Y.L. Inainte de a vorbi despre venirea dvs. in Franta, să ne oprim puțin la familie, la viața în România ..... sunteți nepoata lui Iorga, nu?

M.F. Da, sunt nepoată a lui Iorga dar nu sunt așa savantă ca el, se chinuia cu mine ? Cu fetele lui eram prietenă, a avut trei fete. Alina cea mai mică, s-a căsătorit si locuia în Brazilia mi se pare,  a murit așa de odată, am văzut-o când a venit ultima oară în România, deodată am aflat că a murit.  Cealaltă, Lili, era măritata cu Pippidi? eram foarte legați, ne vedeam foarte des, după ce am plecat nu mai știu ce s-a întâmplat, s-a îmbolnăvit și a murit și ea așa destul de? eh! Și pe urmă a murit și bietul Pippidi, care se pare că nu mai vedea. Băiatul ei, Andrei, era foarte simpatic și drăguț, și deștept.  Cea mai mare era? Magda, și ea se măritase cu un italian și Iorga nu a fost deloc mulțumit și nici nu a vrut să vie la nuntă, mi-aduc aminte, pe urmă ea a plecat, această Magda a avut vreo șase copii cu italianul acela.   Mergeam foarte des cu toții la Vălenii de Munte, Iorga era foarte simpatic și drăguț, și amuzant. Primea scrisori de dragoste și o punea pe Lili să citească, și Tante Catinca, nevastă-sa? lua așa un aer serios, bățos și reprobator la ce auzea. Erau oameni foarte drăguți și Iorga de câte ori mă vedea îmi spunea să vin la facultate, la cursurile lui, și eu nu eram deloc genul?intelectual, și îmi era frică că mă întreba ceva și nu știu, în fine.

Ați locuit în București?

În București. Da. În București, și aveam moșie în Moldova, lângă Roman, iarna stateam în București și vara mai multe luni ne duceam la țară ca toată lumea?

Ce amintiri aveți de la moșie ?

Cuci se chema. In partea Romanului erau o mulțime de moșii: era Bozieni, era Climești, erau Ghiculeștii,  eram noi, era nu mai știu care. Toți eram adunați acolo, fiecare cu pământul lor?Eu am stat foarte mult la țară și-mi plăcea, îmi plăceau animalele, in special caii?

Călăreați bine ?

Da, da. Călăream. Luam parte la concursuri și mama cel puțin? mama era o amazoană, lua toate premiile, da, da. Chiar când au venit comuniștii trebuia să iau parte la un concurs în Belgia. Și bineînțeles că s-a terminat povestea, n-am mai ajuns nicăieri pentru că? cum să spun, au venit ăștia și nu mai puteam face călărie la clubul la care mergeam. A venit fata lu? Gheorghiu Dej, Lica, și dacă a venit ea, n-am mai avut dreptul să mergem noi să călărim, trebuia să călărească numai ea? O dată într-o excursie pe Dunăre era acolo și un fel de guvernantă din casa lui Dej și povestea cum mânca Lica, mânca, mânca în prostie, au închis frigiderul și pleca noaptea să caute de mâncare la restaurant. Și vroia să facă cinema într-un film al lui Ciulei.  Bietul Ciulei? trebuia  să facă o scenă în care ea să danseze. Puseseră un fel de roată care se mișca. Și ea era acolo cu ațe și nu se vedea, se vedea numai roata...că așa era de grasă? până la urmă Ciulei și-a luat curajul și, în fine, i-a dat a înțelege că nu poate să filmeze. Era periculos să spui așa ceva, ea se amorezase de exemplu de un doctor care era foarte frumușel și ăla, în fine, n-o plăcea. Dragă, l-au închis și nici n-a mai ieșit din închisoare săracu?. Pe urmă se amorezase de Septimiu Sever, actorul. Ce necăjită era mama lui, o ardeleancă mare, puternică, ea venise sa-mi facă masaj o dată când mi-am rupt piciorul, și-mi povestea... Ce să te mai miri că ne-a dat afară și pe noi toți de la călărie, a venit ordin :?Călărește numai ea?...

Când sunteți născută dacă nu e o indiscreție?

In 1915? am aproape 90 de ani?și uite? am rămas foarte puțini, nu mai am pe nimeni, au murit toți? am ajuns să spun când aud că moare cineva? ? Ce fericit e ? ?   Sunt copiii, dar și ei sunt departe acum in sudul Franței, la Biaritz, nu-i văd prea des.