Cartea Corneliei Comorovski este un jurnal sapiential care propune cititorului de astazi, fie el din Romania sau din Occident, doua obiective principale: unul, pe termen lung, al constructiei de sine, celalalt, urgent, al luptei cu dezinformarea. Nu e loc, de la un anume moment (in viata, in epoci, intr-o tara, in lume) pentru deschideri, problematice, numai spre elemente noi. Trebuie prinse din mers, alert, toate elementele de natura sa ajute la mai buna intelegere (de catre noi si de catre occidentali) a ce ni s-a intamplat (si nu li s-a intamplat), a ce s-a intamplat in U.R.S.S. si risca sa se intample oriunde altundeva pe glob, fara exceptie. Singuratatea calda, orientata clasic spre scrisul clar, dialogul de profesor pasionat, mereu tanar in dorinta de a invata de la altii si impreuna cu altii, fac din cartea Corneliei Comorovski un volum care ne arata ca se poate trece prin vremi reflectand, depunand marturie prin viu grai sau prin scris pentru neomenia din noi, din altii, din epoca, pentru faptul ca nimeni nu este nici mai bun nici mai rau decat ceilalti si ca fiecaruia ii e data libertatea de a creste interior, de a respecta si de a fi respectat.

*Cornelia Comorovski. Oameni sub vremi, Bucuresti: Editura Univers, 2000.