Capitolul 10, "Freedom" (Libertate), este un capitol intre ghilimele, pentru ca autorul descrie ceea ce inseamna "libertatea" sub comunism, adica trairea unei vieti in conditii de control statal absolut. Autorul descrie cum in conditii de lipsuri economice si constitutionale groaznice, deci tipice unui regim communist, a reusit sa termine doua universitati, pe specialitati, economice si respectiv de inginerie si cum si-a intocmit un camin modest insa plin de dragoste cu sotia Florica. Aparitia celor doi baieti, Mihai si Gabriel a insemnat pentru autor regasirea echilibrului unui camin plin de dragoste.

Capitolul 11, "A Tragic Time" (Un Timp Pustiu), documenteaza sfarsitul prematur al sotiei iubitoare, care n-a putut fi ingropata de 23 August pentru ca comunistii desemnasera aceasta zi ca "sarbatoare nationala". Autorul descrie in culori sfasietoare singuratatea sotului vaduvit, nesiguranta de a sti daca va putea creste copiii singur, lovitura naucitoare de durere a omului lovit de soarta a doua oara.

Capitolul 12, "My Children" (Copiii Mei), descrie lumina de la capatul tunelului prin care trecuse autorul, cu copiii constituind sursa de inspiratie, fericire si bucurii. Reapeland la stilul lui Ion Creanga, si un pic la cel caragielesc, autorul descrie peripetiile scumpe prin care copiii autorului l-au purtat de-a lungul anilor, de-a lungul copilariei lor, care refuza sa isi lase visurile si puritatea intoxicate de catre realitatile devastatoare ale comunismului.

In capitolele 13, "Critical Changes" (Schimbari Critice) si 14, "Many Blessings" (Multe binecuvantari), autorul ne prezinta o viata balansata si mai rafinata, adusa de casatoria autorului cu Iuliana. Exceland in calitati feminine si materne, Iuliana a devenit repede parte integrala din familie, unde copiii si autorul au putut sa-si redezvolte vietile in cadrul unui mediu sensibil, elegant, iubitor si integru.

In capitolul 14, "The Long Ordeal" (Marea Suferinta), autorul ne introduce in suferinta mezinului familiei, Gabriel, care a inceput sa aibe o deteriorare graduala a functiilor rinichilor de la 13 ani. Condamnat sa moara in "raiul comunist" de catre refuzul autoritatilor de-a aduce sau trimite pentru specializare doctori, in domeniul Nefrologiei si al transplanturilor de organe, Gabriel deterioreaza incet, numai pentru a fi salvat datorita unor insistente caritable de a-i sprijini cheltuielile de ingrijire, de la Biserica Catolica si Crucea Rosie Italiana.

Capitolul 16, "Beautiful Italy" (Minunata Italie), documenteaza, iesirea inspre libertate si sanatate a tanarului Gabriel, acompaniat de autor, contrastul experimentat de acestia in contrapunerea imbelsugatului univers Italian cu cel sumbru al lumii comuniste din tara. Frumusetea si umanitatea societatii italiane fata de refugiatii tata/fiu, constituie o cronica a sufletului Italian la cel mai nobil nivel al sau.

Capitolele 17, "A Dream Come True" (Un Vis Adeverit), si respectiv 18, "Getting To Know America" (invatand Despre America), documenteaza imigrarea autorului si al mezinului familiei in SUA, dupa multi ani de asteptari, dintre care doi si jumatate in Lagarul de Refugiati de la Latina. Daca in Italia a excelat factorul uman comunitar, in SUA exceleaza factorul uman individual, cu respectivele consecinte pozitive si negative. Autorul descrie nu atat o America idealizata de cei care n-au vazut-o, cat o tara vietuitoare de oameni unde multe lucruri majore politico-economice se intampla, de cele mai multe ori la nivel corporat.

Capitolul 19, "Michael" (Mihai) documenteaza, viata in societatea communista, pana la caderea acestuia in 1989, pe care Iuliana si Mihai au trait-o. Constransi de presiunile Securitatii sa divorteze dupa plecarea in America a autorului si a lui Gabriel, Iuliana se desparte de familie, lasand un mare gol in familie. Mihai insa isi termina facultatea de inginerie, se casatoreste cu fata iubita si eventual se stabileste cu sotia in SUA.

Capitolul 20, "Never Too Late To Love" (Niciodata Nu-i Prea Tarziu De-a iubi), introduce cititorilor pe Louise, artista emerita a Irlandei, care dupa pensionare se stabileste in SUA si de care se indragosteste autorul. Louise si Teodor se casatoresc, si incep impreuna o bogata activitate de creatie literara.