Am rugat-o pe doamna Aurica Bojescu, de la ?Centrul Bucovinean Independent de Cercetări Actuale?din Cernăuți, ca să ne edifice mai detailat asupra istoriei și a realităților românilor din teritoriile ocupate atât de fraudulos de Ucraina, cel mai recent ca ?dar? din partea Rusiei de independență față de...ruși și ?re-cedate? în mod repetat de către guvernele Iliescu-Constantinescu. Iată ce ne-a relatat:

Premergătorii românilor din Ucraina (geto-dacii) au fost atestați în aceste teritorii cu mult mai înainte deсât strămoșii slavi ai ucrainenilor[1] (populației titulare de azi).

Locuind compactîn zona nordului Maramureșului istoric (regiunea Transcarpatică), nordul Bucovinei, nordul Basarabiei, Ținutul Herței (regiunea Cernăuți) și sudul Basarabiei (regiunea Odesa) din imediata apropiere cu frontiera României, și mai dispersat în Transnistria ucraineană (regiunea Odesa) până la și după Bug (regiunile Kirovograd, Nicolaev, Herson, Dnepropetrovsk etc.), românii în zonele de trai tradiționale reprezintă, alături de ucraineni (huțani, ruteni etc.) populația autohtonă a Ucrainei.

Înaintașii neamului au lăsat urme semnificative atât în istoria și cultura Ucrainei (Mitropolitul Kievului Petru Movilă, folcloristul și savantul Acad.Grigore Bostan, coatutorul Constituției Ucrainei și europarlamentarul Dr. Ion Popescu, faimoasa cântăreață Sofia Rotaru ș.m.a.), cât și ale neamului românesc (frații Hurmuzachi, Ioan Mihaly de Apșa, Iancu Flondor, Dmitrie Onciul și Ion Nistor, poieții Arcadie Suceveanu, Vasile Tărâțeanu etc.). De la gimnaziul din Cernăuți, îndrumat de Aron Pumnul, și-a luat zborul simbolul românismul Mihai Eminescu. O eventuală enciclopedie consacrată personalităților reprezentative ale comunităților românești din Ucraina ar întruni câteva volume...

?Trezindu-se în urma diferitelor cotituri ale istoriei? în actualele teritorii ale Ucrainei, populația românofonă s-a asimilat complet (în cazul ?bolehovenilor? și ?volohilor? din Pocuția și Galiția) sau parțial (în zona dintre Nistru și Bug), supraviețuind, totuși, din punct de vedere etnolingvistic în regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa.

Perioada sovietică, care a dus la deportări masive și asimilări artificiale, totuși, nu a putut ?înghiți și dizolva? în oceanul slav elementul est-romanic. Românii au supraviețuit.

Renașterea etnică generată de prăbușirea imperiului totalitar-comunist a dus indubitabil nu numai la apariția Ucrainei ca stat independent, dar a generat și renașterea tradițiilor strămoșești în rândurile românilor băștinași ?uitați? în urma ?istoriei buciumate?, dincolo de hotarele Statului Român, însă nu și ale etno-arealului românesc, ale Patriei Românești, pentru că: ?Patria noastră, ? după Nichita Stănescu, - este limba Română?.

Statistica ucraineană oficială, după tradiția sovietică, împărțește greșit și arbritar populația românofonă în ?români? și ?moldoveni?.