In primavara acelui an [1926], sotul [I.I.C. Bratianu] si fratele meu [Barbu Stirbei] au observat paloarea marcata a regelui si faptul ca slabea. Au hotarât amândoi sa vorbeasca cu regina, neavând nici unul încredere în cunostintele doctorului Romalo, pentru a-i sugera sa se cheme în consultatie si alti medici si pentru început sa se adreseze si celuilalt medic al Palatului, doctorul Mamulea, care fusese medicul regelui Carol I.

Pentru a menaja susceptibilitatile doctorului Romalo si pentru a se evita scenele care era obisnuit sa le faca (regina spunea: "Este asa de gelos, întotdeauna trebuie menajat, ne iubeste asa de mult") s-a hotarât ca dr. Mamulea sa-l examineze pe rege fara prezenta confratelui sau. a constatat o malfunctionare a intestinelor, presupunând chiar o tumoare maligna si a comunicat reginei ca trebuie consultat un specialist în rectoscopie, dr. Bensaude din Paris. regele trebuind sa mearga în Franta pentru o cura la Bagndes-de-l'Orme, parea usor de realizat aceasta consultatie, la trecerea sa prin Paris.

Regina a propus dr. Romalo sa nu piarda ocazia unei asemenea consultatii, la care doctorul a ripostat pe un ton glumet: "Unde ne îndreptam? Iata ca femeile frumoase se amesteca acum si în medicina". Regina, preocupata înainte de toate sa-si realizeze ideea fixa de a merge în S.U.A., idee frânta întotdeauna de barbatul meu, câstigase de partea ei pe generalul Averescu si nu se mai gândea decât la pregatirile plecarii. A venit chiar la Florica pentru a se justifica într-o discutie cu barbatul meu care i-a reiterat toate obiectiunile care i le prezentase anterior, adaugând ca sosirea ei în Statele Unite fara rege sotul ei ar fi sever judecata; despre sanatatea regelui nici o vorba.

Curând s-a vazut rezultatul refuzului doctorului Romalo de a-si consulta confratii. Indispozitiile regelui continuau si se agravau. Dr. Romalo a hotarât sa recurga la o analiza care s-a facut la Sinaia de catre un obscur necunoscut si s-a declarat ca pacientul suferea de un diabet grav.

Regele a plecat la Paris. Dr. Romalo avea o singura preocupare, aceea de a obliga pe rege sa vada pe principele Carol. Nu a fost consultat dr. Bensaude, iar dr. Lable, dupa o foarte superficiala examinare, a confirmat diagnosticul de diabet al doctorului Romalo si a recomandat o cura la Vichy. Fara a se face analize sub pretextul unor hemoroizi, doctorul din Vichy a prescris dusuri ascendente. Rezultatul a fost dramatic, aceste dusuri provocând o grava hemoragie, urmata de o sincopa, iar regele s-a dus la Sinaia extenuat, starea lui înrautatindu-se din zi în zi.

In octombrie, dr. Romalo fu cuprins de panica si, în sfârsit, se adresa colegului sau, dr. Mamulea, nu pentru a-i cere parerea, ci pentru a-l ruga sa-l înlocuiasca, el trebuind sa plece din tara, nevasta-sa fiind bolnava.

Dr. Mamulea, constatând prezenta unei tumori maligne în rectum, a comunicat ministrului Palatului, dl. Hiott, ca regina trebuie rechemata imediat si ca trebuie chemati de urgenta cei doi specialisti în materie doctorii Bensaude si Hartman si ca trebuie prevenit imediat presedintele Consiliului de Ministri, generalul Averescu.

Hiott asa cum mi-a povestit ulterior a ramas siderat, dar s-a lasat convins de catre dr. Romalo ca, având în vedere starea dezasperata a regelui, trebuia sustinut echilibrul sau moral, care la venirea intempestiva a medicilor straini, putea fi zdruncinat si, deci, trebuia renuntat la convocarea lor. Dr. Mamulea si-a sustinut punctul de vedere si a spus: "Datoria mea este de a face un raport presedintelui de Consiliu, asa cum am învatat ca trebuie când este vorba despre sanatatea sefului statului".

In urma acestei discutii, domnii mai sus citati au hotarât sa mearga împreuna la Averescu. Ambii medici si-au dat parerea. Presedintele Consiliului i-a ascultat si a raspuns:

Am auzit o pledoarie sentimentala si un aviz stiintific. Ma raliez avizului stiintific.
Si dv., a adaugat întorcându-se catre dr. Romalo, când ati mintit? Acum o saptamâna, când mi-ati afirmat ca starea regelui nu era grava, sau acum când admiteti ca starea sa este dezasperata?
Am mintit atunci, a îndrugat dr. Romalo.
Generalul a sarit si s-a îndreptat asupra doctorului (Hiott, de la care detin aceste detalii, a crezut ca vrea sa-l loveasca):
Ar trebui sa va arestez si sa va închid, a strigat, dar mi-e mila de parul dvs. alb!
Au venit Bensaude si Hartman. Multumita lor, viata suveranului a fost prelungita câteva luni; operat la timp fara cura de la Vichy s-ar fi putut prelungi viata cu câtiva ani.

Dar suveranii sunt mai putin bine îngrijiti decât multi dintre supusii lor. Ambianta lor le falsifica cunostintele cele mai elementare si în cazul acesta cine îl putea lamuri? Regele iubea pe dr. Romalo si avea încredere în el. Regina vroia, înainte de toate, sa mearga în America.