Cuvantul autorului - Prof. dr. Nicolae Constantinescum.o. al Academiei Oamenilor de Stiinta si m.t. al Academiei de Stiinte Medicale din Romania:

"Dupa fiecare etapa de inaintare pe teritoriul Basarabiei, Spitalul 8 de Campanie al carui sef era tatal meu col. dr.Mircea Constantinescu, lasa in urma cate un cimitir militar, care avea in varful fiecarei cruci casca militara ce apartinuse ostasului.
 
Toate locurile de veci au fost distruse cu salabaticie de puterea sovietica "eliberatoare" in 1945 cu o dubla motivatie: erau morminte de romani si aveau la capataiul lor puse cruci.

Exista Conventia de la Geneva privind obligatia statelor de a proteja mormintele militarilor, considerati eroi indiferent de ce parte ar fi luptat. La Sinaia mai sus de hotelul Palas la primul cot al drumului spre Furnica exista un cimitir militar din Primul Razboi Mondial unde se gasesc morminte de romani, nemti si francezi.
 
Care ar fi obligatiile noastre:
   1. Identificarea cat mai multor asemenea cimitire si marcarea lor cu cate un mic monument (stiu ca s-a lucrat in aceasta directie, dar mai este mult de facut).
   2. O larga campanie in presa si televiziune privitoare la distrugerea Monumentului  Recunostintei Eroilor Neamului de pe malul Nistrului. Nimic nu ne mai poate retine pentru a califica acel act drept barbar, primitiv, contrar oricaror norme de civilizatie. 
   3. Informarea corecta a tinerei generatii asupra adevarului istoric, care atesta intr-adevar ca Basarabia este pamant romanesc, ca pentru eliberarea Basarabiei  si-au dat viata zeci de mii de romani."

----

In randurile de mai jos, citam un extras din cuvantarea autorului rostita la Uniunea Scriitorilor din Romania cu ocazia lansarii nr.80 al revistei Memoria in 24 mai 2012:

"Grozaviile suferite de romani in propria tara, incepand cu primii ani ai ocupatiei sovietice, nu sunt depasite decat de tragediile romanilor din Basarabia si Bucovina. Teritoriul romanesc a fost intotdeauna ravnit de cei care ne inconjoaragranitele. Cristian Racoschi unul din marii dusmani ai Romaniei declara in 1930 ca ura neimpacata a ungurilor si rusilor impotriva romanilor este baza politicii de faramitare a Romaniei dupa 1918. Pe de alta parte Leon Cassio, ministru al
Instructiunii Publice in Rusia Tarista declara : " romanii acestia, popor aparte, cu o fiinta si cu o limba proprie, ne apar pe harta - prin pozitia si functia lor - ca un cui care se infige intre slavii de nord si cei de sud, parca anume pentru a-i departa pe unii de altii.Ce usor si cat de demult s-ar fi rezolvat problema slava, fara prezenta in acest loc a romanilor.
Inchipuiti-va numai o clipa ca in locul lor ar fi fost asezati pe aceste versante ale Carpatilor sarbii si bulgarii" !?! Incercand sa tempereze revizionismul sovietic, Romania a aderat in 1928 la Pactul Briand-Kellog, prin care era interzis razboiul in reglementarea litigiilor dintre state, apoi in 1929 la Protocolul de la Moscova, pentru punerea imediata in aplicare a Pactului. 
Oficialii sovietici au declarat atunci in Pravda ca problema Basarabiei este cu totul separata si nu are nimic in comun cu Pactul Kellog. Romania porneste razboiul de dezrobire a Basarabiei in iunie 1941 alaturi de Germania. Cu toata inzestrarea tehnico-materiala mult inferioara nemtilor si chiar si rusilor, romanii au reusit sa elibereze Basarabia in ceva mai mult de o luna de la declansarea ostilitatilor. Generalul neamt Hans Speidel ajuns comandant al fortelor terestre NATO a fost intrebat
de un reporter olandez : " care au fost cele mai bune trupe ale Axei in afara de germani? Finlandezii, croatii, ungurii?" El a raspuns prompt : " nici unii nici altii. Romanii au fost cei mai buni. Dati-le sefi capabili si nu veti gasi trupe mai bune!" Eu sunt fiu de medic militar. Tatal meu, colonel dr. Mircea Constantinescu a fost comandantul Spitalului 8 de Campanie atasat Armatei a 4-a. Practic dispunerea fortelor antisovietice pe frontul de est avea in compunere de la nord la sud de-a lungul Prutului - Armata 3-a romana condusa de generalul Petre Dumitrescu, cu sarcina de lupta de a elibera Bucovina si orasul Cernauti, apoi Armata 11-a germana condusa de generalul Eugen von Schobert, care trebuia sa ocupe treimea de nord a Basarabiei, si in continuare Armata 4-a romana cu Corpurile de Armata 2, 3, 5 si 11, condusa de generalul Nicolae Ciuperca, cu  sarcina de lupta eliberarea celei mai mari parti a Basarabiei. Tatal meu mi-a lasat albumul de fotografii pe care le-a facut
la traversarea Basarabiei de la vest la est si mi-a spus asa: "baiete, razboiul cunoaste doar doi beneficiari: fabricantii de arme care si le pot perfectiona pe viu, in cel mai realist si dramatic sens al cuvantului, si chirurgii, fiindca ceea ce vad si sunt obligatisa trateze in timp de razboi nu vor vedea niciodata in timp de pace"."

----

Click pe imagine pentru a descărca și vizualiza suita de fotografii în format PPS.