Ne rămâne posibilitatea de a medita asupra celor patru volume de interviuri realizate de Mircea Ciobanu, o adevărată ?carte de învătătură? pentru multe generatii, care vor găsi acolo un model de ceea ce ar trebui să fie un sef de stat autentic. Mi se spune însă că majoritatea tinerilor de azi nu mai citesc deloc. E adevărat? Atunci, totul e cu sigurantă pierdut.

ANNIE BENTOIU

?   FISĂ BIOBIBLIOGRAFICĂ ?

¨     Născută la Bucuresti la 1 mai 1927.

¨     Tatăl ? medic; mama, originară din Elvetia franceză, se stabileste în România după căsătorie.

¨     Copilăria în orasul Oltenita. Liceul în Bucuresti,  școala Centrală de Fete. Facultatea de Drept, 1945-1948.

¨     Curs universitar de literatură si istorie la Institutul francez din Bucuresti (1946-1947).

¨     Căsătorie cu Pascal Bentoiu în 1949.

¨     Studii întrerupte: tatăl, socrul si celelalte persoane din familie de mai multe ori arestati si închisi pentru motive politice.

¨     În perioada stalinistă, dactilografă la fabrică ?Zorile? ? Jilava (1950-1954); apoi nasterea si cresterea unei fiice.

Lucrări scrise si publicate de Annie Bentoiu:

Proză:

1.       (Pseudonim Adriana Vlad) ?Strada Mare?, roman, Editura pentru Literatură, Bucuresti, 1969

2.       ?Fraze pentru viata de zi cu zi?. Versiune originală în limba franceză, Ed. de l?Aire, Lausanne, 1990; traducere în română de Irina Eliade, Ed. Cartea Românească, Bucuresti, 1988

3.       ?Timpul ce ni s-a dat?, Ed. Vitruviu, Bucuresti, 2000

Traduceri (în limba franceză):

1.     Petre Ispirescu, ?Contes roumains?, Ed. Minerva, Bucuresti, 1979

2.     ?Anthologie de la poésie populaire roumaine?, în colaborare cu Andreea Dobrescu-Warodin, Ed. Minerva, Bucuresti, 1979

3.     Pascal Bentoiu, ?L?image et le sens, essai sur le phénom?ne musical?, Bucuresti, Ed. Muzicală, 1979

4.     Tudor Arghezi, ?Cincizeci de poeme ? cinquante po?mes en vers et en prose?, editie bilingvă, Bucuresti, Ed. Minerva, 1981

5.     Adrian Marino, ?Littérature roumaine ? Littératures occidentales. Rencontres?, Bucuresti, Editura știintifică si Enciclopedică, 1982

6.     ?Récits insolites, de Mihai Eminescu ? Ana Blandiana?, Bucuresti, Ed. Minerva, 1983

7.     Ileana Mălăncioiu, ?A travers la zone interdite ? Peste zona interzisă?, editie bilingvă, Bucuresti, Ed. Eminescu, 1984

8.     Gellu Naum, ?L?autre côté ? Partea cealaltă?, în colaborare cu Andrée Fleury, Bucuresti, Ed. Cartea Românească, 1991; editia a II-a, 1998 (editii bilingve)

9.     Constantin Abălută, ?La route des fourmis?, Bucuresti, Ed. Crater, 1997

10. Mihai Eminescu, ?Cinquante po?mes ? Cincizeci de poeme?, Bucuresti, Ed Vitruviu, 2000, editie bilingvă

Traduceri (în limba română; pseudonim Adriana Vlad)

1.     Margarita Wallmann, ?Pridvoarele cerului?, Ed. Muzicală, Bucuresti, 1981