adevărata lor semnificație.

Regret că nu v-am întâlnit. Am primit invitația pentru ședința la care ați participat dar tocmai în ziua respectivă a trebuit să mă deplasez la o altă clinică pentru controlul unui alt ?specialist? din cei mulți ce m-au văzut. Știam că veți veni și mi-ar fi făcut plăcere să schimbăm câteva cuvinte acasă la mine. N-am fost la Asociație anul trecut decât de foarte puține ori, la redacția Orizont nici atât, la nici o ședință de cenaclu și nici la învățământul ideologic la care sunt mereu invitat deși l-am urmat vreo 5-6 ani până acum. Din toate acestea rămâne doar părerea de rău, urmând ca în altă împrejurare sorții să fie mai favorabili.

Nu vă întreb la ce lucrați: probabil la romanul anunțat la ed. Eminescu, ce poartă parcă titlul Nemuritorul albastru. Sunteți de invidiat și pentru tinerețe și pentru energie și pentru dispoziția de a scrie. Și vă urez, firește, să-l încheiați în timp util. Personal nu mă pot lăuda cu asemenea performanțe deși uneori mă mai las amăgit de câte un vers, amăgire trecătoare ? sau de câte o carte, în special filozofie (tot amăgire). Au apărut în ultimii ani câteva cărți interesante de filozofie și alături de Blaga, apărut și în bune condiții grafice, aș cita și Philosophia mirabilis a lui Anton Dumitriu. Poate la Deva să existe un exemplar rătăcit. Face să fie citită alături de volumul lui Noica.

Aștept întotdeauna cu plăcere rândurile dvstră și sper, timpul să vă permită să-mi răspundeți chiar în afara prescripțiilor lui Malița. Din păcate azi oamenii nu cunosc bucuria unei corespondențe susținute și în plus având și sentimentul propriei suficiențe, orice comunicare este imposibilă. Dar nu cred că este cazul nostru.

Cu mulțumiri și cu cele mai bune sentimente,

Ion Maxim