Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, în parteneriat cu Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”, vă invită joi, 18 aprilie 2013, ora 17.00, la conferinţa „Reconsiderarea critică a trecutului – între mit şi minimalizare Despre Ion Gavrilă Ogoranu şi rezistenţa armată anticomunistă din România”, susţinută de cercetătorul german de origine română William Totok. Evenimentul va fi găzduit de Jockey Club, str. Episcopiei, nr. 9 (lângă Ateneul Român).

Tema dezbaterii va fi modul în care societatea românească contemporană înţelege să se raporteze la figuri controversate ale Resistenţei anticomuniste, asociate atât în trecut cât mai ales în prezent cu manifestări ale extremei drepte în România.William Totok s-a născut în 1951 în Comloşu Mare (Timiş). A absolvit Facultatea de Filologie-Istorie la Universitatea din Timişoara.

A fost unul dintre co-fondatorii „Grupului de Acţiune Banat” (Aktionsgruppe Banat), o grupare formată din tineri autori de limbă germană din Timişoara, contestatari ai regimului comunist. Acest grup, cunoscut şi sub denumirea oficială de „Cenaclul Universitar al Casei de Cultură a Studenţilor din Timișoara”, s-a manifestat între anii 1972-1975.

Pentru activitatea sa, Totok a fost arestat preventiv şi reţinut timp de 8 luni, până în 1976. Motivul reţinerii a fost „propagandă împotriva orânduirii socialiste”.

După încheierea studiilor, William Totok a funcţionat pentru o perioadă ca profesor de germană şi română în localitatea Tomnatic (Timiş), iar mai târziu, între 1982 și 1985, s-a mutat la Timişoara, unde a fost redactor la ziarul de limbă germană „Neue Banater Zeitung”.

În 1987 a emigrat în Republica Federală Germania şi s-a stabilit la Berlin, devenind corespondent local pentru postul de radio Europa Liberă.

A activat în Comitetul pentru Drepturile Omului din România (din cadrul Fundației „Heinrich Böll”).

S-a remarcat ca scriitor şi ziarist, publicând numeroase studii şi eseuri istorice, literare și politice, articole, analize, eseuri radiofonice, cronici și recenzii, atât în România, cât şi în alte ţări.

A continuat să se preocupe şi de trecutul recent. În această calitate a făcut parte din Comisia Internaţională pentru studierea Holocaustului în România şi a publicat mai multe studii şi volume.